Home » Digitale fotografie in een boek

Digitale fotografie in een boek

Sinds een jaar schrijf ik elke maand een blogje op Portugal Portal over hoe het hier allemaal begonnen is. Leuk hoor, al die herinneringen. Het was net alsof we pioniers waren, en dat waren we natuurlijk eigenlijk ook. De grote “Ik-vertrek” stroom was nog niet op gang gekomen, en we zaten knusjes met een paar nederlanders verspreid over het hele land.

Er is veel gebeurd in die 17 jaar

Om de herinneringen weer een beetje te laten stromen, duik ik de foto’s in. Nu was het tot ongeveer 2004 nog foto’s met een filmrolletje. Ik was nooit zo’n fotograaf, er stond altijd wel een duim op, of het touwtje van de camera, of ze waren onscherp – allemaal dingen die nu niet bepaald stimuleren om eens lekker los te gaan.

Foto’s afdrukken was hier ook best duur – niet te vergelijken met Nederland. Ik heb dus niet zoveel foto’s van die begintijd. Pas toen digitaal er echt in kwam, kreeg je van die enorme hoeveelheden.

Ik kreeg wel vaak ceedeetjes van gasten en vrijwilligers met foto’s. En soms zelfs een fotoboek.

Een cd is leuk, maar een fotoboek is nog veel leuker!

Dat blader je zomaar even door, zonder dat je je computer hoeft aan te zetten, ceedeetje erin, eindeloos klikken voordat je er bent …. en dan kun je maar 1 foto tegelijk zien.

Het is een schat voor altijd

twee-opengeslagen-fotoboeken

Er zijn twee mensen geweest die zo attent en lief geweest zijn om zo’n boek te laten maken. Het is alweer een tijdje geleden, maar nogmaals: heel erg bedankt, Bart, Alex!

Zeker als je op mijn leeftijd komt – 55 toch alweer – word je wat nostalgischer. En, als genoemd, het is voor mij nu ook heel behulpzaam om aardige voorvallen weer boven water te krijgen. Dingen waar je normaal gesproken nooit meer aan denkt, maar die door die foto weer naar boven komen.

Het bracht me op een idee

Er wordt heel wat weggeklikt tegenwoordig, op al die telefoons. Zeker met bijzondere gelegenheden, zoals een vakantie toch meestal is. En wie heeft de discipline om al die foto’s na de vakantie in mapjes te doen?

Da’s een retorische vraag. En als je dat al doet, kijk je er dan ooit nog naar? Nog een retorische vraag. Je dondert het van je telefoon in de cloud, of op je computer, en dan dendert het dagelijks leven weer over je heen. Geen kans dat je even een zijklikje maakt naar je vakantieherinneringen.

Ik maak een vakantieboek voor je

Alle foto’s – of een selectie daarvan – en wat anecdotes in een prachtig herinneringsboek. Je kunt wat “aantekeningen” opnemen op je telefoon. Zie hier de instructies voor een app.

Van die opnames en je foto’s maak ik een heel mooi NagenietBoek!

Geen druk geklutter meer in je computer, je hoeft je cloud niet uit te breiden, je telefoon blijft lekker snel en je hebt niet alleen de voorpret en de vakantie zelf, maar ook nog het nagenieten achteraf. En je kunt het een stuk makkelijker aan je vrienden en familie laten zien.

Eén klik en je weet alles!