Home » Advocaat of advocaatje met slagroom?

Advocaat of advocaatje met slagroom?

Om redenen die er verder niet al te veel toe doen, ben ik de afgelopen twee jaar veel in contact geweest met een advocaat. Ik hielp iemand met de verkoop van meerdere huizen, en dan kunnen de diensten van een advocaat erg handig zijn.

Als je een huis gaat kopen in Portugal, huur je een advocaat in

Deze “compra e venda” – koop en verkoop – was er een tussen bekenden, en ging gepaard met een volmacht. De verkoper was niet meer zo goed in staat tot reizen, en bovendien … leer mij de portugese bureaucratie kennen. Dan zou-ie waarschijnlijk niet één keer heen en weer hebben moeten gaan, want er is altijd wel iets dat niet klopt.

Daar heb je dan een advocaat voor, zou je zeggen, maar dat schijnt anders te liggen volgens de advocaat die wij ingeschakeld hadden. Na meerdere slordigheden, missers en fouten claimde hij dat een advocaat alleen maar hoeft te weten wat legaal is, en als het verworven pand dan vervolgens niet bij het kadaster geregistreerd kan worden, is hij niet in gebreke gebleven. Vond hij.

Wij dachten daar anders over, maar op een gegeven moment ben je al zover gegaan met iemand, dat het enorm veel gedoe gaat opleveren als je naar een ander gaat. Bijvoorbeeld omdat je al de tweede, getekende en geverifieerde volmacht hebt liggen, er al zoveel geld op de derdenrekening van de advocaat gestort is, en de eindstreep eindelijk in zicht komt.

Je moet je goed informeren wie je in de arm neemt, als je een huis gaat kopen in Portugal als buitenlander!

Little Houses

Een goed makelaarskantoor helpt je ook prima, natuurlijk, maar doet niet al het nodige papierwerk voor de koper. Een makelaar werkt hier officieel voor de verkoper, en het is niet gebruikelijk om als koper óók een makelaar in de arm te nemen.

Daar huur je dus een advocaat voor in

De onze heeft twee fouten gemaakt in de eerste volmacht, en toen we, na ampel overleg, mailden dat we verder afzagen van zijn diensten, antwoordde met een dreigmail dat hij dan Elke Seconde en Nog Meer in rekening zou brengen, wat veel meer zou gaan worden dan het overeengekomen honorarium, en wat hij van het al gestorte bedrag zou afhalen. Hij had wel ’s vaker zo’n varkentje gewassen; wij waren er blijkbaar op uit om hem te belazeren.

Nu was het hele proces niet van een leien dakje gegaan, om het maar zachtjes uit te drukken, dus die kers op de taart hadden we echt geen zin meer in. Het is een beetje stom om af te haken als je de finish lijn ziet als je de marathon loopt.

Het was alleen erg jammer dat hij ons over de belastingen ook al niet goed geinformeerd had. Toen het hele proces begon, had ik het zelf een simulatie gedaan, en kwam op een enorm bedrag uit. Oeps, dacht ik toen, het hele circus gaat waarschijnlijk niet door. De Advocaat – zoals-ie zichzelf noemt – had het daarna op een kladje uitgerekend en kwam uit op een tiende daarvan.

Dat werd aanvaardbaar gevonden, dus toen ging het hele proces in gang.

Vergis je vooral niet in de portugese bureaucratie! Je krijgt te maken met een rijstebrijberg aan regelgeving, je gaat rondjes draaien in de molen, je krijgt te maken met fouten van incompetente ambtenaren – want het lijkt alsof die soms ook niet meer weten welke regel nu eigenlijk geldt, want er zijn er zoveel. Ik heb al voldoende ervaring opgedaan met het aanvragen van de nodige vergunningen voor de Termas, dus ik had een paar voordelen: we kennen mekaar bij de Gemeente, bij het kadaster en bij de belastingdienst, en ik spreek portugees.

De betaalbewijzen voor de IMT en IS* moeten een dag voor het passeren van de acte aangevraagd worden bij de Finanças, en dan heb je 24 uur om dat te betalen. Dat gebeurt bij de notaris, zodat de regering zeker weet dat zij in elk geval hun geld krijgen. Daar kwam nog een leuke verrassing bij kijken op het allerlaatste moment: het was meer dan dubbel zoveel dan De Advocaat had doorgegeven.

Oeps. Had-ie even over het hoofd gezien

Na een potje paniekvoetbal kwam het gelukkig toch nog in orde, want het was ook alweer de tweede afspraak bij de notaris, omdat er de eerste keer op het allerlaatste moment bleek dat er dingen niet in orde waren. Het was dus inderdaad maar goed dat de verkoper met zijn zwakke gezondheid er niet voor overgekomen was.

Het is goed gekomen, gelukkig. Gister kwam een vriend langs, en bracht …. een fles advocaat mee!

Weliswaar de duitse variant (met gepofte appelsmaak) maar toch:

we nemen er een advocaatje met slagroom op! Proost!

*Imposto Municipal sobre as Transmissões Onerosas de Imóveis – overdrachtsbelasting, en Imposto Selo – zegelbelasting.

.

Wij zijn in 2000 verhuisd van Rotterdam, Holland naar Termas-da-Azenha, Portugal. Een hele stap, zeker met twee kleine kinderen.

We zijn bezig gegaan met het herstel van een van Portugal’s erfgoederen: Termas-da-Azenha, een oud kuuroord met inmiddels 4 vakantiehuizen, 2 gastenkamers, een kampeerterrein en een heleboel leuke dingen om te doen.

Overal vind je mozaieken en muurschilderingen. Het oude badhuis wordt meer en meer een museum, waar je je kunt verwonderen over hoe de dingen veranderd zijn.

Sinds een paar jaar zijn we de enige B&B&B in de wereld: Bed & Breakfast & Bathrobes.

Elke week een blogje over wat er zo om ons heen gebeurt. Lichte kost, makkelijk te lezen, een paar minuutjes in een andere wereld. Even wat meer weten over hoe het reilt en zeilt in Portugal. Mocht je je vakantie naar Portugal plannen, zou dit een goede voorbereiding kunnen zijn.

Je kunt je abonneren op het blog – kijk maar hiernaast »

Dan krijg je het elk weekend in je bus.

Op zondagochtend publiceren we de link op onze Facebookpagina en op Instagram.