Home » Zilveren zee in september

Zilveren zee in september

We zijn in de Vijgeboom aan de Delta – zo zou Figueira da Foz in het nederlands heten. Mira danst over het strand, gromt naar haar eigen staart, kijkt verbaasd naar de golven en probeert de meeuwen te negeren. Ik vermoed dat ze al hun scherpe snavels gezien heeft, en dat ze niet makkelijk geïntimideerd worden door mensen, noch door honden.

Een wandelingetje aan zee in de septemberzon – wat een zegen

’t Is niet druk, maar er zijn diverse mensen in verschillende stadia van ontkleding her en der. Zonnebaders op beschutte plekjes, die doen alsof het nog volop zomer is, en het waarschijnlijk niet zo snel koud hebben. Surfers in hun beschermende pakken met hun board onder de arm – een goed begin want de golven zijn niet zo hoog. Prima voor de beginnende surfer.

Heen heb ik windje tegen, lekker want dan waait je haar niet in je gezicht. Dan kun je alles goed zien, hoewel ik het beste voor het laatst bewaar: de terugweg met een veel mooier uitzicht over zee. Nu zie ik vooral de haven, en Figueira zelf, uitgewaaierd over de Serra da Boa Viagem.

En nog iets merkwaardigs op de gevel van het voormalige kampeerterrein. Wat staat daar dan toch?

Dat kan toch bijna niet meer in deze PC tijden?

Veel mensen op de boulevard, net als ik met schoenen en een vest aan. Als het te warm wordt, kun je dat altijd nog om je middel knopen. Veel mensen komen uit het hospitaal, want dat staat vlak naast het strand. Na je behandeling of diagnose éven bijkomen voordat je je auto weer instapt, en je normale leven hervat.

Op de terugweg is het nog mooier. Een zilveren zee in het zonlicht

Op de pier staan een paar vissers, hun silhouetten zwart afgestoken tegen het zilver van de zee. Waar ze op vissen weet ik niet, ik weet zelfs niet eens of ze dat belangrijk vinden. Het lijkt mij een prima excuus om een middagje op de pier door te brengen. Je kunt altijd nog teruggrijpen naar de klassieker om bij de viswinkel uiteindelijk je “vangst” te gaan kopen.

Dankjewel mannen, voor het mooie plaatje! Jullie staan daar niet voor niks.

Dan zie ik opeens twee vleugels uit het water fladderen, vlak voor de pier ervoor. Zie ik dat nou goed? Wat gek. Nog een keer. Een golf met vleugels. Een meeuw in moeilijkheden. Hoe kan dat nu? Meeuwen zijn toch meesters in nét niet de zee in duiken? Misschien heeft deze nog niet genoeg geoefend, want er komt met de volgende golf niet alleen de vleugels maar ook de hele vogel te voorschijn.

Z’n maat zit bovenop de pier te waken of het wel goed gaat, maar komt niet op het idee om iets te doen, blijkbaar. Ik loop voorzichtig de kant op van de verzopen vogel maar Mira gooit roet in het eten. Zij is ook nieuwsgierig naar wat er hier gebeurt.

Verzopen meeuw strompelt uit de branding

Probeert zijn vleugels te drogen door flink te flapperen. Gelukkig, zo te zien valt het allemaal wel mee. Hij kan nog lopen, hij kan nog flapperen, en hij heeft een vriend die op hem wacht. Wij kunnen gemist, Mira voorop, want de ongelukkige strompelt weer terug de branding in uit angst voor de hond.

Ik roep haar maar gauw bij me, en vertrouw op de kracht van de natuur. Meeuwen zijn supersterk, en niet bang uitgevallen. ‘k Heb net nog mogen aanschouwen dat ze totaal niet onder de indruk zijn van een surfer die dwars door een grote groep zittende meeuwen holde.

Het laat ze volkomen koud, zo te zien. Ze waren te druk met het bewonderen van de zilveren zee.

.

Wij zijn in 2000 verhuisd van Rotterdam, Holland naar Termas-da-Azenha, Portugal. Een hele stap, zeker met twee kleine kinderen.

We zijn bezig gegaan met het herstel van een van Portugal’s erfgoederen: Termas-da-Azenha, een oud kuuroord met inmiddels 4 vakantiehuizen, 2 gastenkamers, een kampeerterrein en een heleboel leuke dingen om te doen.

Overal vind je mozaieken en muurschilderingen. Het oude badhuis wordt meer en meer een museum, waar je je kunt verwonderen over hoe de dingen veranderd zijn.

Sinds een paar jaar zijn we de enige B&B&B in de wereld: Bed & Breakfast & Bathrobes.

Elke week een blogje over wat er zo om ons heen gebeurt. Lichte kost, makkelijk te lezen, een paar minuutjes in een andere wereld. Even wat meer weten over hoe het reilt en zeilt in Portugal. Mocht je je vakantie naar Portugal plannen, zou dit een goede voorbereiding kunnen zijn.

Je kunt je abonneren op het blog – kijk maar hiernaast »

Dan krijg je het elk weekend in je bus.

Op zondagochtend publiceren we de link op onze Facebookpagina en op Instagram.