Home » Afscheid van de éne, aankomst van de andere familie

Afscheid van de éne, aankomst van de andere familie

Stephanie en Paddy zijn zoekende. Naar huizen. Betaalbare huizen. Dat schijnt inmiddels in half Europa een groot probleem te zijn, vanwege de flink toegenomen hoeveelheid huisjesmelkers overal. Ondertussen blijven ze nog een tijdje hier, en komt hun familie hen hier bezoeken.

Familie bezoek is een feest als er ruimte genoeg is

Dat hebben we gelukkig. Niet alleen in de huizen en gebouwen, maar ook om ons heen. De ouders van Paddy hebben het prima naar hun zin, en ze hebben een gelukje met het weer. Het weer begint een beetje op de huizenmarkt te lijken – mooi weer lijkt schaars, deze lente.

Maar zoals je met alles mazzel kunt hebben, hebben zij dat ook deze week met Zijne Hoogheid de Zon. En als echte engelsen zitten ze daar dan ook graag in, ook al kan vooral Sally dat niet zo goed hebben vanwege een rooie achtergrond.

Engelsen worden ook wel gingers genoemd, naar hun haarkleur. Blonde, rode en roodblonde mensen zijn wat gevoeliger voor de zon, en moeten flink smeren, hoedjes op en in de schaduw blijven.

Neemt niet weg dat de familie het hogelijk waardeert dat Zijne Hoogheid deze week zo genereus is!

Ik was veel minder genereus, want hullie familie bezoek moest onverbiddellijk de 10e beëindigd

Onze familie zou aankomen de 10e, en dat was al maanden tevoren vastgelegd. Het is al jaren vaste prik in de lente: de Rode Bus en de camper komen rond april of mei, om onder andere van het portugese voorjaar te genieten.

De camper gaat naar het kampeerterrein, de Rode Bus blijft naast de receptie staan, en mijn éne zus gaat in een kamer. Genoeg gekampeerd onderweg – je kunt alles overdrijven. Zij weten inmiddels ook maar al te goed dat de lente niet alleen maar zonnig en zacht is, en dat het ook nog leuk kan regenen.

Aangezien ik meestal in maart op familie bezoek naar Nederland ga, komt de Rode Bus meestal aardig vol te zitten met spulletjes die je niet kunt missen als je een B&B runt. Praktische zaken, zoals nieuwe pannen voor alle keukens, maar ook leuke dingen als een mooie lamp of een mooi stofje.

Zus en ik gaan meestal naar een aantal tweedehandsjes. Tweedehands shoppen is heel leuk. Doe je een miskoop, ben je hooguit een tientje kwijt. En je komt er nog wel ’s iets bijzonders tegen, een mooie spiegel bijvoorbeeld. Ook mensen uit het netwerk willen nog wel ’s dingen meegeven.

Dit keer een geweldig cadeautje: donkergroene tegels! Mozaiekvriendin Astrid was het net zo beu als ik – er moeten donkergroene tegels komen. Punt. Hier in de buurt viel niets te krijgen. Portugezen zijn helemaal van de kleuren af, en doen hun huizen binnen en buiten heel saai met grijs, donkergrijs, zwart en wit. Mozaieken hebben kleur nodig.

Daar komen ze vast wel weer op terug, wacht maar af, maar ondertussen zit je als mozaïeker met je handen in het haar

Ze doen ook nog ’s alles zelf uitladen, die onvolprezen familie. De kast is gedoneerd (dankjewel Gerrit), en de bank die er bovenop stond staat al klaar om verder getransporteerd te worden. En dan komt er nog een eindeloze hoeveelheid boeken, servies, bestek, pannen, gordijnen, een kraan, een hele handige kurkentrekker, een enorm spaarvarken voor het zoontje van pleegzoon João … kortom, we zijn voorlopig lekker bezig om alles te verwerken.

Helemaal goed gepland, want Zijne Hoogheid de Zon wil z’n aangezicht even niet laten zien.

.

Wij zijn in 2000 verhuisd van Rotterdam, Holland naar Termas-da-Azenha, Portugal. Een hele stap, zeker met twee kleine kinderen.

We zijn bezig gegaan met het herstel van een van Portugal’s erfgoederen: Termas-da-Azenha, een oud kuuroord met inmiddels 4 vakantiehuizen, 2 gastenkamers, een kampeerterrein en een heleboel leuke dingen om te doen.

Overal vind je mozaieken en muurschilderingen. Het oude badhuis wordt meer en meer een museum, waar je je kunt verwonderen over hoe de dingen veranderd zijn.

Sinds een paar jaar zijn we de enige B&B&B in de wereld: Bed & Breakfast & Bathrobes.

Elke week een blogje over wat er zo om ons heen gebeurt. Lichte kost, makkelijk te lezen, een paar minuutjes in een andere wereld. Even wat meer weten over hoe het reilt en zeilt in Portugal. Mocht je je vakantie naar Portugal plannen, zou dit een goede voorbereiding kunnen zijn.

Je kunt je abonneren op het blog – kijk maar hiernaast »

Dan krijg je het elk weekend in je bus.

Op zondagochtend publiceren we de link op onze Facebookpagina, op Pinterest en op Instagram.