Home » Fietsen, fietsen, allemaal fietsen …

Fietsen, fietsen, allemaal fietsen …

Er zijn mensen die van fietsen houden. Zomaar, voor de gezelligheid. Nou já, voor de gezelligheid … voor de sport dan meer.

Je ziet hier veel groepjes fietsers op zondagochtend. Allemaal strak in de lycra, een boel leuke kleurtjes, en zoals portugezen doen: veel kletsen ondertussen. Er zijn fietsverenigingen door het hele land. Er zijn alleen niet zo heel veel rijwielwinkels.

Vroeger kon je in de supermarkt fietsen kopen

Hebben we een keer gedaan. Moet je beter niet doen. Zijn waardeloze fietsen.

Een ervaring rijker, zullen we maar zeggen.

We hebben fietsen uit Nederland gehaald. Dankzij de Rode Bus staan hier een viertal redelijke exemplaren. Ze worden voornamelijk door de vrijwilligers gebruikt, en een enkele keer door de gasten.

Ze zijn niet super, maar we konden het ermee doen

Op het moment hebben we een gast die graag elke dag fietst. Zij kwam met een vraag over of er een verhuur in de buurt was, waarop ik met enige schroom de onze aanbood, en uitlegde dat nog niemand wist of die fietsenverhuur er dit jaar weer zou zijn.

Een paar jaar geleden zag ik in Figueira op de boulevard ineens een fietsenverhuur. Wat een goed idee! “Het is een experiment”, zeiden ze bij de Turismo, “er is een heel lang fietspad aangelegd langs de boulevard, helemaal naar Leirosa. Dit is een initiatief van de Gemeente om te kijken hoe het loopt.”

Blog_fietsen-fietsen-allemaal-fietsen

Ze regelde deze Giant helemaal zelf, surfend op het internet. Ik vind dit een indrukwekkende prestatie. Als je de taal spreekt en het land kent, is het al niet zo eenvoudig om dingen te regelen, maar ze deed het van een afstandje – net zo makkelijk. Dat is wat passie met je doet; als je iets graag wilt, doe je zoiets gewoon.

Stiekem denk ik: zal wel weer bureaucratie wezen, dat de fietsen verhuur ’t volgende jaar niet terug kwam

Want tja, geen fiets te zien het jaar daarop.

Kort daarna opende een winkel in Santa Luzia, op de weg naar Figueira da Foz. Een initiatief van senhor António Seco Santiago senior. Verkoop, verhuur, reparatie en alle accessoires (veel gekleurd lycra).

Hij had een nieuw gebouwtje laten neerzetten, met aan de voorkant alles voor uw fiets, en aan de achterkant een metaal werkplaats. Slimme combinatie, want voor metaal kun je bijna nergens meer terecht. Hier kun je je tuinhek laten lassen, een mooie hanger voor je buitenlamp, of zoals wij deden: een rvs aanrecht laten maken.

De winkel die Julia ontdekte op het internet om haar vakantie fiets te huren.

Bij de weg zetten ze twee schitterende uithangborden neer, voor elke aanrij-richting één

Nu is het in Portugal normaal dat je je bedrijfsnaam samenstelt uit de naam van de streek en de naam van je activiteit. Fozmáquina bijvoorbeeld, Formilectrónio, resp. machines in Figueira da Foz, en een electricien in Formigal.

Je kunt ook je eigen initialen gebruiken. António sénior koos voor die optie, met het idee om lekker modern en internationaal te doen. Hij noemde zijn winkel dan ook: ASS Bikestore.

Jammer genoeg had niemand hem verteld, dat je met zijn initialen beter niet voor die optie kunt kiezen.

’t Duurde dan ook niet lang. Toen junior erbij kwam in de zaak, was het rap afgelopen. Maar er staat nog een overblijfseltje langs de weg, kijk maar:

blog_fietsen-fietsen-allemaal-fietsen