Termas da Azenha

Vakantiehuisjesverhuur in Portugal

The first and only Bed & Breakfast & Bathrobe in the world

Op jacht naar huizen in Portugal

Ik zat hier 20 jaar geleden, bovenaan de trap die naar het badhuis leidde. Stom toeval.

Het was rond deze tijd van het jaar, met een heerlijk zonnetje. Dat was ik als nederlandse niet gewend, zon in oktober. Meestal komt dan het Grote Grijs om de hoek kijken, om voorlopig niet meer weg te gaan.

Ik zat te genieten van het uitzicht, van de zon, van de stilte die dik in de lucht hing

Blog_op-jacht-naar-huizen-in-Portugal

Er kwam een tractor voorbij. Twintig jaar geleden ging dat nog van: puf-puf-puf-puf-puf-puf-puf, een gangetje van 20, 30 kilometer. Het was een groene, dat weet ik nog, want ik dacht: “Ja, zie je, tractors moeten groen zijn. Of rood misschien, maar groen is het beste.”

Het was een typisch portugees verlaten huis. Of liever: een verlaten dorpje. Overal gebroken ramen, scheef hangende deuren en een matras ergens in een hoek. Een beetje verstopt. Een zwerver?

Het enige verschil met andere verlaten panden was de afwezigheid van houtwurm (want veel tegels en beton) en het water dat uitbundig door de baden stroomde.

Ik was in die tijd op jacht naar geschikte huizen voor de makelaar

blog_op-jacht-naar-huizen-in-Portugal

En daar waren er veel van, toen. Heel veel van die prachtige landhuizen, soms met wapen boven de voordeur, stonden leeg. Niet meer te bewonen, (groot)ouders dood, niet meer te onderhouden, en tja: waarom? Meestal waren er veel te veel erfgenamen bij betrokken – in één geval waren dat er zelfs 64! – en die moeten allemaal hun toestemming geven voor verkoop. Zegt er eentje nee, gaat het over. En om die mensen allemaal op te sporen is in de meeste gevallen geen doen.

De Termas was een ander geval

Alle kinderen van Dom Henrique wilden verkopen. Stuk voor stuk waren ze het beu om hun erfgoed naar de donder te zien gaan, en ze wilden ook best graag incasseren. Maar na een paar decenia waren ze ook niet meer zo kieskeurig en wilden ze wel met de prijs naar beneden.

Toen ik daar zat, is er geen moment door me heen gegaan dat ik hier weleens zou komen te wonen. Daar heb ik me later nog weleens over verwonderd. Ik was per slot op jacht naar leegstaande huizen voor de verkoop, en hier stond een heel dorp leeg!

Ik heb gewoon mijn broodje opgegeten, van de ambiance genoten, en ben weer doorgereden.

En nu woon ik hier al 17 jaar, en met veel genoegen

Het was wel een werkje, om alles weer bewoonbaar te krijgen. Het is een mooie geschiedenis – en ik heb er nooit spijt van gehad. In de loop der jaren veranderen er wel dingen natuurlijk, mijn eerste enthousiasme is wel wat gezakt. Maar met dat enthousiasme is het grootste deel van het dorpje verbouwd en verbeterd, en zijn er heel wat mozaieken gemaakt.

Laten we zeggen dat het enthousiasme wat volwassener geworden is, want er zijn nog steeds mooie plannen. Daar gaan we het de komende weken over hebben, de geleidelijke transformatie naar Termas-da-Azenha Spelletjesdorp.

Kijk uit naar de volgende aflevering!

Elke week op zondagochtend vind je een nieuw blogje in je mailbox. Elke week waan je je een paar minuutjes in Portugal. Zomaar op je eigen comfortabele bank.

Even geduld a.u.b.

Dank voor uw inschrijving!

Wij zijn in 2000 verhuisd van Rotterdam, Holland naar Termas-da-Azenha, Portugal. Een hele stap, zeker met twee kleine kinderen. We zijn bezig gegaan met het herstel van een van Portugal’s erfgoederen: Termas-da-Azenha, een oud kuuroord met inmiddels 6 vakantiehuizen, 4 gastenkamers, een kampeerterrein met een zwembad, en een grote zaal met pingpong, tafelvoetbal, poolbiljart, bordspellen, en onze specialiteit: de Verkleedkamer.

Overal zie je grote mozaieken en muurschilderingen.

Het oude badhuis wordt meer en meer een museum, waar je je kunt verwonderen over hoe de dingen veranderd zijn. Het geneeskrachtige water stroomt er nog steeds doorheen, en is nog steeds van een excellente kwaliteit.

Sinds 2018 noemen we onszelf de eerste en enige B&B&B in the world – Bed & Breakfast & Bathrobes. Je kunt een kimono of badjas in onze webshop kopen, of er één bestellen – dan wordt-ie op maat gemaakt voor je, helemaal naar je eigen wensen.

Elke week een blogje over wat er zo om ons heen gebeurt. Lichte kost, makkelijk te lezen, een paar minuutjes in een andere wereld. Even wat meer weten over hoe het reilt en zeilt in Portugal. Mocht je je vakantie naar Portugal plannen, zou dit een goede voorbereiding kunnen zijn.

We hebben leuke aanbiedingen op onze site.

Je kunt je abonneren op het blog, dan krijg je het elk weekend in je bus.

Op zondagochtend publiceren we de link op onze Facebookpagina, op Pinterest, en op maandagochtend op LinkedIn.