Home » Huren, kopen of boeken?

Huren, kopen of boeken?

Steeds meer buitenlanders in Portugal. Of dat de mensen zijn die op politieke partijen stemmen, die ironischerwijze de buitenlanders uit eigen land willen weren, zullen we maar niet vragen. Volgens buurman Paddy, die blijkbaar regelmatig buitenlanders tegenkomt in de supermarkt, en dan politiek-getinte gesprekken met hen heeft, wel.

Volgens ons gaat het vooral om mensen, die een huis willen huren, kopen of boeken

Vakantiegangers zijn er altijd al in grote getale geweest – hoewel Portugal nog steeds een bescheiden plekje inneemt op de ranglijst van populaire vakantielanden bij noorderlingen. Een populair land voor Noordeuropeanen is nog steeds Frankrijk, op de voet gevolgd door Italië, en dan vooral Toscane.

Ze hebben sinds de toevoeging van de Oosteuropese landen flink wat concurrentie, vooral van de Balkan, met name Kroatië, en Griekenland. Portugal wordt vooral gekend vanwege de Algarve, maar wandevakanties door het hele land worden steeds populairder.

Bij landverhuizers wordt Portugal steeds meer favoriet

In de Algarve zie je veel Britten, Duitsers en in toenemende mate Amerikanen (Toch nog even een politiek-getinte opmerking: als ik Amerikaan was, zou ik ook weg willen – wat een toestanden daaro!); meer naar boven zijn het de Belgen, Nederlanders en een handjevol buitenlanders van buiten Europa. Dat is de groep die een huis wil kopen, meestal van middelbare leeftijd is, en een leven wil opbouwen in een ander land.

Portugal trekt ook aktief buitenlanders aan, met gunstige belastingprogramma’s voor digitale nomaden, het Gouden Visum (beetje controversieel; je koopt je in in Europa, nietwaar?) en prettige voorwaarden voor de klantenservice voor grote bedrijven. De meesten daarvan zitten in Lissabon.

Tussen kopen en boeken zitten de mensen die het beste van twee werelden willen. Die huren

Sonja en Annuska boeken bij ons voor het tweede jaar, maar ze komen al veel langer overwinteren in Portugal. In de Algarve. Daar heb je nu eenmaal het zachtste klimaat, zo vlakbij Afrika. Ze hebben een leuk huis in Nederland, met een grote tuin, dus het antwoord op huren of kopen is heel simpel. “Huren”, zegt Sonja gedecideerd, “waarom zouden we nog een huis willen kopen? Dat geeft alleen maar problemen, en nu kunnen we een paar maanden lekker ergens wonen zonder alle verplichtingen.”

Zo doen ze alletwee: huren en boeken

Slim. Geen zorgen over een lekkende kraan of een kromgetrokken gordijnrail (knipoog naar Sonja). ’s Zomers lekker in je eigen huis, en je eigen tuin bijhouden op je gemakkie, ’s winters in andermans huis in een lekker klimaat. “Wij wonen eigenlijk altijd in de zomer”, zegt Annuska. “En ik vind het hier dan weer zo lekker, om even te boeken op de terugweg, omdat je hier lekker kan wandelen.”

Vroeger liep ze met twee vingers in de neus de marathon, maar “je kunt nog heel lang blijven wandelen.” En hardlopen kun je hier ook best, trouwens, een rondje van 9 kilometer, redelijk vlak, vanuit de Termas de vallei door.

“We komen volgend jaar weer terug, ijs en weder dienende!” roepen ze, als ik ze uitzwaai. De terugreis gaat ook op ’t gemakkie, in een dag of vier.

Jacqueline en Hans doen het precies andersom. Die vinden de winter niks hiero, dus die overzomeren in Portugal. Ze gaan graag naar het theater en naar musea. Daar is Portugal dan weer niet zo sterk in. “Ik heb het huis samen met een hele goeie ouwe vriendin laten bouwen” vertelt Jacqueline, als ze langs komt, “maar het jammere was wel, dat toen het klaar was, zij ziek werd en doodging.”

“Ja, dat was wel erg sneu”, valt Hans in, “maar gelukkig ben ik er nu.”

“Wij zijn childhood sweethearts” zegt Jacqueline, terwijl Hans haar galant het trapje ophelpt, “ we kennen mekaar al heel lang, maar acht jaar geleden, nadat ik weduwe geworden was, sloeg de vonk over.” Ze glimlachen naar elkaar, maar we worden afgeleid door Broes, die de Hele Grote Doos die ze hebben meegenomen, op tafel zet. Een cadeautje vanwege een Marie-Kondo-actie in hun tweede huis.

Jacqueline en Hans doen dus ook allebei: kopen en boeken. (en ook met een knipoog.)

.

Wij zijn in 2000 verhuisd van Rotterdam, Holland naar Termas-da-Azenha, Portugal. Een hele stap, zeker met twee kleine kinderen.

We zijn bezig gegaan met het herstel van een van Portugal’s erfgoederen: Termas-da-Azenha, een oud kuuroord met inmiddels 4 vakantiehuizen, 2 gastenkamers, een kampeerterrein en een heleboel leuke dingen om te doen.

Overal vind je mozaieken en muurschilderingen. Het oude badhuis wordt meer en meer een museum, waar je je kunt verwonderen over hoe de dingen veranderd zijn.

Sinds een paar jaar zijn we de enige B&B&B in de wereld: Bed & Breakfast & Bathrobes.

Elke week een blogje over wat er zo om ons heen gebeurt. Lichte kost, makkelijk te lezen, een paar minuutjes in een andere wereld. Even wat meer weten over hoe het reilt en zeilt in Portugal. Mocht je je vakantie naar Portugal plannen, zou dit een goede voorbereiding kunnen zijn.

Je kunt je abonneren op het blog – kijk maar hiernaast »

Dan krijg je het elk weekend in je bus.

Op zondagochtend publiceren we de link op onze Facebookpagina, op Pinterest en op Instagram.