Home » Route

Route

Termas da Azenha

Vakantiebestemming in Portugal

De eerste en enige Bed & Breakfast & Bathrobes in de wereld

googlemaps

GPS: 40º 4´ 52,6″ N     8º  44´ 21.7″  W

Lat: 40.081510 Long: -8.739122

Canteiros – EM 621

Algemene informatie

Je moet tol betalen voor de Portugese snelweg (portagem). Er zijn twee systemen: een normale met tolpoortjes, waar je aan het begin een kaartje trekt en aan het eind betaalt; de andere werken met camera’s op de snelweg – het Green Lane Toll Pay System. De laatste is een beetje ingewikkelder. Er zijn een paar mogelijkheden, die we onderaan deze pagina verder uitleggen. Je kunt ook direct naar de site Infraestruturas Portugal (engels) gaan.

Lissabon – Termas-da-Azenha

Ga naar de snelweg richting Porto – de A1 (normale tol), en volg deze tot Pombal. Daar eraf en volg richting Louriçal. In Louriçal, volg richting Soure. Na ongeveer 7 km. zie je een afslag naar Vinha da Rainha, op de hoek zit Pastelaria “Almeidoce”  met rode zonneschermen, daar linksaf slaan.

Volg de weg door Casal de Almeida, Cabeça Carvalha, Formigal, Vinha da Rainha. Blijf op dezelfde weg, het is vrij lang, totdat u bij een grote rotonde komt. Daar links. Volg deze weg tot een kleine rotonde, bij café “O Choupal”. Daar rechts. Volg deze weg door Pedrogão do Pranto, totdat je bij de Termas da Azenha aankomt.

N.B.: niet rechtsaf slaan naar Azenha! Op dezelfde weg blijven, en na heel even zie je het bord “Termas da Azenha”.

Om de bocht vind je een apart gebouw (geel en blauw) “Recepção” aan de rechterkant van de weg.

Porto – Termas-da-Azenha

Vanaf Porto volg de snelweg in de richting Lissabon – A1 (normale tol).

Volg de A1 tot Coimbra, richting Condeixa. Volg deze weg (de N1) richting Lissabon.  Na een benzinepomp aan beide zijden van de weg,  zie je een groot geel gebouw aan de linkerkant. Onder het voetgangersviaduct door, en direct daarna naar rechts, richting Soure. Bij de volgende rotonde (zeer dichtbij) rechtdoor. Volg deze weg.

Bij nadering Soure zie je aan de rechterkant van de weg een school (drie gebouwen met een hek er omheen), bij deze rotonde rechtdoor. Bij de volgende rotonde rechtdoor tot de weg met een grote bocht naar rechts over een viaduct van het spoor gaat. Net na het viaduct is een T-splitsing, daar links. Bij de volgende T-splitsing rechts.

Volg deze weg tot aan Santo Isidro. Ga daar rechts. Volg de weg tot een piepkleine rotonde, daar rechtdoor. Volg de weg tot een grote rotonde, daar rechts. Volg deze weg tot een kleine rotonde, aan de voet van het café “O Choupal”, daar rechtsaf. Volg de weg door Pedrogão do Pranto tot de Termas da Azenha.

N.B.: Niet rechtsaf slaan naar Azenha! Op dezelfde weg blijven, en na heel even zie je het bord “Termas da Azenha”.

Om de bocht vind je een apart gebouw (geel en blauw) “Recepção” aan de rechterkant van de weg.

Paião – Termas da Azenha

We beschrijven de route vanaf het centrum van Paião – waar je een klein plein met (in volgorde van passeren) het hotel “Residencial Elísio” ziet, een muziektent op het pleintje, en de bank “Caixa Geral de Depósitos”.

Met je rug naar de muziektent en Residencial Elísio, en de Caixa Geral de Depósitos aan je linkerhand, ga je rechtdoor. Je komt in Casal Verde langs een klein kapelletje op een driesprong. Rij door tot een splitsing. Hier hou je links aan (ondanks dat de wegwijzers aangeven dat “Soure” rechtdoor is). Volg deze weg met bochten en al tot een T-splitsing. Hier naar rechts. Volg deze weg voor nog 1 km tot aan Termas da Azenha.

Pas op: aan de andere kant van de vallei kun je al de neonletters zien van de buren “Hotel/Termas**** – dit is het hotel van voorheen Termas do Bicanho. Ga niet van de weg af (links naar boven) maar blijf op dezelfde weg en volg die nog 500 meter tot je bij de Termas da Azenha aankomt.

Fly & drive, kinderen en tips

Het is het beste om de huurauto boeken samen met de vlucht. Er zijn veel aanbieders; waarvan Hertz autoverhuur Portugal is de duurste / beste, en Auto Jardim de goedkoopste / beste. Een zoektocht op het internet kan een verschil maken. Een speciale autozitje huren voor kinderen is vrij duur, ongeacht bij welke aanbieder. Een goede oplossing kan een opblaasbare stoel zijn. Bubblebum maakt goede stoelen die voldoen aan de Europese richtlijnen. Hier is nog een tip om een goedkope vlucht te vinden: Lowcostairlines. Ze zoeken de beste aanbieder in een oogwenk voor je uit.

Fly & drive en tolwegen

Zoals boven gemeld zijn er twee verschillende soorten tolwegen. De éne is met een kaartje aan het begin en afrekenen aan het eind. Neem hier vooral niet het poortje “Aderentes”! Dat is voor abonnementhouders.

Het andere systeem is het Green Lane Toll System. Rekeningrijden dus. Je kunt thuis al je kaartje kopen op Infraestruturas Portugal en via de website activeren d.m.v. invullen van kenteken en activatienummer.

Je kunt ook bij het binnenrijden van Portugal bij het eerste benzinestation een Toll Card kopen en via een SMSje activeren (handelswijze staat op de kaart – kenteken en activatienummer opgeven).

Er staat een simulator op de site, zodat je een beetje een indruk kunt krijgen van de kosten. (bijv: Guarda-Aveiro via de A25: 13,55 voor klasse 1 = personenauto+caravan en 23,55 voor klasse 2 = camper).