Termas da Azenha

Vakantiehuisjesverhuur in Portugal

The first and only Bed & Breakfast & Bathrobe in the world

Ondersteboven van een slechte beoordeling

Hij liep hoofdschuddend rond, duwde alle deuren open waar toch heel duidelijk “Verboden voor onbevoegden” op stond. In het portugees, dus je kan daar niet blond over doen. “O, mag dat niet dan? O, dat wist ik niet …. O, ik wist niet dat dat betekende dat je er niet in mag … betekent dat rode rondje met die witte streep dat je de deur niet open mag doen? … Sorry …”

Nee, hij had het kunnen weten, en toch deed-ie het

Dat is eigenlijk wel bijzonder voor portugezen. Dat hoofdschuddende rondlopen zag ik vanuit mijn ooghoek, maar ik besteedde er verder weinig aandacht aan. Er komen zo veel mensen langs, die even willen komen kijken (matar saudades – hun heimwee doden)  – dat is redelijk normaal.

Maar daarentegen niet zo normaal voor ontbijtgasten.

Beide waren heel vriendelijk bij aankomst, tijdens het ontbijt toen ik de koffie bracht, en toen ik afscheid van hen nam.

blog_ondersteboven-van-een-slechte-beoordeling

Je moet vragen om beoordelingen, zeggen de marketinggoeroes

Ik krijg regelmatig mailtjes van Tripadvisor, AirBnB, Zoover en Booking.com dat ik erom moet vragen. Dat vergeet ik eerlijk gezegd altijd. En ook: dat vind ik een beetje gênant. Misschien doet het me iets teveel denken aan het gedoe op het schoolplein vroeger, als je door je vriendinnetjes “gestimuleerd” werd om aan die leuke jongen te vragen of hij jou ook leuk vond.

Er wordt al zoveel leuk gevonden, moet ik er ook nog bij?

Ik ben veel blijer met een spontane goeie beoordeling, en daar hebben we er gelukkig best aardig wat van

Een paar dagen later kreeg ik ineens een berichtje van de betreffende bemiddelaar dat we een beoordeling binnen hadden. Ik klikte door, en kreeg een schok. Datzelfde vriendelijke echtpaar, die man die zo hoofdschuddend glimlachend alle verboden deuren had open geduwd, gaf een 1.

Weet je hoe erg dat is? Een 1 haalt je gemiddelde ongelooflijk naar beneden.

Waar hebben we dat aan verdiend?

Gelukkig stond dat erbij. Vrij vertaald kwam het neer op dat wij ons geen Termas mogen noemen omdat ze het een zootje vonden. Geen thermen, waar ze in een jacuzzi konden, samen gemasseerd, uurtje in het stoombad en met een glad huidje aan het ontbijt buffet zouden kunnen aanschuiven.

Ah! Dat was een schrale troost, want dat betekent dat deze mensen gewoon niet (kunnen) lezen.

blog_ondersteboven-van-een-slechte-beoordeling

Er staat overal, op elke site waar we op staan, dat dit oude thermen zijn, het Termas-da-Azenha heet, dat het een heel oude plek is – al honderden jaren oud, waar mensen al heel lang gebruik maken van het geneeskrachtige water. De eerste arts die het beschreef, leefde in 1711, en heette Dr. Micael Fonseca.

Er staat ook dat we doende zijn om er een museum van te maken, de oude baden te behouden en daarin 3D mozaieken te maken om te laten zien hoe het vroeger ging

Dan vind ik het moeilijk voorstelbaar dat je daar een luxueuze spa van maakt met van allerlei moderne voorzieningen, maar goed. Het hoofdschuddend deuren openduwen krijgt nu ook een andere lading – achteraf gezien.

Maar goed, wij zitten ermee. Dat gaat een hele tijd duren voordat we dat weer opgehaald hebben. En nu moet ik wel om reviews gaan vragen, en nu vind ik het eigenlijk nog gênanter.

Dankuwel hoor, meneer de Hoofdschudder!

Elke week op zondagochtend vind je een nieuw blogje in je mailbox. Elke week waan je je een paar minuutjes in Portugal. Zomaar op je eigen comfortabele bank.

Even geduld a.u.b.

Dank voor uw inschrijving!

Wij zijn in 2000 verhuisd van Rotterdam, Holland naar Termas-da-Azenha, Portugal. Een hele stap, zeker met twee kleine kinderen. We zijn bezig gegaan met het herstel van een van Portugal’s erfgoederen: Termas-da-Azenha, een oud kuuroord met inmiddels 6 vakantiehuizen, 4 gastenkamers, een kampeerterrein met een zwembad, en een grote zaal met pingpong, tafelvoetbal, poolbiljart, bordspellen, en onze specialiteit: de Verkleedkamer.

Overal zie je grote mozaieken en muurschilderingen.

Het oude badhuis wordt meer en meer een museum, waar je je kunt verwonderen over hoe de dingen veranderd zijn. Het geneeskrachtige water stroomt er nog steeds doorheen, en is nog steeds van een excellente kwaliteit.

Sinds 2018 noemen we onszelf de eerste en enige B&B&B in the world – Bed & Breakfast & Bathrobes. Je kunt een kimono of badjas in onze webshop kopen, of er één bestellen – dan wordt-ie op maat gemaakt voor je, helemaal naar je eigen wensen.

Elke week een blogje over wat er zo om ons heen gebeurt. Lichte kost, makkelijk te lezen, een paar minuutjes in een andere wereld. Even wat meer weten over hoe het reilt en zeilt in Portugal. Mocht je je vakantie naar Portugal plannen, zou dit een goede voorbereiding kunnen zijn.

We hebben leuke aanbiedingen op onze site.

Je kunt je abonneren op het blog, dan krijg je het elk weekend in je bus.

Op zondagochtend publiceren we de link op onze Facebookpagina, op Pinterest, en op maandagochtend op LinkedIn.