Nicht Judith zat deze week niet zover van ons – maar ze was veel te druk bezig om zich staande te houden, dus ze is niet langsgekomen. Het is haar vergeven, want het was maar een weekje.
Weekje alleenstaande vakantie op de golven
Ze ging een weekje surfen in Ericeira. Met een groep gelijkgestemden, ongeveer half/half m/v, zelfde leeftijdsgroep, zelfde opleidingsniveau. “Het valt niet mee om me staande te houden!” appte ze, maar daarmee bedoelde ze alleen het surfen, want alleen daarin is ze een beginner. In een groep onbekende mensen houdt ze zich prima staande. “Super gezellig, een hele leuke groep!”
Als je een sociaal persoon bent, en je bent graag onder de mensen, maar je hebt geen relatie, is het vaak nogal lastig om een vakantie uit te kiezen. Wat ga je doen? Judith maakt deel uit van een groep vriendinnen, een stuk of 12 gezellige meiden die vanaf de schoolbanken contact gehouden hebben.
Ze gaan regelmatig met elkaar, in wat voor combinaties dan ook, op avontuur, maar dit keer zat het er vanwege van allerlei redenen niet in. En het is ook wel ’s leuk om wat anders te doen, en andere mensen te leren kennen. Dat kan op zo’n alleenstaande reis.
In Portugal is 43,5% van de bevolking alleen
Dat heet hier “solteiro/solteira” – onderscheid tussen mannelijk en vrouwelijk. Dat is logisch, heel de taal is daarvan doortrokken. Alles is mannelijk of vrouwelijk. Nu schept die 43,5% een vals beeld, want er staan er alleen zoveel geregistreerd als alleen, maar dat wil alleen maar zeggen dat ze niet getrouwd zijn. (Leuk weetje: Portugal legaliseerde het homohuwelijk in 2010, wat werd aangekondigd in de media met een foto van het eerste huwelijk van twee vrouwen.)
Dat wil niet zeggen dat ze ook daadwerkelijk alleen leven.
Als je een “união de facto” hebt, een samenlevingscontract, ben je nog steeds niet getrouwd, en dus “solteiro/solteira” – single in goed nederlands. Ik lees dat je in Nederland niet meer alleenstaand mag zeggen, want zielig; moet het alleengaand wezen, want dan zit er tenminste beweging in. Of single, dan is het tenminste hip.
Waarmee bewezen is, dat allenige mensen nog steeds niet echt serieus genomen worden, en dat getrouwd of samenlevend nog steeds de norm is. Dat is dus eigenlijk allang niet meer waar, als je die cijfers mag geloven. Zowel in Portugal als in Nederland is de trend richting alleen -staand, -gaand, -wonend, -levend.
Hoe dat ook zit, als je het even zat bent om alleengaand, staand etc. te zijn, zijn de mogelijkheden om op organische wijze iemand tegen te komen wat veranderd. Dat ging ooit via de kerk, het verenigingsleven, de padvinderij of het café. De kerk heeft nogal wat te lijden gehad want men gelooft niet meer zo in God de Vader met een baard in de hemel op zijn troon, met een engelenkoor erachter, en Zoon Jezus aan het kruis.
Waarmee ik wil zeggen dat de secularisatie hier ook flink heeft toegeslagen. De kerk en de padvinderij zijn vervangen door zomerfeesten en festivals. Het café is vervangen door dating apps, maar daar begint een grote groep mensen blijkbaar ook van terug te komen.
Dan heb je dus de optie van een alleenstaande doe-vakantie
Niet zo gek, lijkt me. Hoe het ook gaat, je hebt in elk geval een leuke week!
.
Wij zijn in 2000 verhuisd van Rotterdam, Holland naar Termas-da-Azenha, Portugal. Een hele stap, zeker met twee kleine kinderen.
We zijn bezig gegaan met het herstel van een van Portugal’s erfgoederen: Termas-da-Azenha, een oud kuuroord met inmiddels 4 vakantiehuizen, 2 gastenkamers, een kampeerterrein en een heleboel leuke dingen om te doen.
Overal vind je mozaieken en muurschilderingen. Het oude badhuis wordt meer en meer een museum, waar je je kunt verwonderen over hoe de dingen veranderd zijn.
Sinds een paar jaar zijn we de enige B&B&B in de wereld: Bed & Breakfast & Bathrobes.
Elke week een blogje over wat er zo om ons heen gebeurt. Lichte kost, makkelijk te lezen, een paar minuutjes in een andere wereld. Even wat meer weten over hoe het reilt en zeilt in Portugal. Mocht je je vakantie naar Portugal plannen, zou dit een goede voorbereiding kunnen zijn.
Je kunt je abonneren op het blog – kijk maar hiernaast »
Dan krijg je het elk weekend in je bus.
Op zondagochtend publiceren we de link op onze Facebookpagina, op Pinterest en op Instagram.