Home » Portugal aan het gas?

Portugal aan het gas?

<< In amper een jaar tijd heeft Portugal zijn aardgasimport uit Rusland meer dan vervijfvoudigd. Statistieken van het Directoraat-Generaal voor Energie en Geologie (DGEG) tonen aan dat Russisch gas pas in november 2019 in het pakket van gasaankopen uit het buitenland kwam.
Een nog steeds lage waarde (2%) in vergelijking met import uit Nigeria, de VS, Qatar, Algerije of zelfs Spanje. In 2020 echter, zijn de DGEG-gegevens al goed voor een hoeveelheid die meer dan vijf keer zo hoog is (van 2 naar 10%) >>

(citaat van / dank aan Bárbara Silva, 15.02.2022, op de site eco.sapo.pt)

Je wordt om de oren geslagen met verhalen over olie en gas

Onmogelijk om in je onschuld te volharden en net te doen alsof er niks aan de hand is. Bovendien merk je het als je dat pistool in de tank van je auto stopt – nou ja, vooral net daarna, bij de kassa, als je net als ik gewoon doorstampt tot-ie vol is. Helemaal leegrijden is slecht voor je motor, hoorde ik van de experts. Ik stop hooguit bij een leuk bedragje: 36,93 of 44,44.

Veel mensen maken hier gebruik van het magische knopje. Dan stopt-ie bij een tientje, of een veelvoud daarvan. Ik deed dat een keer, want ik had niet genoeg geld mee, en ik betaal in principe niet met een kaart.

Toen merkte ik dat de pomp net na de vijf euro alvast, voor de zekerheid, wat langzamer ging pompen, en een eeuwigheid deed over de resterende vijf.

Daarmee waren ze één fan van het magische knopje verloren.

Je was natuurlijk al gewaarschuwd door die enorme borden die bij elk benzinestation staan, maar het effect dat die cijfertjes hebben (gasolina 95 216,99) blijkt pas dan. Bij de kassa.

Nu was ik altijd al fan van dingen combineren, qua tijd, maar nu helemaal. Qua tijd en geld.

Als er dan vervolgens ook nog gas moet worden aangeschaft, is dat helemaal een aanslag op het maandelijkse budget

Als ik zo doorga, word ik nog een ouderwetse ouwe vrouw (met een schort!): “’t Is toch wat met die prijzen tegenwoordig, ik weet nog goed dat we vroeger – vroega – voor een cent drie hele broden meekregen. En die waren dan nog kingsize en dubbeldwars gebakken ook.”

Maarre … sorry hoor, het zijn geen dingen die ongemerkt voorbij gaan. Aan je portemonnee niet, tenminste. En verder natuurlijk ook niet, want alle kranten staan er bol van. En dan valt het hier nog mee, met die inflatie. In Portugal.

Men zegt dat Portugal zo goedkoop is, maar dat is slechts op enkele gebieden waar

Je boodschappen kosten ongeveer evenveel als in het noorden van Europa, maar toegegeven: uit eten is een stuk minder duur*, een kopje koffie kost een normaal bedragje** en voor zover ik het weet, biedt men nog steeds niet over om aan een huis te komen.

Daar houdt het dan ook wel op. Benzine en gas gaan gewoon mee met de geglobalizeerde prijzen.

Ze hebben blijkbaar ook gas nodig om electriciteit van te maken

Okee … Er staat zo een fabriek hier niet zover vandaan. Fijn hoor, dat er electriek gemaakt wordt, maar is het niet wat omslachtig om dat met gas te doen? Hoewel een telefoon of een computer op gas me ook niks lijkt … laat ik maar ophouden met deze omweg. Gas wordt stroom. Prima. Klaar.

Wij koken op flessengas, butagas, weer een ander soort gas. Zo’n fles gaat een maand of drie mee, en dan kook je gewoon wat je maar wilt. We verwarmen ook op gas, en dat ligt een beetje anders. Dan kan het er rap doorheen vliegen. Gelukkig hoeven we niet veel of vaak te verwarmen, want het normale klimaat is best zacht te noemen. We zitten hier in een maritiem klimaat. En wij zijn gehard.

Da’s een super combinatie, zacht klimaat + harde mensen = weinig gasgebruik

Ik zou bijna fan worden van global warming. Nog minder gasverbruik …

  • * in een gemiddeld restaurant ben je per persoon een tientje kwijt, en daar krijg je dan een maaltijd met alles erop en eraan plus wijn en koffie voor geserveerd
  • ** kopje koffie kost in een portugees café niet meer dan 0,80 cent, hooguit een euro. Dat zijn al afzetters die misbruik maken van de situatie.

.

Wij zijn in 2000 verhuisd van Rotterdam, Holland naar Termas-da-Azenha, Portugal. Een hele stap, zeker met twee kleine kinderen.

We zijn bezig gegaan met het herstel van een van Portugal’s erfgoederen: Termas-da-Azenha, een oud kuuroord met inmiddels 4 vakantiehuizen, 2 gastenkamers, een kampeerterrein en een heleboel leuke dingen om te doen.

Overal vind je mozaieken en muurschilderingen. Het oude badhuis wordt meer en meer een museum, waar je je kunt verwonderen over hoe de dingen veranderd zijn.

Sinds een paar jaar zijn we de enige B&B&B in de wereld: Bed & Breakfast & Bathrobes.

Elke week een blogje over wat er zo om ons heen gebeurt. Lichte kost, makkelijk te lezen, een paar minuutjes in een andere wereld. Even wat meer weten over hoe het reilt en zeilt in Portugal. Mocht je je vakantie naar Portugal plannen, zou dit een goede voorbereiding kunnen zijn.

Je kunt je abonneren op het blog – kijk maar hiernaast »

Dan krijg je het elk weekend in je bus.

Op zondagochtend publiceren we de link op onze Facebookpagina en op Instagram.