Home » Fietsen langs de Euro-Velo-1 in Portugal (*****)

Fietsen langs de Euro-Velo-1 in Portugal (*****)

Laten we nou eerlijk zijn, fietsen kost gewoon een boel energie

Het is heel prettig, om je energie te besteden in een gelijkmatig ritme, met je partner waar je al je leven lang vrienden mee bent, in de wetenschap dat iedereen thuis het goed maakt, je nog niet je hele bundel opgebruikt hebt, je bandenspanning goed zit, en je vanavond lekker even in een goed, écht, breed bed ligt. Kamperen is leuk hoor, maar soms …

… soms ligt het een beetje anders. Soms loopt het niet zo gesmeerd als je zou willen. Soms heb je moeite om een rivier over te komen. Dat was precies het geval met dit fietsende echtpaar. Als je vanuit het noorden naar het zuiden gaat fietsen, is de Euro-Velo-1 een perfecte keuze. Maar soms moet je de rivier over zien te komen. En dat viel niet mee!

De Euro-Velo-1 is een prachtig fietspad, scherp langs de kust

Een klein stukje van een heel netwerk dat door heel Europa gecreeërd is.

Die bureaucraten in Brussel en Straatsburg doen nog wel iets meer dan alleen maar idiote regeltjes bedenken. Ze bedenken ook dingen die heel leuk zijn voor de mensen; in dit geval voor de fietsende mensen onder ons.

Ik zag ze naar beneden lopen, achter Broes aan, naar het kampeerterrein, en een vlugge blik naar boven leerde me dat het om fietsers ging. Vroeg in de middag is niet zo’n gebruikelijke aankomsttijd, zeker niet voor fietsers, dus misschien iets aan de hand? Lekke band? Als er fietsers aankomen, is sowieso het eerste dat ik denk: hebben we iets koud staan, iets te eten? Want tja, je neemt niet zoveel mee, op de fiets. Elk onsje telt. En je krijgt er wel honger van. En dorst.

Toen ze terug kwamen lopen, groeten we elkaar, en tegen mijn gewoonte in (als Broes de honneurs waarneemt, bemoei ik me er niet mee) vroeg ik spontaan: “ Zijn jullie echte kampeerders?”

Achteraf gezien had mijn intuitie waarschijnlijk zoiets van: schuif ’s eventjes op, deze doe ik wel, en begon over kamer 2, die leeg stond, met een terrasje en twee lekkere stoelen-met-kussens … misschien niet terecht hoor, maar mijn ervaring is dat je een houten bibs krijgt van lang fietsen, en dat je na zoveel keer kamperen in een klein tentje best wel ’s een goed bed kan hebben, wat meer plek, en even met die houten kont van de grond af.

Het bleek niet zozeer projectie als wel profetie, want die nacht heeft het geonweerd van heb-ik-jou-daar, met heftige regen en zelfs hagelstenen! (in juli!)

Wat eten en drinken betreft: hij ging naar de winkel van Jorge Neto in Alqueidão, dus er was verder niks nodig. Ze konden de keuken gebruiken, alles erop en eraan, dus voor de kouwe cola en de warme pannekoeken zouden ze zelf wel zorgen. Ik had als verrassing een paar verse eigengelegde eitjes neergezet.

We namen de volgende ochtend hartelijk afscheid. “Wat een mooie plek” zei hij steeds maar, en daarmee heeft-ie natuurlijk mijn hart gestolen. Terwijl ze zelf op een prachtig plekkie in Nederland wonen. Zij hebben een groepsaccommodatie in Drenthe, dus ze kennen het klappen van de zweep.

Op naar de volgende etappe. Goeie reis!

En dan nog even dit: Zojuist is een nieuw reisadvies gepubliceerd voor Portugal door de Rijksoverheid (Nederland): Er zijn geen inreisvoorwaarden meer voor Portugal. U hoeft geen coronabewijs te laten zien. Het reisadvies voor Portugal is groen.

.

Wij zijn in 2000 verhuisd van Rotterdam, Holland naar Termas-da-Azenha, Portugal. Een hele stap, zeker met twee kleine kinderen.

We zijn bezig gegaan met het herstel van een van Portugal’s erfgoederen: Termas-da-Azenha, een oud kuuroord met inmiddels 4 vakantiehuizen, 2 gastenkamers, een kampeerterrein en een heleboel leuke dingen om te doen.

Overal vind je mozaieken en muurschilderingen. Het oude badhuis wordt meer en meer een museum, waar je je kunt verwonderen over hoe de dingen veranderd zijn.

Sinds een paar jaar zijn we de enige B&B&B in de wereld: Bed & Breakfast & Bathrobes.

Elke week een blogje over wat er zo om ons heen gebeurt. Lichte kost, makkelijk te lezen, een paar minuutjes in een andere wereld. Even wat meer weten over hoe het reilt en zeilt in Portugal. Mocht je je vakantie naar Portugal plannen, zou dit een goede voorbereiding kunnen zijn.

Je kunt je abonneren op het blog – kijk maar hiernaast »

Dan krijg je het elk weekend in je bus.

Op zondagochtend publiceren we de link op onze Facebookpagina en op Instagram.

1 reactie op “Fietsen langs de Euro-Velo-1 in Portugal (*****)”

  1. Pingback: Kuddes felgekleurde mannen aan het fietsen - Termas-da-Azenha

Reacties zijn uitgeschakeld.