Home » Omgeving

Omgeving

Vakantiebestemming in Portugal

De eerste en enige Bed & Breakfast & Bathrobes in de wereld

Zwemmen, surfen, bodyboarden, spelen

De stranden zijn vlakbij, schoon en de meeste zijn rustig – zelfs in de zomer. Er zijn verschillende stranden: een toeristisch strand, een bij een vissersdorp (waar je op het strand kakelverse vis kunt kopen als de vissers terugkomen), eentje met hele grote rotsen en een paar met surf scholen.

jongetje-springt-in-de-golven-aan-het-strand

Costa de Lavos is het dichtstbij (20 min). Costa Cova ligt net voor de brug over de Mondego, naar Figueira da Foz, en heeft een surf school en wat terrasjes. Figueira is het toeristische strand, vanwege de gunstige ligging aan de baai. Je vindt daar sportvelden, terrasjes en restaurantjes op het strand. In de zomer kun je er een parasol of een tent huren. Er is dan ook een kleine kermis.  Bij Costa de Buarcos  liggen er enorme rotsen op het strand, en bij de riviermonding, Cabedelo, kun je (kite)surfen. Daar zijn wel 3 surfscholen actief. Eén van de beste surfplekken in Europa.

Kanoën op de Mondego

Een dag op de rivier is een dag om nooit te vergeten. Het eerste stuk is prachtig, rustig, je kunt de roofvogels boven je zien vliegen terwijl je over het glinsterende water glijdt. Het is niet hard werken, er zit een mooie afwisseleing tussen wat stroomversnellinkjes en lekker meegenomen worden door de stroom. Onderweg zijn er strandjes om te picknicken.

kano_tweepersoonskano-op-de-rivier-de-Mondego

In de zomer gaan we vaak met een hele groep – soms met het hele dorp, als daar animo voor is. Natuurlijk kun je ook gewoon lekker met je eigen gezelschap. We kunnen een afspraak voor je maken. We bieden de dag aan met of zonder lunch. Zonder: 22€ volwassenen, 15€ kinderen tot 16. Met lunch: 27€ volwassenen, 20€ tot 16.

Zwemmen

Je kunt natuurlijk altijd in ons zwembad plonzen, maar je hebt  ook leuke plekjes in de buurt om te zwemmen. Er is een rivierstrandje bij Coimbra met een cafeetje erbij; er is een zwemmeertje bij Montemor, en hier boven zie je de foto van het waanzinnig blauwe meertje bij Maiorca.

Maiorca-meer-dichtbij-Termas-da-Azenha-1-3

Stukje verder rijden dan heb je bij São Simões een heerlijk schaduwrijk plekje bij een beek. Ideaal voor kleine kinderen om lekker dammen te bouwen op een warme dag. In Figueira da Foz vind je waterpretpark “Teimoso”.

Wandelen en fietsen

Er is veel variatie rondom. We hebben de velden met de majesteitelijke ooievaars, knorrige reigers, parmantige zilverreigers, kromsnavelige ibissen, roofvogels, en nog veel meer. Heel soms flamingo’s. Sowieso ooievaars.

Overal zie en hoor je kleine vogeltjes en misschien spot je een ijsvogeltje. In de heuvels zitten veel kleine dieren als konijnen, wezels, dassen en vossen. Vlinders zie je overal, net als prachtig gekleurde libelles. In de heuvels loop je door bossen vol met eucalyptus en pijnbomen – het ruikt heerlijk. We hebben diverse wandelingen beschreven, van een uurtje tot en met een hele dag.

Hou je van hardlopen, dan kun je een rondje maken van ongeveer 9 km.

We hebben goeie contacten met een fietsverhuurder. Als je graag fietst, is dat richting de kust geen enkel probleem. Richting het binnenland is het heuvelachtiger.

Klimmen in de Skygarden

Als je van klimmen houdt, heb je geluk. In Figueira da Foz, kun je naar “Parque Aventura” vlakbij de camping en de shopping mall “Foz Plaza”. Het ligt naast het voetbalstadion. Je hebt lekker de ruimte in het park. Er zijn diverse klimtrajecten. Minimum leeftijd: 4 jaar.

Leuke plekjes dichtbij

Soure is een leuk stadje. Het stadhuis is gebouwd in manuelijnse stijl. De manuelijnse stijl is een typisch Portugese kunstuiting. De versiering en combinatie van symbolen zijn alleen te vinden in Portugal. De stijl is ontstaan ​​tijdens het bewind van koning Manuel I (1495-1521), maar de naam werd pas in de 19e eeuw gebruikt om deze creatieve beweging aan te duiden.


Mooie pleintjes, enkele mooie oude kerken, kleine winkeltjes. Er zijn restaurants, supermarkten en terrassen. Aan de andere kant van het sportpark is een picknickplaats.

De zoutvelden en het Ecomuseu bij Figueira da Foz zijn leuk om te bezoeken. Je kunt er ook vers geoogst zeezout kopen, of “Flor de sal” – de bloem van het zout, het neusje van de zalm. Figueira heeft nog veel meer te bieden: winkelstraten, shoppingmalls, de jachthaven, het strand, het casino, surfen.

omgeving_zoutvelden-bij-Figueira-da-Foz

In Louriçal is er een markt op zondagochtend. Je kunt er je groente en fruit kopen, maar ook vlees en vis. Of schoenen, kleren, dekbedden, meubels, planten, bomen en zelfs levende kippen en eenden. Neem een goeie koffie op een van de terrasjes en kijk ….

Montemor heeft een romantisch kasteel, dat een van de portugese koningen voor zijn geliefde liet bouwen. Je hebt er een geweldig uitzicht naar alle kanten. Er is een roeibaan, restaurantjes, en op woensdagochtend een markt.

Coimbra en Conimbriga

In Coimbra kun je een boel doen. Er zijn schitterende oude kerken en de beroemde bibliotheek van de universiteit. Coimbra claimt de oudste universiteit van Europa te hebben. In de bibliotheek wordt ‘s avonds alles afgedekt om daarna de vleermuizen los te laten. Die zorgen ervoor dat die kostbare oude boeken beschermd worden tegen van allerlei nare beestjes … boekenwurmen enzo.

Er staan vaak studenten op straat muziek te maken – er is een conservatorium in Coimbra. Of je vindt zo’n tafereeltje als hieronder, in de steegjes en straatjes van de oude stad.

dammen-in-CoimbraIn de steegjes in de binnenstad kun je leuk shoppen. Als je naar boven wilt, kun je via de trappen naar de Sé Velha (een kathedraal met mooie binnentuin) of je gaat met de lift bij de markthallen.

Je kunt er van de fado (elke dag om 18:00 uur) genieten, naar de hypermoderne immense shoppingmall gaan, een tochtje op de rivier maken, een lekkere lunch eten in een van de vele restaurantjes of een bezoek brengen aan de botanische tuin, onder het romeinse viaduct. Bij de VVV (“Turismo”) kunnen ze je alles vertellen.

Conimbriga: een cadeautje van het verleden. De Romeinen waren hier, en hebben hun sporen achtergelaten. Het is de grootste opgraving in Portugal en is een bezoek zeker waard. Het is een nationaal monument. De mozaieken zijn schitterend!

Mozaiek-in-Conimbriga

Leuke plekjes een beetje verder weg

Buçaco is een groot en heel oud park met eeuwenoude bomen, aangelegd door monniken. In de zomer als het warm is, is dit een goede keuze voor een dagje uit. Het is lekker koel onder die enorme bomen, en er is veel te zien. De kruisweg is er uitgebeeld, er is een klein museum, er zijn picknickplekjes en er staat het indrukwekkende Palaçio, waar je een drankje kunt doen of kunt eten.
De spa van Curia is lieflijk ouderwets. Je kunt waterfietsen in het park, en een drankje doen in de schaduw van de oude bomen. Je komt erlangs onderweg naar Buçaco.

Wat Santiago de Compostela is voor de spanjaarden, is Fátima voor de portugezen. Ooit is daar de Maagd Maria verschenen aan drie herderskinderen, begin 1900. Het gebeurde drie keer: in mei, augustus en oktober. Rond die data lopen er een boel portugezen, oud en jong, naar het bedevaartsoord.

Bij Fátima in de buurt vind je een paar mooie druipsteengrotten: Grutas de Mira de Aire and the Grutas de Moeda en een themaparkje “De voetstappen van de dinosauriërs” – waar je de afdrukken van échte dino’s kunt zien. Het ligt in de Serra da Aìre e Candeeiros.

Alcobaça is het eerste gothische klooster op portugees grondgebied. Er worden soms concerten gegeven. Het klooster van de Dominicanen van Batalha is gebouwd om de overwinning van de portugezen op de Castillianen te herdenken (de slag van Aljubarrota in 1385). Het is heel indrukwekkend, en het heeft dan ook een paar honderd jaar geduurd voordat het klaar was.

In Lousã kun je geweldig wandelen. Via de oude weg vanaf Coimbra kun je langs de rivier, als je dat leuk vindt. Er is ook een nieuwe weg – dat is sneller. Er is een kasteel met een geweldig uitzicht. Je kunt op een rivierstrandje in de Mondego zwemmen. Er is een zwembad in het riviertje gemaakt, met een terras naast de kapel naast de kasteelruïne.

vier je vakantie in een oase ergens tussen de hemel en aarde

Lousa-Portugal