Home » Carnaval en Valentijn

Carnaval en Valentijn

Carnaval en Valentijn in één week. Nog sterker: pal na elkaar. Ben je volkomen uit je plaat gegaan met Carnaval, moet je de volgende dag romantisch gaan lopen doen – wellicht met een straffe kater. Oeps.

In Lazarim vieren ze een bijzonder soort carnaval

In Lazarim – in het noorden, tussen Vila Real en Viseu – wordt Carnaval gevierd, waarbij het (houten) masker een bijzondere prominente plaats inneemt, een zeer oude traditie, zonder geschreven verslag of herinnering aan de oorsprong ervan.

Het wordt beschouwd als de meest authentieke Vastenavond in Portugal. Vriendin Paula Pontes was ter plekke, en maakte deze prachtige fotoserie.

Bekend om zijn populaire maskers, gesneden uit elzenhout, is de Entrudo de Lazarim een unieke weergave van een traditie die geassocieerd wordt met rivaliteit tussen de seksen en enige sociale kritiek.

Als toetje nog iets over Valentijn

Ook een speciaal gevalletje, die Valentijn. Een christelijke martelaar uit de derde eeuw, en schutspatroon van epilepsielijders, bijenhouders en jong-geliefden. Een bijzondere combinatie, zou je zeggen. Eén van mijn favoriete performers zingt dit geweldige Valentijnslied. Geniet ervan!

.

Wij zijn in 2000 verhuisd van Rotterdam, Holland naar Termas-da-Azenha, Portugal. Een hele stap, zeker met twee kleine kinderen.

We zijn bezig gegaan met het herstel van een van Portugal’s erfgoederen: Termas-da-Azenha, een oud kuuroord met inmiddels 4 vakantiehuizen, 2 gastenkamers, een kampeerterrein en een heleboel leuke dingen om te doen.

Overal vind je mozaieken en muurschilderingen. Het oude badhuis wordt meer en meer een museum, waar je je kunt verwonderen over hoe de dingen veranderd zijn.

Sinds een paar jaar zijn we de enige B&B&B in de wereld: Bed & Breakfast & Bathrobes.

Elke week een blogje over wat er zo om ons heen gebeurt. Lichte kost, makkelijk te lezen, een paar minuutjes in een andere wereld. Even wat meer weten over hoe het reilt en zeilt in Portugal. Mocht je je vakantie naar Portugal plannen, zou dit een goede voorbereiding kunnen zijn.

Je kunt je abonneren op het blog – kijk maar hiernaast »

Dan krijg je het elk weekend in je bus.

Op zondagochtend publiceren we de link op onze Facebookpagina, op Pinterest en op Instagram.