“Ja! Ik heb nog een heel klein beetje Google … Een groot deel van Spanje en Portugal zit plotseling zonder stroom … een cyberattack, vermoeden ze … ah, maar nu is-ie weg. Geen verbinding meer.” Anja zucht, en ik zucht mee. Ze is op bezoek, blijft een paar dagen, en is net zo verrast als iedereen door de plotselinge stroomstoring.
Wat is het ergste van een stroomstoring? Geen internet
Al onze knoppen van al onze kasten stonden netjes omhoog, zoals het hoort, dus aan ons lag het niet. Ik ging natuurlijk onmiddellijk checken toen mijn zijslijper geen sjoege gaf, en het in drukken van het lichtknopje ook al geen effect had. Geen stormen, overstromingen of overdreven regen, dus … huh?
Het was wel direct duidelijk dat het om een Grote Storing ging, niet dat iemand in de vlakbij gelegen centrale toevallig een verkeerde stekker eruit getrokken had, maar het vervelendste is dat je niet weet wat het dan wel is. Geen internet, dus geen informatie. Wel zonnepanelen, maar nog steeds geen energie. Hm. Hoe kan dat, EDP? Iets om nog ’s uit te zoeken.

Nu was dat voor ons, hier in de buitengebieden, niet zo heel erg.
Wij waren er rap klaar mee. We zitten weliswaar in de eindfase van een verbouwing, maar kitten, verven en het gras maaien kun je allemaal zonder eletriciteit. Voor Anja was het iets erger, want haar sigaretten waren net op. En in het cafeetje hebben ze die wel, maar in een machine met een stekker en een afstandsbediening.
“Grote delen van Spanje en Portugal – dat zou wel ’s even kunnen gaan duren” zeg ik, “zullen we maar even naar de supermarkt gaan rijden voor een paar noodzakelijke dingen dan?” “De vriezer zit vol” meldt Broes, onze kok, “dus misschien wat brood, melk, meel, eieren en wijn. Kunnen we altijd pannekoeken bakken.”
De kleine supermarkt in het aanpalende dorpje is dicht. De pastelaria ook, zelfs de Lidl heeft de rolluiken naar beneden. Alleen de Intermarché in Soure heeft blijkbaar een backup systeem, want daar staat het parkeerterrein vol. Enorme rijen voor de benzinepomp ernaast.
Blijkbaar wordt er een langdurige uitval verwacht
We scoren de laatste broodjes, Anja haar sigaretten, en we sluiten aan in de lange rij voor de kassa’s. “Kijk nou, je kunt nog wel pinnen” wijst Anja, “dus dat werkt allemaal nog gewoon.” Wij hebben altijd cash in huis, want ik ben geen fan van pinbetalingen. Thuis nemen we er een wijntje op, en zijn erg tevreden met het leven want met een goed boek en vroeg naar bed is het leven nog zo rot niet.
De stadsmensen hebben het veel slechter gehad. Er zaten mensen vast in de lift (brrrrr), er moesten hele groepen metrotunnels doorlopen, allerlei veiligheidssystemen vielen uit, en niemand kon eigenlijk meer werken. Wat doe je zonder computer?
Even behoorlijk met je neus op de feiten gedrukt. Het was wereldnieuws!

Ik moest erg lachen om Hugo, die ’s avonds als een getergde tijger zijn kamer uitkwam, naar zijn auto liep om de accu eruit te halen: “This is too boring!” Hij is geen lezer, en zit zowat 24/7 vastgeplakt aan zijn telefoon, maar gelukkig is-ie wel technisch, dus lukte het om de router weer aan te krijgen met die enorme batterij. Dus wij hadden diezelfde dag alweer internet; dat werkte ook alweer. Terwijl we ons hadden voorbereid op een week.
Dat viel allemaal reuze mee. Ik had met mijn slaperige hoofd m’n keteltje koffiewater in het bad gevuld (we wonen in een oud badhuis, dus we hebben altijd water volop – dat stroomde gewoon als altijd door de oude baden) en drukte automatisch op het klikklikknopje van de automatische ontsteking van het gasfornuis. Hoorde het gezoem van de vriezer – en toen drong het pas door.
Geen stroomstoring meer
Na een dag is het al opgelost. Petje af voor de techniek.
.
Wij zijn in 2000 verhuisd van Rotterdam, Nederland, naar Termas-da-Azenha, Portugal. Een hele stap, zeker met twee kleine kinderen.
We zijn bezig gegaan met het herstel van een van Portugal’s erfgoederen: Termas-da-Azenha, een oud kuuroord met inmiddels 4 vakantiehuizen, 2 gastenkamers, een kampeerterrein en een heleboel leuke dingen om te doen.
Overal vind je mozaieken en muurschilderingen. Het oude badhuis wordt meer en meer een museum, waar je je kunt verwonderen over hoe de dingen veranderd zijn.
Sinds een paar jaar zijn we de enige B&B&B in de wereld: Bed & Breakfast & Bathrobes.
Elke week een blogje over wat er zo om ons heen gebeurt. Lichte kost, makkelijk te lezen, een paar minuutjes in een andere wereld. Even wat meer weten over hoe het reilt en zeilt in Portugal. Mocht je je vakantie naar Portugal plannen, zou dit een goede voorbereiding kunnen zijn.
Je kunt je abonneren op het blog – kijk maar hiernaast »
Dan krijg je het elk weekend in je bus.
Op zondagochtend publiceren we de link op Bluesky, Facebook, op Pinterest en Instagram.