Home » UEFA Championship 2024 – en hoe voetbal verbroedert

UEFA Championship 2024 – en hoe voetbal verbroedert

Als je zo’n voetbalfabeet bent als ik, kan een europees voetbalkampioenschap zomaar langs je heen gaan, ware het niet dat er een paar voetbalfanaten in mijn omgeving dat wel zullen verhinderen.

Het heet nu blijkbaar UEFA Championship én Championnat d’Europe de football de la UEFA

Want de Fransen laten zich nog steeds niet door de Engelsen ringeloren! Ha! Laten we maar hopen op de verbroedering die er blijkbaar plaats vindt zodra er gevoetbald wordt ….

Ik vind het allemaal best. Ik was blijven steken bij Europacup, en ik vond het als stadskind altijd erg aangenaam, want dan was het erg rustig op de straten. Hier in de buitengebieden kun je het alleen zien aan de opeens verschijnende vlaggetjes.

Aangezien heel Portugal rechtop klaar zit, is het tijd om mij te gaan bijspijkeren.

Ik hoor over tikkietakkievoetbal, over balverlies, showponies, dat de trainer van Portugal, ondanks dat-ie een Spanjaard is, toch uit volle borst het volkslied meezong bij de wedstrijd tegen de aalgladde, maar dit jaar machteloze Italianen.

De Spanjaarden en Portugezen zijn nooit echt goeie, dikke vrienden geworden, wat tot uitdrukking komt in het feit dat Portugal nog steeds haar bevolking een nationale vrije dag geeft om te vieren dat ze in 1640 onder de spaanse knoet vandaan gekropen zijn.

Dat zegt mij dat het diep zit. Op middelbare scholen wordt geen spaans gegeven. Merkwaardig, aangezien het de tweede wereldtaal is (portugees staat op de zevende plaats). Maar zodra het om voetbal gaat, is alles vergeten. Verbroedering. Mooi zo jongens.

Trainer Martinez traint nu “onze jongens”, onder wie Cristiano Ronaldo, voor 200 miljoen per jaar onder contract bij Al Hillal, van wie met zekerheid wordt aangenomen dat hij de baas is in de kleedkamer en de lijnen uitzet op het veld, daarbij terzijde gestaan door een keur aan beroemde portugese voetballers – Pepe (die naam ken ik zelfs), Bernardo Silva, Bruno Fernandes, João Felix. Ronaldo werd bij de laatste match geprezen om zijn onzelfzuchtigheid en teamspirit, en Pepe, met zijn 41 jaar al een hoogbejaarde ster, en maar doorvoetballen, kreeg een staande ovatie van de Turkse tegenstander-fans.

Ja hoor, voetbal verbroedert

Hoewel … er wordt flink wat kritiek gehoord op hoe Nederland speelt – slappe hap, veel gedoe over de nationale vedette Memphis Depay, die fouten maakt, niet scoort, een showpony is, en aan balverlies lijdt. En hij denkt dat-ie de opvolger van de Messias, o nee, sorry, Messi is. (Ja, die naam ken ik ook, maar wie is dat dan ook alweer? En van wie is-ie – want voetballers worden altijd verhandeld, het is een soort mensenhandel, toch?)

Misschien is het feestelijke verbroederingsniveau een beetje afhankelijk van het land. In Portugal zijn er her en der grote schermen op pleinen van (middel)grote steden neergezet, om zo iedereen de gelegenheid te geven om te kijken, te feesten en te verbroederen. Er wordt met buitenlandse vlaggen gezwaaid, geen probleem, en er schijnt in Braga een grote optocht georganiseerd te zijn door LHBTQ’ers om ’s goed fora do armário te komen.

Vriend Paul, verantwoordelijk voor minstens de helft van bovenstaande opmerkingen, en voor nog meer hilarische teksten maar die gaan over de Nederlanders, dus die mogen niet hierin verwerkt (jammer), zit in Braga en heeft naar de wedstrijd Portugal – Georgië gekeken met een stel Georgiërs waarmee hij voor de wedstrijd al volop had zitten verbroederen.

Ze zijn nog steeds verbroederd

Goedgehumeurd zelfs, ondanks dat Portugal verloren heeft, maar dat komt wellicht omdat het niet uitmaakt, ze gaan allebei toch wel door.

Ronaldo was wél chagrijnig, en kreeg zelfs een gele kaart. De trainer haalde hem eruit, wat het nog erger maakte: hij schopte een flesje water de tribune op, en was flink aan het zeuren en klagen. Georgina, zijn levensgezellin en moeder van de tweeling, zal hem moeten kalmeren. Zoals gewoonlijk zal ze als een blok achter hem staan, en iedereen ervan beschuldigen haar Ronaldo slecht behandeld te hebben.

Thuis gebruikt ze dan even haar koosnaampje Victoria, dan is er al snel niks meer aan de hand …

.

Wij zijn in 2000 verhuisd van Rotterdam, Holland naar Termas-da-Azenha, Portugal. Een hele stap, zeker met twee kleine kinderen.

We zijn bezig gegaan met het herstel van een van Portugal’s erfgoederen: Termas-da-Azenha, een oud kuuroord met inmiddels 4 vakantiehuizen, 2 gastenkamers, een kampeerterrein en een heleboel leuke dingen om te doen.

Overal vind je mozaieken en muurschilderingen. Het oude badhuis wordt meer en meer een museum, waar je je kunt verwonderen over hoe de dingen veranderd zijn.

Sinds een paar jaar zijn we de enige B&B&B in de wereld: Bed & Breakfast & Bathrobes.

Elke week een blogje over wat er zo om ons heen gebeurt. Lichte kost, makkelijk te lezen, een paar minuutjes in een andere wereld. Even wat meer weten over hoe het reilt en zeilt in Portugal. Mocht je je vakantie naar Portugal plannen, zou dit een goede voorbereiding kunnen zijn.

Je kunt je abonneren op het blog – kijk maar hiernaast »

Dan krijg je het elk weekend in je bus.

Op zondagochtend publiceren we de link op onze Facebookpagina, op Pinterest en op Instagram.