Home » Gezondheidsverklaring voor het verlengen van m’n rijbewijs

Gezondheidsverklaring voor het verlengen van m’n rijbewijs

Graça klinkt vermoeid als ze uitlegt: “Nee, dat doen wij hier nu niet meer. Maar dona Helena kan naar Soure, naast het pavilhão Multi-usos. Daar zit een kliniek waar u dat document kunt krijgen.”

Ik moet een gezondheidsverklaring voor de verlenging van mijn rijbewijs

Verleden keer – pas 2,5 jaar geleden – ging ik naar Graça in het Centro Médico vlakbij, die me zoals gewoonlijk geweldig hielp. Wij kennen mekaar sinds de jongens ingeënt moesten worden voor de meest voorkomende kinderziekten en dergelijke ellende, wat een hele uitzoekerij was.

Er wordt anders ingeënt in Nederland dan in Portugal, dus dat heeft haar heel wat hoofdbrekens en tijd gekost. En ook was het toen gebruikelijk een een formulier E111 aan te leveren, wat mijn verzekering niet wilde doen, omdat ze me verzekerden dat dat niet nodig was.

Arme Graça. Ze heeft achter de schermen van alles geregeld ondanks dat dat formulier er nooit gekomen is. En nu blijft ze daar achter in het medisch centrum “van de staat” met alle ouwetjes die niet meer naar een privé-kliniek kunnen.

Maar goed, ik naar Soure. Het pavilhão Multi-usos ken ik, want daar heb ik m’n Jansen ingespoten gekregen. Daarnaast dus. Ja hoor. Voilá.

Ik mag niet zomaar naar binnen. Bij de buitendeur moet ik plastic hoesjes over m’n schoenen, en ’t wordt nog voor me gedaan ook. Service! Nu kun je wel aan al het goud dat er blinkt zien, dat het een keurige zaak is.

En daar begint het wachten

Dat is niet anders dan waar dan ook. Als je de smoor in krijgt omdat je moet wachten, ook al heb je een afspraak, kom dan vooral nooit in Portugal wonen! Ik krijg inmiddels de kriebels van mensen die te VROEG zijn – da’s veel erger dan te laat …

Er zit nog een andere mevrouw geduldig te wachten. Patiência. Een woord dat je uit je hoofd moet leren, zou je … etc. zie boven. En de rest is net zo portugees. Ondanks de hoge sjiekheidsgraad worden er luide gezellige gesprekken gevoerd door de wachtende mevrouw en een dame die zo te zien de zaken op de werkvloer regelt en de receptioniste.

Uit één van de gangpaden komt een groepje gestulpd, dat onmiddellijk meedoet aan de conversatie

De regeldame verdwijnt, maar komt even later van een heel andere kant weer binnen. O? Even later gebeurt precies hetzelfde. En dan weer. Er zijn vier gangpaden in de vorm van een windroos. Hoe kan het dat ze steeds in de éne gang verdwijnt, en dan volkomen onlogisch uit een andere gang aan de andere kant van de centrale hal direct daarna weer opduikt?

Wat is er met die dame? Wat gebeurt er achter deze schermen?

Het lijkt wel een goocheldoos, deze medische privé-kliniek

Na een half uurtje, drie kwartier (jaja – zie boven!) valt de truc in het water. Er zijn twéé regeldames! Aha! Ze komen beiden naar me toe, en ik kan het natuurlijk niet laten om de stomste vraag aller tijden te stellen: “Bent u tweelingen?” Dat zullen ze nog nooit gehoord hebben …

Hun reactie is al net zo portugees: ze lachen, antwoorden spontaan: “Jazeker!” en dan gaat het los over dat ze beiden in Frankrijk zijn opgegroeid, en dat ze jarenlang andere dingen gedaan hebben, maar dat ze uiteindelijk mekaar zo misten dat ze nu hier samenwerken.

Als kinderen hadden ze een eigen taal die niemand anders begreep – Frans, Portugees en Tweelings door elkaar

Als ze deze vraag al een miljoen keer gehoord hebben, dan merk je daar in elk geval niks van!

Zie je? Zo kom je die wachttijd wel door. Op z’n portugees, met gezellige gesprekjes.

.

<< vorige

Wij zijn in 2000 verhuisd van Rotterdam, Holland naar Termas-da-Azenha, Portugal. Een hele stap, zeker met twee kleine kinderen. We zijn bezig gegaan met het herstel van een van Portugal’s erfgoederen: Termas-da-Azenha, een oud kuuroord met inmiddels 4 vakantiehuizen, 2 gastenkamers, een kampeerterrein en een een heleboel leuke dingen om te doen. Overal vind je mozaieken en muurschilderingen. Het oude badhuis wordt meer en meer een museum, waar je je kunt verwonderen over hoe de dingen veranderd zijn.

Elke week een blogje over wat er zo om ons heen gebeurt. Lichte kost, makkelijk te lezen, een paar minuutjes in een andere wereld. Even wat meer weten over hoe het reilt en zeilt in Portugal. Mocht je je vakantie naar Portugal plannen, zou dit een goede voorbereiding kunnen zijn.

Je kunt je abonneren op het blog – kijk maar hiernaast »

Dan krijg je het elk weekend in je bus.

Op zondagochtend publiceren we de link op onze Facebookpagina, op Pinterest, en op maandagochtend op LinkedIn.