Home » Vlindertuin op het dorpsplein

Vlindertuin op het dorpsplein

“Ach, het is zomaar een zakje bloemenzaad … “, zei mijn broer, terwijl hij een kleurig zakje liet zien, “het is een vlindermengsel – dus het trekt vlinders en bijen aan. Krijg je een vlindertuin. Leuk toch?”

“Welja, strooi maar in de dorpspleintuin, wie weet komt er wat moois uit”, antwoordde ik, “en die krijgt elke dag water als het nodig is. Dan maken we een kansje …”

Ik was niet superenthousiast, want ik heb last van het GGV-syndroom

Geen Groene Vingers.

Als een plant bij mij overleeft, dan is het een sterke. Ik ben dan ook dol op woekeraars en bodembedekkers, en planten die van verwaarlozing houden. Ik ben heel goed in het actief verwaarlozen van groen.

blog_Vlindertuin

Wel een groene trui, geen groene vingers

Mijn broer weet dat, maar doet desondanks een poging om de Termas op te fleuren. Dat vind ik heel lief. Hij zei: “Prima, dan smijt ik het er wel even in.” En vervolgens is hij dagen bezig om een stuk van de dorpspleintuin grasvrij en zaaiklaar te maken.

Nu groeien er hier gelukkig spontaan heel veel bloemen

De hortensia’s op het dorpsplein hebben 30 jaar leegstand overleefd. Die zijn dus ijzersterk, en bovendien nog steeds heel enthousiast in het maken van hele grote roze bloemen. De blauwe wingerd gaat weliswaar in zonnige (en dus ’s nachts koude) winters dood, maar komt altijd weer terug, en geeft niet op met het maken van die prachtige paarsblauwe kleur bloemen. Nu willen ze wel altijd alle kanten op kruipen, dus je moet ze wel in de gaten houden, maar hun grote pluspunt is dat insecten ze heel aantrekkelijk vinden.

De roze klimroosjes zien er schattig uit, maar hebben een kattig karaktertje

Ze prikken! En ze maken blijkbaar geen lekkere nectar, maar ze mogen toch blijven. Ten eerste kunnen ze mij aan, en ten tweede zijn ze prachtig in de lentemaanden – vol met roze roosjes. Oleanders redden zich prima, aronskelken zijn hier onkruid, en als je even niet oplet, staat je hele tuin vol met gele klaverbloemetjes. Pikant detail: er zijn vlindertjes in precies dezelfde kleur – fladderende bloemetjes.

1 plus 1 plus 1 plus 1 = een Vlindertuin

Het vlindermengsel heeft het helemaal niet zo slecht gedaan, zeker niet als je bedenkt dat die zaadjes verder alleen maar water gehad hebben. Ik heb nooit met ze gepraat, of ze een beetje eten gegeven. Het idee van een vlindertuin werd geboren doordat mijn broer met dat zakjegemengd zaad aankwam. Het heeft mijn verlangen naar een uitbundige bloementuin gevoed; iets waarvan ik altijd gedacht heb dat dat niet voor mij was weggelegd.

‘k Heb eens zitten kijken op het internet. Een vlinderstruik heeft weinig tot geen aandacht nodig, wordt bijna 2 meter hoog, produceert een ongelooflijke hoeveelheid bloemen in alle kleuren van de regenboog van juni tot en met oktober, en doet precies wat de naam belooft. Dat is wat we moeten hebben!

blog_ButterflyGarden

Ik heb er dus maar gelijk 10 besteld

Die kunnen mooi als afscheiding dienen voor de boogschietbaan en de jeu-de-boule baan, die nu in de maak zijn. Er mag er eentje in de dorpspleintuin, die dus nu omgedoopt wordt in Vlindertuin, en met een beetje inspanning en goeie wil komen al die zaadjes komende lente ook wel op. Gewoon een beetje je best doen, en ze op een plek neerzetten waar je elke dag komt.

Ik heb mijn goeie voornemens dus al gemaakt

Ik ga mijn banden met de groene wereld verstevigen. Het lukt me al jaren om rucola en kropsla, kerstomaatjes en komkommers te kweken, dus dit moet toch ook kunnen.

Mochten jullie goeie tips hebben – ik hou me aanbevolen. Als je reageert: zet het op onze Facebookpagina, dan kan iedereen meegenieten. Hoe meer mensen een Vlindertuin hebben, hoe beter het is voor deze mooie beestjes!

 

1 reactie op “Vlindertuin op het dorpsplein”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *