Termas da Azenha

Vakantiehuisjesverhuur in Portugal

The first and only Bed & Breakfast & Bathrobe in the world

Onderduikadres voor de Kerstman

Neenee, de Kerstman heeft niet hier gezeten … en het was niet zo dat we gespannen wegdoken bij het geluid van een auto. Zo erg was het nou ook weer niet, met dat onderduiken. ’t Was nou ook weer niet zo dat het hele dorp propvol zat met onderduikers. Er waren een paar hier en daar, een enkeling en een familie, een stel en een paar vrienden.

blog_onderduikadres-voor-de-Kerstman

Er is trouwens toch geen ontkomen aan, want de kerkklok luidt elk uur met het welbekende: “Stille nacht, heilige nacht”.

Nu kun je dat nog zien als authentiek, idyllisch en landelijk

De jaren hiervoor was het “Jingle Bells”. Elk uur een beetje klungelig uitgevoerd, alsof er een kind dat het nog moet leren aan het klokkenspel zit. Ping-ping-ping, ping-ping-ping …. blèblèblèblèblèblè … en dat begint dan half november, en gaat tot half maart door. Dan heb je waar voor je geld, want die bandjes voor de klokkentoren staan wel op de begroting van de alsmaar inkrimpende kerk. Er zijn er inmiddels nog maar twee die elk half en heel uur slaan.

Stille Nacht is een stuk minder indringend en opdringerig, als je dan per se het klassieke Avé Maria moet vervangen vanwege de feestelijkheden

Verder valt het reuze mee. Als je niet naar de winkels gaat, of naar de stad, kun je de Kerst in de buitengebieden nagenoeg negeren. Hoewel ik het wel leuk vind om in de dagen vóór Kerst naar de pastelaria te gaan of naar één van de kleine familie-supermarkts in de buurt, en bij het afscheid naar iedereen te roepen: “Bom Natal à todos!” Een groepje koffiedrinkers hield zelfs op met hun gesprek, en riepen hartelijk een “Bom Natal” terug. Totale vreemden. Leuk hoor.

Op Kerstavond zitten we bij een groot kampvuur buiten bij het veld, met een goed glas en een leuk gesprek

Uit m’n ooghoek zie ik kleine silhouetten naderen. “Hee Elijah!” groet ik het eerste silhouet, “alles gut mit ihnen?” Daar komt Malou ook, en een beetje achterop, want ze moet de kleine die niet zo heel klein meer is, dragen, komt Ruth. “Olá boa noite, fröhliche Weihnachten! How are you?”

Ze gaan hun traditionele Kerstwandeling maken terwijl pappa Jens aan het koken is, en strakjes “… dürfen wir unsere Geschenke auspacken!” Malou danst op en neer, terwijl Elijah aan de wandeling begint – hoe eerder je gaat, des te eerder bem je terug. Hij heeft het idee dat de Kerstman misschien wel wat Lego achtergelaten heeft ….

blog_onderduikadres-voor-de-Kerstman

Ze vinden het een mooi vuur. Helemaal eens, gemaakt door Martin die als echte buitenman zelfs nog van nat hout zo’n prachtige vlammenzee kan maken. Hij zat vanmiddag nog in de lindebomen, en vanavond fikt het al. Dit is volgens mij een win-win-win-win: weinig Kerstsfeer qua kitschlichtjes en verplichte familiediners, gezellig gezelschap, de houtwal opruimen en geweldige fik.

Daar komt Christina ook nog even een praatje maken, en brengt een bosje salsa mee. Dat gaat morgen in de eigengemaakte soep.

Mijn Kerst kan niet meer stuk! Helemaal prima zo met die onderduikers.

Hoe was het met jullie? Leuk geweest?

Elke week op zondagochtend vind je een nieuw blogje in je mailbox. Elke week waan je je een paar minuutjes in Portugal. Zomaar op je eigen comfortabele bank.

Even geduld a.u.b.

Dank voor uw inschrijving!

Wij zijn in 2000 verhuisd van Rotterdam, Holland naar Termas-da-Azenha, Portugal. Een hele stap, zeker met twee kleine kinderen. We zijn bezig gegaan met het herstel van een van Portugal’s erfgoederen: Termas-da-Azenha, een oud kuuroord met inmiddels 6 vakantiehuizen, 4 gastenkamers, een kampeerterrein met een zwembad, en een grote zaal met pingpong, tafelvoetbal, poolbiljart, bordspellen, en onze specialiteit: de Verkleedkamer.

Overal zie je grote mozaieken en muurschilderingen.

Het oude badhuis wordt meer en meer een museum, waar je je kunt verwonderen over hoe de dingen veranderd zijn. Het geneeskrachtige water stroomt er nog steeds doorheen, en is nog steeds van een excellente kwaliteit.

Sinds 2018 noemen we onszelf de eerste en enige B&B&B in the world – Bed & Breakfast & Bathrobes. Je kunt een kimono of badjas in onze webshop kopen, of er één bestellen – dan wordt-ie op maat gemaakt voor je, helemaal naar je eigen wensen.

Elke week een blogje over wat er zo om ons heen gebeurt. Lichte kost, makkelijk te lezen, een paar minuutjes in een andere wereld. Even wat meer weten over hoe het reilt en zeilt in Portugal. Mocht je je vakantie naar Portugal plannen, zou dit een goede voorbereiding kunnen zijn.

We hebben leuke aanbiedingen op onze site.

Je kunt je abonneren op het blog, dan krijg je het elk weekend in je bus.

Op zondagochtend publiceren we de link op onze Facebookpagina, op Pinterest, en op maandagochtend op LinkedIn.