Home » Verjaardagsblog en de LNCF

Verjaardagsblog en de LNCF

Hiep Hiep Hoera! Lang zal ik leven!

Ik vier zelden m’n verjaardag – maar nu word ik 61 en ik ben in ’61 geboren. Leuk …

Voor de gelegenheid doe ik nu wat je vaker ziet gebeuren bij mensen van een zekere leeftijd: ik ga om geld vragen voor een goed doel. Ik heb de Liga Nacional contra a Fome – de Nationale Liga tegen de Honger – gekozen.

Een paar cijfertjes: het minimum loon is hier 625€ per maand, een gemiddeld zo rond de 11-1200, minimum AOW bedraagt nét iets boven de 200€ (dat gaat gepaard met redelijk lastige berekeningen), maar je rekent ongeveer hetzelfde af in de supermarkt als in het noorden van Europa.

Ik denk – niet gedekt door wat voor politieke ideologie – dat iedereen ter wereld recht heeft op de vijf basisvoorwaarden voor bestaan: water, voedsel, een dak boven je hoofd, onderwijs, gezondheidszorg.

Goddank hebben we hier volop water (we zijn in heftige onderhandelingen met de weergoden hoor, dat jullie dat ook weer krijgen!)

Heel veel daklozen zijn er niet, want in Portugal heerst al heel lang een koopcultuur (dus mensen geven hun huis door aan de volgende generatie) en de “socialistische” regering zorgt ervoor dat iedereen toch wel een plekje heeft (schimmelig of niet). Onderwijs en voor- en naschoolse opvang is in principe gratis, behalve de boeken. De SNS staat borg voor dat je allemaal naar de dokter kan (het kan alleen wat langer duren als je niet naar de privékliniek kan), maar toch zijn er nog genoeg mensen die het niet redden.

Tijdens de crisis van 2013 (die van 2008 – had even tijd nodig om hier aan te komen), konden mensen hun kinderen niet naar school laten gaan omdat ze geen geld hadden voor kleren of voor boeken of voor de lunch.

Scholen geven ontbijten en lunches weg, speciaal in de grote steden, want dan weten ze tenminste zeker dat de kinderen gegeten hebben. Vroeger werd dat hier in de buitengebieden zelfs door vrouwen-met-schorten op de school zelf gekookt. ‘k Heb nog meegemaakt dat dat veranderde.

Enfin. Deze verhalen kent iedereen uit z’n hoofd. Tot vervelens toe.

Maar weet je? Helpt elkaar, koopt Europese waar

Maak een vijfje of een tientje over. Jij voelt het niet, maar waar het aankomt, wordt het wel gevoeld! Om het je makkelijk te maken, is hier het bankrekeningnummer: PT50 0010 0000 7655 7670 00136. Liga Nacional contra a Fome. Adres: Avenida Fernão de Magalhães, 3548 sala 20. Postcode: 4350-163. Plaats: Porto.

Kun jij je ook weer ’s effen lekker voelen over jezelf. Net als ik nu. Hello! 61 van ’61. Leuk …

Veel liefs, tot volgende week.

.

Wij zijn in 2000 verhuisd van Rotterdam, Holland naar Termas-da-Azenha, Portugal. Een hele stap, zeker met twee kleine kinderen.

We zijn bezig gegaan met het herstel van een van Portugal’s erfgoederen: Termas-da-Azenha, een oud kuuroord met inmiddels 4 vakantiehuizen, 2 gastenkamers, een kampeerterrein en een heleboel leuke dingen om te doen.

Overal vind je mozaieken en muurschilderingen. Het oude badhuis wordt meer en meer een museum, waar je je kunt verwonderen over hoe de dingen veranderd zijn.

Sinds een paar jaar zijn we de enige B&B&B in de wereld: Bed & Breakfast & Bathrobes.

Elke week een blogje over wat er zo om ons heen gebeurt. Lichte kost, makkelijk te lezen, een paar minuutjes in een andere wereld. Even wat meer weten over hoe het reilt en zeilt in Portugal. Mocht je je vakantie naar Portugal plannen, zou dit een goede voorbereiding kunnen zijn.

Je kunt je abonneren op het blog – kijk maar hiernaast »

Dan krijg je het elk weekend in je bus.

Op zondagochtend publiceren we de link op onze Facebookpagina en op Instagram.