Termas da Azenha

Vakantiehuisjesverhuur in Portugal

The first and only Bed & Breakfast & Bathrobe in the world

Portugezen zorgen goed voor hun kinderen

’t Is goed geregeld hier, met zwangerschapsverloven enzo. Daar kunnen bijna alle andere europese landen nog een puntje aan zuigen! Moeder mocht met 4 maanden al ophouden met werken, vader krijgt een maand voor de uitgerekende datum vrij.

Hoezo?, vraag je? Ik ben niet direct geinteresseerd in zwangerschapsverlof … en zeker niet in Portugal

‘k Heb een nieuwtje. Ik ben een héél klein beetje oma geworden!

Hoe dat zit?

Nou, het begon zo:

blog_portugezen-zorgen-goed-voor-hun-kinderen

Dit is zich aan het ontwikkelen als een vriendschap voor het leven

Mijn jongste en João Pedro werden vriendjes in de eerste klas van het schooltje, hier in Pedrógão. Het schooltje was 1 klaslokaal rijk, 8 kinderen, en 1 juf voor 4 klassen. Dat was niet abnormaal voor de buitengebieden in Portugal.

Tot ongeveer 10 jaar geleden werden al die schooltjes open gehouden. Het criterium was minimaal 3 leerlingen. Deze sloeg zijn poorten dicht toen JP en Broes de vierde klas afgerond hadden, en gingen verhuizen naar de middelbare.

JP ging naar Louriçal, Broes naar Paião. Maar ze speelden nog steeds regelmatig

blog_portugezen-zorgen-goed-voor-hun-kinderen

In Paião voegden Hugo en Adam zich bij het vriendengroepje. Oudste zoon Fausto zat natuurlijk sowieso al aan de grote tafel in de receptie (in het afgescheiden hangjongeren-gedeelte), waar ze regelmatig met z’n vijven zaten te kletsen, grappen, gamen en orders schreeuwen (hoort bij gamen: “Kill! Kill!” “Ga! Ik ben vlak achter je!” – en het spel dat teruggromt: “So here we fight!”)

Spelen doen ze nog steeds, ook al zijn ze nu dan volwassen. Nu heet het gamen

Het groepje is een beetje uit elkaar gevallen. Adam zit in Ierland, Fausto in Nederland, maar Broes en Hugo wonen nog steeds in Termas-da-Azenha. João Pedro heeft hier ook jarenlang gewoond, dus het voelt een beetje als een zoon.

blog_portugezen-zorgen-goed-voor-hun-kinderen

Een jaar of 3 geleden kwam hij z’n grote liefde tegen, en ging met haar samenwonen. En nu hebben ze dan net hun eerste kind gekregen. Een babyjongetje. Vóór je het weet, zitten ze weer met z’n vijven aan tafel te gamen, want de “volwassen” jongens zijn daar niet mee opgehouden. JP komt regelmatig langs, en dan gaat het er weer van langs!

Nog even, en hij neemt z’n zoon mee!

blog_portugezen-zorgen-goed-voor-hun-kinderen

En toen was het dan zover. Daar is-ie dan, wereldburger nummer zoveel.

Schattig toch, zo’n babietje?

Elke week op zondagochtend vind je een nieuw blogje in je mailbox. Elke week waan je je een paar minuutjes in Portugal. Zomaar op je eigen comfortabele bank.

Even geduld a.u.b.

Dank voor uw inschrijving!

Wij zijn in 2000 verhuisd van Rotterdam, Holland naar Termas-da-Azenha, Portugal. Een hele stap, zeker met twee kleine kinderen. We zijn bezig gegaan met het herstel van een van Portugal’s erfgoederen: Termas-da-Azenha, een oud kuuroord met inmiddels 6 vakantiehuizen, 4 gastenkamers, een kampeerterrein met een zwembad, en een grote zaal met pingpong, tafelvoetbal, poolbiljart, bordspellen, en onze specialiteit: de Verkleedkamer.

Overal zie je grote mozaieken en muurschilderingen.

Het oude badhuis wordt meer en meer een museum, waar je je kunt verwonderen over hoe de dingen veranderd zijn. Het geneeskrachtige water stroomt er nog steeds doorheen, en is nog steeds van een excellente kwaliteit.

Sinds 2018 noemen we onszelf de eerste en enige B&B&B in the world – Bed & Breakfast & Bathrobes. Je kunt een kimono of badjas in onze webshop kopen, of er één bestellen – dan wordt-ie op maat gemaakt voor je, helemaal naar je eigen wensen.

Elke week een blogje over wat er zo om ons heen gebeurt. Lichte kost, makkelijk te lezen, een paar minuutjes in een andere wereld. Even wat meer weten over hoe het reilt en zeilt in Portugal. Mocht je je vakantie naar Portugal plannen, zou dit een goede voorbereiding kunnen zijn.

We hebben leuke aanbiedingen op onze site.

Je kunt je abonneren op het blog, dan krijg je het elk weekend in je bus.

Op zondagochtend publiceren we de link op onze Facebookpagina, op Pinterest, en op maandagochtend op LinkedIn.