Home » Vakantie? Lekker lezen!

Vakantie? Lekker lezen!

Ik lees net dat we allemaal cyborgs worden, en wel veel eerder dan we denken!

‘k Heb net het nieuwste boek van Dan Brown uit. Oorsprong. Ooit, lang geleden, las ik de Da Vinci Code, net als iedereen. Ik begon aan het eind van de middag erin met een flinke dosis scepsis – “We zullen zien of het al die mooie woorden waard is” – en ik legde het met rode oogjes rond een uur of 4 ’s nachts weg.

Hoe doen ze dat toch? Zo’n bladzijomdraaier schrijven en maken? Fascinerend

De andere Brown-boeken heb ik overgeslagen, want je wordt weliswaar in het verhaal getrokken, maar het is niet helemaal mijn genre. Er komen teveel helicopters in voor.

De nieuwste is hier achtergelaten door een gast, vermoed ik. Ik koop zelden boeken. Er komen er altijd een boel mee met de Rode Bus in het voorjaar, geschonken door familie en vrienden, en daar zit een boel leuks bij.

Nu was het deze keer niet beginnen en niet meer ophouden tot het uit is – het is hoogseizoen. Het ging dus in kleine porties. Ik sta altijd vroeg op, dus dan kan ik even op m’n gemakkie ontbijten en lezen. En ’s avonds voor het slapen gaan. Altijd even lezen.

Als ik een goed boek te pakken heb, zit ik de hele dag in de sfeer. Ken je het verschijnsel?

 

Een klein deeltje van je hersens blijft een beetje in het verhaal hangen. Ik vind dat een magisch iets. Daarom denk ik ook dat het misschien helemaal niet zo’n goed idee is, al die technologie.

Mijn voornaamste bezwaar ertegen is dat computers niet in sprookjes geloven.

Lezen is goed voor je fantasie

Zoals een goede vriend van me altijd al zei: “Je mooiste speelgoed heb je altijd bij je.” En daarmee bedoelde hij natuurlijk je verbeeldingskracht. Nu moet je dat wel ontwikkelen, en normaal gesproken doe je niet anders als je kind bent.

Tijden veranderen, en kinderen zitten vaker achter een beeldscherm. Is dat goed voor je fantasie?

Geen idee hoe dat wetenschappelijk zit, maar ik heb het idee van niet. Lezen is daarentegen geweldig voor de ontwikkeling ervan. Je moet van alle woorden immers zelf beelden maken. En waar je ook bent, je kunt lezen. Geen electiciteit of internet voor nodig.

 

blog_vakantie-lekker-lezen

We hebben nu een meisje te gast, dat graag leest

“Ze heeft in die twee weken dat we weg zijn, al 21 boeken uitgelezen”, zegt haar moeder trots, en ja, daar mag je zeker trots op zijn. Onze bibliotheek ligt overhoop, en dat zie ik graag want waar hebben we anders al die boeken voor?

Het laatste dat ze las, was “Je bent geweldig!”

Helemaal mee eens. Veellezers zijn geweldig!