Home » Bezige bijen vliegen

Bezige bijen vliegen

Waarom is het gezoem van een vlieg zo irritant, en dat van een bij niet?

Het gezoem van bijen klinkt intens tevreden, daarom

Als je weleens met je hoofd in een enorme blauwe regen gestaan hebt (zoals ik), of bij een “muur” van jasmijn, dan begrijp je dat. Stel je voor dat je een bij of een hommel bent, en je bent je hele leven bezig met het vliegen van heerlijk geurtje naar lekker aroma – daar zou je ook wel tevreden van gaan zoemen.

Ze zijn ook knuffelbaar, als ze niet zo klein zouden zijn, wollig en zacht. Hommels vind ik pas echt leuk, die zouden volgens de wetten van de aerodynamica niet eens kunnen vliegen, wist je dat? Daar zijn ze in verhouding te groot en te zwaar voor, maar het stikt ze niks. Die hele wetten kunnnen ze gestolen worden, ze vliegen gewoon waarheen ze willen. Wat meestal van lekker luchtje naar een volgend parfummetje is. Wat een leven joh.

Er zijn duizenden verschillende soorten bijen. Een heel enkele keer zag ik een grote zwarte bij met groene ogen in onze tuin. Ik wist niet wat ik zag! Eerst: een enorme vlieg? Maar nee gelukkig ….

Vliegen drijven je eerst tot een niet meer te negeren ergernis door steeds vlak langs je oren te zoeven

Dan op je beeldscherm gaat zitten, of op de rand van je bord zodat je met je vliegenmepper niets kunt. Als-ie dat een leuk tijdje heeft volgehouden, is-ie ineens verdwenen, terwijl jij met je vliegenmepper als een waanzinnige je stoel naar achteren hebt geschoven met de allesoverheersende gedachte dat je ‘m te pakken krijgt, al is het het laatste wat je doet!

Daardoor laat je je boterhammetje-met-honing even staan, en als je weer onverrichterzake terugkomt bij je plekje, heeft-ie daarover heen gekotst (want dat is de vliegenmanier van vertering), en staat op het punt om het op te gaan eten, zodat jij je eetlust verloren hebt, en de stoom uit je oren komt. Vervolgens gaat-ie tevreden in z’n pootjes gaat zitten wrijven op de rand van de suikerpot.

Weer een mens op de rand van waanzin gebracht. Missie gelukt.

Een heel ander karaktertje dan een bij of een hommel. We gaan het er ook niet meer over hebben hoor, vliegen zijn onvermijdbaar blijkbaar, jammer genoeg, maar er is er nu nog maar een enkele – de zomer is nog niet begonnen. In juli drukt de Vliegengod op de Vliegenknop, en dan zijn ze er ineens in grote getale.

Nog even een goede raad: vliegen kun je makkelijk mijden als je een tropische hygiëne aanhoudt, en je keuken schemerig en koel houdt. Vliegen houden van warm en vies. En vliegenstrips werken ge-wel-dig! Misschien een teken van mijn slechte karaktertje, maar ik vind het gezoem van een vlieg die niet meer van die strip loskomt erg bevredigend. Ha!

Bijen en hommels zijn een stuk interessanter

Er zijn er veel in Portugal. Komt door best veel bijenhouders. Kleine onderneminkjes, zo te zien, want ik kom regelmatig van dit soort nederzettingen in het bos tegen.

Bijenhouders kunnen hulp krijgen van de regering via banken als de Crédito Agrícola – de portugese boerenbank van oorsprong. De subsidie is niet veel, maar het helpt. Bijenhouders doen het dan ook meestal als bijverdienste omdat ze getroffen zijn door het bijenbestaan. Bijen maken de indruk dat ze vrijwillig een democratische samenleving opzetten, en met liefde meewerken aan het welslagen van hun onderneming, namelijk overleven en honing maken.

Als je ze zo bezig ziet, lijkt het alsof ze hun stinkende best doen om eten te halen en de wiegjes te maken, zodat Hare Majesteit haar eieren kan leggen. Het gaat heel anders dan bij mieren, die een vergelijkbare civilizatiegraad hebben maar een veel soldateskere indruk maken. Als het ei comfortabel in het voedende vocht ligt, sluiten ze de boel af, en komt er een bij uit die de Koningin gewenst heeft.

Zij bepaalt wat het wordt, harde werker, Hofdame, spermadonor, of de volgende Koningin

Komen er meerdere Koninginnen tegelijk uit, dan wordt het een gevecht tot de dood erop volgt, en er één overblijft. Voor de rest zijn het best zachtmoedige beestjes. Ze zullen je niet snel zonder reden steken, want daar gaan ze dood van. Ze zijn sowieso niet zo in mensen geinteresseerd, hoewel ze wel kunnen onthouden als je aardig voor ze bent en ze iets lekkers geeft.

Wij hebben een vaste dealer voor onze honing, Graça. Ze verkoopt honing op de zondagmarkt in Louriçal. Eucalyptushoning (logisch) maar ook een donkere soort. Van welke bloemen dat is, dat is haar geheim.

Geen slecht leven, als bij. Zeker ook geen slecht leven als bijenhouder. Omringd door bloemen, lekkere geuren, tevreden gezoem, en altijd verse honing op je boterham!

.

Wij zijn in 2000 verhuisd van Rotterdam, Holland naar Termas-da-Azenha, Portugal. Een hele stap, zeker met twee kleine kinderen.

We zijn bezig gegaan met het herstel van een van Portugal’s erfgoederen: Termas-da-Azenha, een oud kuuroord met inmiddels 4 vakantiehuizen, 2 gastenkamers, een kampeerterrein en een heleboel leuke dingen om te doen.

Overal vind je mozaieken en muurschilderingen. Het oude badhuis wordt meer en meer een museum, waar je je kunt verwonderen over hoe de dingen veranderd zijn.

Sinds een paar jaar zijn we de enige B&B&B in de wereld: Bed & Breakfast & Bathrobes.

Elke week een blogje over wat er zo om ons heen gebeurt. Lichte kost, makkelijk te lezen, een paar minuutjes in een andere wereld. Even wat meer weten over hoe het reilt en zeilt in Portugal. Mocht je je vakantie naar Portugal plannen, zou dit een goede voorbereiding kunnen zijn.

Je kunt je abonneren op het blog – kijk maar hiernaast »

Dan krijg je het elk weekend in je bus.

Op zondagochtend publiceren we de link op onze Facebookpagina, op Pinterest en op Instagram.