Home » Voorbereiden voor de autokeuring

Voorbereiden voor de autokeuring

Als ik de winkel binnenkom, staat er een kortgeknipte jongeman met een mooi getrimd baardje achter de computer/kassa zijn ding te doen, en zingt zachtjes mee met de song die door de deur van de werkplaats naar buiten komt.

De “Groene Citroen” moet naar de autokeuring, en er zijn wat dingetjes nodig

Een paar achterklepuitzetters, bijvoorbeeld. Precies een paar dagen voor de inspectie gaven ze het op, en klapt de klep achter mekaar dicht als je niet uitkijkt. Je realiseert je niet hoe vaak je die klep gebruikt! En hoe zwaar dat ding is als je het helemaal zelf moet doen, en hoe onhandig het is als-ie niet zomaar open blijft staan.

Met een bezemsteel zonder bezem gaat het wel, maar ’t blijft tobben.

De goedgehumeurde jongeman vraagt of hij mij kan helpen – dat hoop ik zeker! – en wat het kenteken is. Dat weet ik niet uit m’n hoofd maar de auto staat vlak voor de deur. Ik herken m’n auto nooit aan het kenteken, maar altijd aan de ontbrekende ^ aan de voorkant.

Die ^ vindt de autokeuring niet belangrijk, dat weet ik al

Jep. Wij rijden in de “Groene Citroen”. Citroën is een van de best-verkochte merken in Portugal. Dat is een Belangrijk Puntje, heb ik op de harde manier geleerd, want dan kun je makkelijk overal onderdelen kopen. Rij je bijvoorbeeld, ik zeg maar wat, in een Subaru – waarmee we het land binnenkwamen – dan heb je het stukken moeilijker.

De muur achter de zingende jongeman is helemaal leeg, op de prijslijst na, en een lang, smal pakketje dat aan een eenzame schroef hangt. “Amazing” zegt hij, en grijpt het pakketje “amazing! Dit zijn ze, u hebt geluk.”

Ik ben het helemaal met hem eens. Amazing geluk kun je van tijd tot tijd goed gebruiken, nietwaar?

Er komt nog meer van dat: “Zal ik ze er eventjes inzetten?” vraagt hij, en nu begin ik te vermoeden dat hij pas een zeer gelukkige verhouding moet zijn begonnen met een persoon waar hij al een tijdje verliefd op is. Dat kan bijna niet anders – hoewel portugezen over het algemeen heel meewerkend en behulpzaam zijn, is dit exceptioneel (klant)vriendelijk.

Hoe het ook zij, ik accepteer zijn vriendelijke aanbod natuurlijk graag. Mira de hond vindt het wel een aardige onderbreking van het wachten-op-het-vrouwtje. Met het gebruikelijke: “Hij doet toch niks?” begroeten ze mekaar; Mira is zo onschuldig als een pasgeboren lammetje.

“Als u de klep even openhoudt, haal ik de eerste eruit” zegt hij. Een klusje dat in twee tellen gepiept is. Als je maar weet hoe. Ergens in mijn achterhoofd denk ik: “Potdorie, daar heeft Fábio een jaar geleden 50 piek ofzo voor gerekend, ‘k had het makkelijk zelf kunnen doen! En ’t was nog chinese rommel ook, binnen een jaar kapot.”

Bij de keuring komt de achterklep helemaal niet eens aan de orde

Geeft niet, ons leven is weer een stuk makkelijker dan met die bezemsteel. Die kan weer voor andere dingen gebruikt worden – vegen, en vliegen bij volle maan enzo.

En de auto mag weer een jaar mee.

.

Wij zijn in 2000 verhuisd van Rotterdam, Holland naar Termas-da-Azenha, Portugal. Een hele stap, zeker met twee kleine kinderen.

We zijn bezig gegaan met het herstel van een van Portugal’s erfgoederen: Termas-da-Azenha, een oud kuuroord met inmiddels 4 vakantiehuizen, 2 gastenkamers, een kampeerterrein en een heleboel leuke dingen om te doen.

Overal vind je mozaieken en muurschilderingen. Het oude badhuis wordt meer en meer een museum, waar je je kunt verwonderen over hoe de dingen veranderd zijn.

Sinds een paar jaar zijn we de enige B&B&B in de wereld: Bed & Breakfast & Bathrobes.

Elke week een blogje over wat er zo om ons heen gebeurt. Lichte kost, makkelijk te lezen, een paar minuutjes in een andere wereld. Even wat meer weten over hoe het reilt en zeilt in Portugal. Mocht je je vakantie naar Portugal plannen, zou dit een goede voorbereiding kunnen zijn.

Je kunt je abonneren op het blog – kijk maar hiernaast »

Dan krijg je het elk weekend in je bus.

Op zondagochtend publiceren we de link op onze Facebookpagina en op Instagram.

1 reactie op “Voorbereiden voor de autokeuring”

  1. Pingback: Als de trein geen lekke band krijgt … - Termas-da-Azenha

Reacties zijn uitgeschakeld.