Home » Zingend in de regen

Zingend in de regen

Het regent, o wat regent het / ik hoor het in mijn warme bed / ik hoor de regen zingen

Dat gedichtje schiet me te binnen als ik in mijn warme bed lig. Een kinderversje dat ik ooit op school leerde, maar ik weet alleen deze regels nog maar. Om half zes ’s ochtends wordt ik half wakker en denk: “Wat? Regent het nu alweer?” en vlak daarna: “O nee! De lakens hangen nog buiten!”

Vervolgens draai ik me nog ’s lekker om, want ik kan er verder toch niks aan doen

“Als dit de klimaatverandering is, ben ik geen fan”, grap ik tegen mijn zoon, die zoals altijd ’s ochtends apatisch en half wakker de keuken binnen sloft. Hij kan de grap nog niet waarderen. De ochtend is de tijd van de dag dat hij op alles een half verstaanbaar brommend antwoord geeft.

Als hij al antwoord geeft.

Geeft niks, iedereen z’n eigen manier van doen. Dit is voor hem normaal gedrag. Zeker ’s ochtends vroeg. Het trekt weer bij. Een paar uur later is hij degene die de grappen maakt.

Maar die regen, dat is ab-nor-maal in deze tijd van het jaar

’t Is voor ons wel aangenaam, want het regent natuurlijk niet de hele dag. We hebben het nog steeds over Portugal. Het is licht bewolkt, met soms een mooie dreigende grote donkere wolk ertussen, en die loost soms de inhoud boven ons hoofd.

Het scheelt enorm in sproeien. En ’t is 23 graden, dus daarover geen klagen

Dat is in Verenigde Arabische Emiraten wel anders, vertelde een bezoeker, die de Termas op het internet gevonden had, en geinteresseerd was in het water. Water is in de VAE een kostbaar goedje, en zuiver mineraalwater dat zomaar de heuvels uitstroomt door een badhuis heen – dat wou deze meneer weleens zien!

“Het is daar nu 50º”, vertelde hij laconiek, “ik denk erover om mijn laatste jaren hier in Portugal door te brengen.”

Toen ik bijna flauw viel van alleen al het hóren van de hitte, haalde hij z’n schouders op en zei: “Ach, je raakt eraan gewend. Het kan wel 60º zijn. Maar dan kom je niet meer buiten.”

Ik begrijp wel dat je dan naar zo’n heerlijk gematigd klimaat als dit wilt verhuizen, met lekker een buitje regen zo nu en dan.

Ik vond op slag de bewolkte lucht en de regen ook niet erg meer

Dat werd nog beter toen ik praatje maakte met mijn russische gasten, die in de maand dat ze hier bleven, bijna liepen te dansen van plezier.

“In Moscow is het nu heel heet, heel even, en dan wordt het al snel weer laarzen-sjaal-muts-handschoenen-weer”, ook al niet zo’n pretje. Ze vonden de wolkenluchten juist mooi, en de temperatuur zéér aangenaam. Lekker zwemweertje.

blog_zingend-in-de-regen

Ondertussen mailde ik met een vrouw uit Brazilië, die meldde dat ze daar de hele dag met een waaier op de sofa ligt, en vagelijk wat probeert te doen op haar laptop. “Zo vochtig …” klaagt ze, “ik kijk ernaar uit om in september hoog en droog in Portugal te zijn!”

De enigen die hier niet willen zijn, zijn de noorderlingen. Die hebben prachtig weer, geen druppel regen, bijna de hele maand juni. Dat komt ook erg weinig voor

Hier is het ondertussen weer normaal. Lekker warm, zeebriesje ’s middags, nog een paar witte wolken, maar da’s niet erg. Het grote voordeel is: alle watervoorraden zijn aangevuld, en veel minder kans op bosbranden.

En als klapper op de vuurpijl bracht die regen ook nog ’s een prachtige verrassing:

blog_zingend-in-de-regen