Home » Groen is fijn maar kan ook een uitdaging zijn

Groen is fijn maar kan ook een uitdaging zijn

Overvloed uit je moestuin

We hebben verschillende koolsoorten in de tuin staan – paksoi onder andere, en chard – hoe dat in het nederlands heet weet ik niet eens. Broes doet zijn kennis op bij engelse sites. Ik ga het ook niet weten want het smaakt nergens naar. We hebben natuurlijk de obligate courgette, die heel blasé bloem na bloem, courgette na courgette staat uit te poepen, zodat wij van ellende niet meer weten wat we met die dingen moeten.

Iedereen in ons dorpje begint al vriendelijk te lachen en afwerend met de handen te wuiven (of weg te duiken) als wij eraan komen met die courgettes en die pompoenen

Broes offreert pompoenen en courgette uit de moestuin

Alleen Maris is dolenthousiast. Die maakt van alles met courgette en pompoen. Die kunnen er ook wat van hoor, pompoenenplanten! Boontjes ook, maar dat wordt gewaardeerd. En die kun je makkelijk invriezen.

De komkommers hebben hun naam verdiend – ik begrijp inmiddels de komkommertijd, verkommeren, en dat je ze als oubollig grapje kwamkwammer noemt. Tobbers zijn het.

komkommer is een zeikerd

Ik heb inmiddels de routine om groene dingetjes uit de tuin te halen, en die in kleine stukjes te snijden om aan de kippen te voeren. Elke dag paksoi met courgette gaat vervelen op den duur.

Mochten jullie het plan hebben om wat te gaan verbouwen, let op wat je doet! Courgette is een vrijgevige tante maar duwt iedereen uit haar buurt, en komkommer is een veeleisende zwaarmoedige zeikerd. Dat je het weet

Gelukkig hebben we de Brazilianen als gast. Zij is een geweldige kok, die zelfs creatief met courgette is. Nu kun je gelukkig al veel meer dan ooit met die dingen, maar nog is het een uitdaging voor je inventiviteit. Courgette als pasta – hoe heet dat ook alweer? Zoedels (zucchini + noedels). Broes kwam net binnnen, en die weet dat. Lasagna”bladen”, laagjes in je moussaka – alles wat met koolhydraten te maken heeft, kun je vervangen door courgette. Zucchini, zoals de Duitsers ’t noemen.

Je kunt er soep van maken natuurlijk; je kunt ze door snijden en uithollen met een lekkere vulling en kaas eroverheen; als plakjes met wat kruiden gebakken in de koekepan; en je kunt er cake, taart en brood mee maken.

Dat is de Hogere Bakkunde. Dat beheers ik niet, maar ik leer veel van Maris.

Hierbij een link naar een recept voor een pizza met een bodem van courgette:

https://ilovedetox.nl/healthy-pizza-met-courgette-bodem/

We gaan het vanavond proberen. We houden je op de hoogte.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *