Verkeer is verkeer zou je zeggen
Ja, waar, maar het is hier toch weer net een beetje anders. En omdat je niet met je eigen auto rijdt, rij je natuurlijk nog een beetje voorzichtiger. Hopelijk helpt dit om je zeker van je zaak te voelen achter het stuur. We beginnen goed. Kijk maar:
De wegen zijn niet al te best
Zeker in de richting van Soure is het volop hobbel en bobbel. Niet al té hard rijden dus, want de vering en je schokbrekers kunnen maar zoveel hebben.
Wat veel portugezen doen (ik ook): rij in het midden van de weg, dan mis je alle kuilen en bulten aan de zijkant. Pas als je een tegenligger ziet aankomen ga je naar je eigen kant.
Brengt me op het volgende puntje:
anticiperend rijden. Autorijden gaat uiteraard over regels, maar er zijn hier in de buurt erg weinig mensen (lees: politie) die daarop letten. Het gaat er dus vooral om of je je verantwoordelijkheid neemt. Als je nog niet zoveel ervaring hebt, is het misschien wat lastiger, maar een goeie oefening.
Vooruit kijken en calculeren wat je medeweggebruikers gaan doen.
(En wat de weg gaat doen, want soms lijkt een bocht een beetje flauw, maar als je er eenmaal inzit valt dat reuze tegen!)
Dat was ooit een stuk lastiger, want vroeger kon je het meemaken dat een boertje gewoon z’n ouwe Ford met 30 kilometer onverhoeds de grote weg opreed. Zonder op of om te kijken.
Dat zul je nu niet meer zo meemaken. Die boertjes zijn uitgestorven, en hun blinkende vintage Fordjes ook. De nieuwe generatie rijdt in keurige nieuwe auto’s rond, die allemaal nog afbetaald moeten worden, dus ze kijken wel link uit om dat soort grappen uit te halen.
Bumperkleven
Veel van onze buitenlandse gasten klagen over die enerverende gewoonte. En ja, ik snap het, want ik heb al twee keer eentje achterop gehad. Dat is nooit jouw schuld, maar wel vervelend vanwege alle gedoe dat je dan direct over je heen krijgt. Verzekeringspapieren invullen is niemands hobby.
De eerste keer dat het mij overkwam, was omdat ik in een reflex remde voor een hond die vlak voor mijn busje de weg op sprong. Nu is dat een zeldzaamheid, en je reageert altijd goed met je remreflex, maar de dame achter mij zat even niet op te letten.
Remde wel maar schoof door (dit puntje komt later nog terug).
Wat kun je doen tegen bumperkleven?
In principe niks. Als je het echt vervelend vindt, en je merkt dat je er nerveus van wordt, blijf dan vooral doorgaan met ademhalen, en vindt een plekje om even aan de kant te gaan. Mopperen, schelden, de pest in krijgen en zenuwachtig worden helpt je niet veel en bewolkt je leven (en dat van je passagiers) alleen maar.
Gewoon in je eigen tempo doorgaan, en vooral door blijven gaan met lachen. Laat je niet verleiden tot een machtsspelletje.
Regen
Met regen wordt alles anders. We hebben hier namelijk niet van dat wonder-asfalt dat jullie in het noorden hebben. Dit asfalt wordt glad met regen of hoge luchtvochtigheid. Dat betekent dat je wat rustiger moet rijden, en vooral in de bochten je snelheidszucht moet inhouden.
Mocht je voelen dat je in een slip gaat:
rustig blijven, beetje tegensturen (niet overdrijven) en vooral niet keihard op je rem gaan staan. Dan ga je zeker in een slip. Als je voelt dat je geen controle meer hebt op je auto, ga je pompend remmen. Lijkt me een duidelijke term, maar voor de overduidelijkheid: even remmen en loslaten, en dat een aantal keren achter elkaar. Je kunt ook de handrem rustig erbij aantrekken.
Sneeuw, vorst en daarmee gepaard gaande gladheid doen we hier niet aan.
Boem is ho
Wel: zon in je ogen! In de zomer zul je daar niet zoveel last van hebben, want dan staat-ie lekker hoog, maar verder kan-ie behoorlijk hinderlijk zijn, die zon. Een goeie zonnebril en je zonnescherm omlaag helpt uiteraard, maar soms ga je – ik zeg maar wat – met de opkomende zon naar de bakker. Of je gaat de zon in de zee zien zakken. In beide gevallen zie je geen donder meer.
Rij dan vooral niet te hard én in het midden van de weg, want dan weet je pas dat er eventuele fietsers en wandelaars op de weg zijn als je boem voelt en hoort.
Wat portugezen niet / wel doen in het verkeer
‘k Heb het zelden meegemaakt dat mensen hun knipperlicht gebruiken op een rotonde. Knipperlichten worden steeds minder vaak gebruikt. Heel irritant als je staat te wachten of inhoudt, omdat je zo lekker anticiperend aan het rijden bent maar misgegokt hebt.
Er wordt hard gereden. Laat je niet verleiden om daaraan mee te doen als je je rijbewijs nog niet zolang hebt. Hard rijden is best een kunst. Die niet iedereen verstaat ….
Als er iemand ook maar naar een zebrapad kíjkt, stop je. Dat is gebruikelijk, en het wordt als ongelooflijk onbeschoft gezien als je doorrijdt. Mocht je het écht te laat gezien hebben, maak dan een verontschuldigend gebaar.
Portugezen zijn namelijk best beleefd, en ook in het verkeer. Dat wilden we graag zo houden, want de botheid waarmee er in het noorden gereden wordt is niet iets wat je moet willen.
Er wordt voorrang gegeven. Laat ’s iemand voorgaan, en lach erbij. Je voelt je er zoveel beter door!
Velocidade controlada
Op veel plekken kom je tegenwoordig die borden tegen, in combinatie met een reeks stoplichten. Als je harder gaat dan 50, gaat het stoplicht op rood. Je weet nooit of er een camera aan vasthangt, dus jammer dan.
Op de weg naar Coimbra zul je die een paar keer tegenkomen.
Het wordt vergoed door het feit dat je in Coimbra zelf alle stoplichten voorzien zult zien van een teller. Hartstikke handig. Zo kun je effen chillen, want het duurt toch nog 68 seconden voor je weer groen hebt.
Smart rijden
Ongetwijfeld een overbodig kopje. Je foon ligt lekker in z’n hoekje, en alle chatberichten zie je straks bij aankomst wel.
Ik hoop dat het je een beetje helpt om zelfverzekerd en voorbereid achter het stuur van je (huur) auto te kruipen! Zegen op je pad!
‘k Heb al ’s een stukje over verkeer geschreven in een nostalgische serie over hoe-dat-allemaal-ging met onze emigratie: https://www.portugalportal.nl/het-verkeer-in-portugal
Mocht je het leuk vinden om de hele serie te lezen, er popt een bestel-ezeltje op op diverse pagina’s van deze site.