Home » Cool Camping Guide en de ANWB

Cool Camping Guide en de ANWB

We schrijven 2005. Een grijs verleden. Hoe precies weet ik niet meer, maar ik zie de man nóg voor me staan in het kantoor. Jonathan. Begin dertig, beetje rossig, en heel enthousiast. Enthousiast.

Hij had een fotografe bij zich, en wij moesten per se in het boek. In de ANWB Charme Campings

Het overviel me nogal. In die tijd was ik helemaal met van alles en nog wat tegelijk bezig, ook erg enthousiast – op z’n nederlands, dus het ging effen efficiënt tussen neus en lippen door.

Er kwamen zoveel mensen langs. Portugezen voor het water, nederlanders, engelsen om vakantie te vieren …

Ze gingen een kampeergids maken. Met hele mooie foto’s. De Charme Camping Gids dus

In 2005 was dat nog een echt boek. Op papier. Da’s nogal wat meer gedoe dan een e-boek. Dat heb je redelijk snel in elkaar geslagen – ook in je eentje. Bij deze papieren Charme Camping gids was een heel team bij betrokken.

‘k Heb wel gemerkt dat een fotograaf heel belangrijk is. En dat de éne fotograaf de andere niet is. Deze was het duidelijk wel, en dat blijkt nog steeds.

“Olá, hallo, hello …. which language do you prefer?Welche Sprache wird es sein?”

Meestal zie ik het wel aan iemand z’n neus. En dan is een blik uit je ooghoek naar het nummerbord nog een beetje extra informatie, samen met de ervaring dat je weet dat je in het voorseizoen vaak noorderlingen krijgt die van de voorseizoen-rust willen genieten.

Deze keer was het een beetje een verrassing, want de vrouw sprak heel goed portugees. Wel met een duits accent, dus daar wist ik het door. Ik hoor geen verschillen in portugezen – ze kunnen uit het noorden, zuiden, midden of uit Trás-os-Montes komen, ik hoor weinig verschil. Het enige verschil dat ik hoor is binnensmonds of niet, of met-een-gebit of zonder, of breedsprakig of niet.

Ik hoor wel portugees-nederlands, portugees-engels, of portugees-duits

Goed gegokt. Portugees-duits. Ze komen via de Cool Camping Guide. Een boek uit 2005. Het Cool Camping Guide team hebben blijkbaar een onsterfelijk boek gemaakt, vooral in Duitsland, want ik krijg nog steeds mensen via de Cool Guide. En het is waar wat ik altijd tegen die – altijd – onverwachte gasten roep: “Die Cool Camping Guide is geweldig! Ik krijg altijd leuke mensen via hen!”

Het mooiste is natuurlijk: zij vinden het hier ook erg leuk. Bingo!

blog_Cool-Camping-Guide-en-de-ANWB

Sommigen blozen bijna, maar ’t is waar. Precies de goede doelgroep. Welvarende mensen met een breed denkraam die op zoek zijn naar mooie rustige speciale plekjes maar niet op een snobistische manier. Niet om op te snijen dat zij “bij de Termas-da-Azenha geweest zijn, heeft in de Vrije Tijd gestaan, waren bij “Gute Welt” en heb je dat artikel in de Snob Magazine niet gelezen?”

Het zal niet precies de volgende dag geweest zijn, maar in mijn herinnering zit ’t wel een beetje aan elkaar gekoppeld: de Charme Camping Gids en de Cool Camping Guide, die op zoek zijn naar speciale kampeerplekjes. Daar kwam ooit ook iemand van langs of wij een kandidaat voor hun gids zouden kunnen zijn.

Ik liet hem alles zien, en hij werd blijer en blijer

De Cool Camping Guide is een hele grote organisatie. Ik was erg onder de indruk, want tja, wij waren nog niet zolang bezig, ik was nog niet zolang alleen bezig na de scheiding, dus zou dit wel een goed idee zijn? “Jaja, jazeker, dit is perfect voor in de gids!” lachte de vriendelijke meneer wiens naam ik vergeten ben (sorry), “dit is nou juist zo’n plekje waar een deel van onze doelgroep naar op zoek is. Rustig, groen, anders-dan-anders, al die mozaieken … . Jullie komen in onze Cool Camping Guide. Punt.”

Okee. Hij zal het wel weten. Hij heeft tenslotte ervaring met de doelgroep

Gister kreeg ik een postpakketje met een “geselecteerde kleine camping – ANWB” vlag én een paar – als altijd – onverwachte kampeergasten. Via de Cool Guide.

Toeval? Zegt u het maar!

blog_Cool-Camping-Guide-en-ANWB