Termas da Azenha

Vakantiehuisjesverhuur in Portugal

The first and only Bed & Breakfast & Bathrobe in the world

Op de step, op de step, een dagje Lissabon

Ik zit bij te komen van mijn voettocht in Lissabon op een leeg terrasje aan de drukke weg, bijna op de plek waar ik wezen moet. Nog een half uurtje voor het afgesproken uur.

Ik was – als altijd – optimistisch, en dacht dat ik het stukje van Santa Apolónia wel kon lopen. Lekker wandelingetje van het station naar mijn bestemming. Dacht ik.

Optimisme is een vloek, zeg ik je – het was inderdaad een lekkere wandeling (niks: -etje), maar ik was even vergeten dat het februari is!

Hè wat, hoezo, hoe bedoel je, nou en?

Simpel. Februari betekent dat je dagen beginnen in de winter, dan rap veranderen naar een dag in hoogzomer, en vervolgens bij zonsondergang weer veranderen in winter.

Nee? Je hebt ‘m nog niet?

Dat is in combinatie met een dagje grote stad – “Een Dagje Lissabon”, wat altijd betekent dat je meer loopt dan je gewend bent – moordend

Ik begon de dag om 7 uur met goeie dikke sokken, warme stappers, een zwarte corduroy broek leek geen slecht idee, net als een roze thermo hemdje, twee truien en een bodywarmer. Dat is zo’n beetje mijn standaard uitrusting in de winter, en als het écht koud wordt – wat in januari wel ’s wil gebeuren – dan wordt de bodywarmer vervangen door een dik vest.

Gelukkig had ik dat laatste achterwege gelaten!

Het is een half uur lopen van Santa Apolónia, het treinstation aan de Taag, naar de ambassade

blog_op-de-step-op-de-step-een-dagje-Lissabon

In dat halve uur zag ik hele aantrekkelijke zitjes om een lekker koel drankje te doen (ik had dorst inmiddels! En even een gelegenheid om een trui uit te trekken!), maar ik mocht niet, want hup, doorlopen anders zou ik m’n afspraak niet halen.

Ondertussen zag ik steeds meer mensen zich verzamelen op een terrasje voor de lunchpauze, want dat is ook hier in de grote stad nog steeds een goede gewoonte.

‘k Heb nog heel even getwijfeld of ik het trammetje zou pakken, of een dubbeldekker, of zo’n koele electrische step. Tegen de tijd dat ik een halte tegenkwam, moest ik afslaan, een straat in die alleen heuvel-op-trottoir was. Jammer dan. Niks geen trammetjes of dubbeldekkers, zelfs geen step.

Die steps zijn de grote rage zegt men. Ik kan me voorstellen, dat ze “Een Dagje Lissabon” een stuk veraangenamen!

blog-een-dag-in-Lissabon

Het werkt zo: je download een app, bijvoorbeeld van Lime, je registreert je, je voegt je creditkaartgegevens toe aan de app, scant ermee de QR-code op een step en je ontgrendelt hem direct. Een paar keer steppen en je kunt – elektrisch – gas geven. Evenwicht houden is gemakkelijk, zolang je maar met twee handen het stuur blijft vasthouden. Als je van je step af wil, zet je hem gewoon via je app op slot en de teller stopt met lopen.

Is-ie weg als je weer terugkomt, neem je gewoon een andere

Ze worden elke dag gedistribueerd om 9 uur, en weer opgehaald om dezelfde tijd ’s avonds. Om op te laden gedurende de nacht.

Op de terugweg stond er één midden op mijn pad. Tja … toen kon ik er niet meer omheen. Registreren is in ongeveer een minuut gebeurd, en de QR code had mijn telefoon al voor doorgeleerd, dus ik stond in 5 minuten op een step. Nooit gedacht dat ik dát nog ’s zou doen! Ik viel bijna achterover omdat-ie toch wat sneller accelereert dan ik dacht, maar verder … om te zoenen.

Al ’s de step geprobeerd? Laat het weten!

Elke week op zondagochtend vind je een nieuw blogje in je mailbox. Elke week waan je je een paar minuutjes in Portugal. Zomaar op je eigen comfortabele bank.

Even geduld a.u.b.

Dank voor uw inschrijving!

Wij zijn in 2000 verhuisd van Rotterdam, Holland naar Termas-da-Azenha, Portugal. Een hele stap, zeker met twee kleine kinderen. We zijn bezig gegaan met het herstel van een van Portugal’s erfgoederen: Termas-da-Azenha, een oud kuuroord met inmiddels 6 vakantiehuizen, 4 gastenkamers, een kampeerterrein met een zwembad, en een grote zaal met pingpong, tafelvoetbal, poolbiljart, bordspellen, en onze specialiteit: de Verkleedkamer.

Overal zie je grote mozaieken en muurschilderingen.

Het oude badhuis wordt meer en meer een museum, waar je je kunt verwonderen over hoe de dingen veranderd zijn. Het geneeskrachtige water stroomt er nog steeds doorheen, en is nog steeds van een excellente kwaliteit.

Sinds 2018 noemen we onszelf de eerste en enige B&B&B in the world – Bed & Breakfast & Bathrobes. Je kunt een kimono of badjas in onze webshop kopen, of er één bestellen – dan wordt-ie op maat gemaakt voor je, helemaal naar je eigen wensen.

Elke week een blogje over wat er zo om ons heen gebeurt. Lichte kost, makkelijk te lezen, een paar minuutjes in een andere wereld. Even wat meer weten over hoe het reilt en zeilt in Portugal. Mocht je je vakantie naar Portugal plannen, zou dit een goede voorbereiding kunnen zijn.

We hebben leuke aanbiedingen op onze site.

Je kunt je abonneren op het blog, dan krijg je het elk weekend in je bus.

Op zondagochtend publiceren we de link op onze Facebookpagina, op Pinterest, en op maandagochtend op LinkedIn.