Toen ze hun komst hadden aangekondigd, ging het bij mij al gelijk een beetje malen. Ergens in m’n achterhoofd begon een klein plannetje, misschien willen ze wel een mozaiek maken …
Leuk als er net zulke mozaiek gekken als ik langskomen!
Helmy komt hier al zo lang, dat we moeten puzzelen hoe lang geleden het was. De eerste keer was met dochter Judith, toen die nog op een leeftijd was om op vakantie te gaan met je moeder. “Judith was 15, denk ik” zegt Helmy, “dus dat was in 2006.”
“Tjonge, da’s bijna 20 jaar geleden, vrouw!” roep ik, altijd weer verbaasd hoe de tijd vliegt. Judith woont inmiddels in onze vroegere thuisstad Rotterdam, heeft een hond geadopteerd en doet fanatiek aan crossfit. Een paar jaar geleden kwam Helmy met een andere vakantiegenoot, GertJan. Allebei stralend van verliefdheid. Zo leuk.
Die eerste keer was ik nog bezig met het mozaiek naast de ingang van de receptie, en ik wou er nog een paar losvliegende papagaaien bij. Helmy en GertJan gingen eensgezind aan de slag, met een schitterend resultaat. GertJan maakt stempels, had-ie laten zien, en dat is heel indrukwekkend gepriegel. Zoiets als origami – ik denk, als je dat kan, heb je wel oog voor detail. Dan kun je ook mozaieken.
De basis van mozaiek is echt niet moeilijk
Je moet éven weten hoe je een tegel moet knippen, of hameren, of eventueel snijden. Je moet éven de afstand tussen de stukjes duidelijk hebben, en dan moet je het gewoon gaan doen. Mozaieken is kilometers maken, in theorie kun je het niet leren.
Het malen in m’n achterhoofd resulteerde in een mooi plaatje voor op de schoorsteen op het nieuwe dakterras.
Helmy heeft meegedaan aan het grote mozaiek op de Bakplaat. Dat is alweer wat jaartjes geleden. Sinds kort doet ze een cursus, waarin er een boel verschillende creatieve opdrachten gegeven worden. “We moesten een labyrinth maken van verse bloemen” vertelt ze, “en nu vind ik dat dan weer wat lastig, want ja, verse bloemen, aanslag op het milieu natuurlijk, maar weet je, je kunt niet altijd even verantwoordelijk zijn want dan word je gek …”
Ik zit zeer bevestigend te knikken; rekening houden met van alles is heel goed, maar je kunt alles overdrijven.
“Dus ik naar de bloemenwinkel, ik leg het uit, en vraag of hij soms ook zeg maar afvalbloemen heeft … en dat had-ie natuurlijk, want je verkoopt niet altijd alles, er blijven resten over, dus die kon ik meenemen. Best moeilijk nog, om een labyrinth te ontwerpen, maar het was een schitterend gezicht, al die labyrinthen bij elkaar!”
“Beetje mandala-achtig” zeg ik, “zoiets als boeddhistische monniken doen – hele mooie patronen leggen met gekleurd zand, en als het klaar is, het dan weer opvegen. Heel onthecht. Ik weet niet of ik dat zou kunnen.” Helmy lacht. “Ik ook niet. En dan moet je het ook nog lopen hè. Dat doe je natuurlijk niet alsof je de avondvierdaagse loopt, dus het was wel een heel bijzondere opdracht. Tja, en daarna is het natuurlijk vanzelf weg … bloemen verwelken nu eenmaal.”
“Nou, deze mag blijven hoor” lach ik, “je roofvogel en GertJan z’n bos is prachtig geworden. Ik weet alleen niet of jullie het opgeplakt gaan zien, want het weer werkt voorlopig niet erg mee.”
Even wachten tot de regen voorbij is, dan plakken we de volle maan, de heks op haar bezem, het bos en de roofvogels op de schoorsteen!
.
Wij zijn in 2000 verhuisd van Rotterdam, Holland naar Termas-da-Azenha, Portugal. Een hele stap, zeker met twee kleine kinderen.
We zijn bezig gegaan met het herstel van een van Portugal’s erfgoederen: Termas-da-Azenha, een oud kuuroord met inmiddels 4 vakantiehuizen, 2 gastenkamers, een kampeerterrein en een heleboel leuke dingen om te doen.
Overal vind je mozaieken en muurschilderingen. Het oude badhuis wordt meer en meer een museum, waar je je kunt verwonderen over hoe de dingen veranderd zijn.
Sinds een paar jaar zijn we de enige B&B&B in de wereld: Bed & Breakfast & Bathrobes.
Elke week een blogje over wat er zo om ons heen gebeurt. Lichte kost, makkelijk te lezen, een paar minuutjes in een andere wereld. Even wat meer weten over hoe het reilt en zeilt in Portugal. Mocht je je vakantie naar Portugal plannen, zou dit een goede voorbereiding kunnen zijn.
Je kunt je abonneren op het blog – kijk maar hiernaast »
Dan krijg je het elk weekend in je bus.
Op zondagochtend publiceren we de link op onze Facebookpagina, op Pinterest en op Instagram.
Pingback: Het klooster van Seiça - Termas-da-Azenha
Pingback: Technische mozaiek uitdaging - Termas-da-Azenha