Home » Rennen voor je leven – een epische marathon

Rennen voor je leven – een epische marathon

Afgelopen donderdag is de petitie aangeboden aan de betreffende minister. Laten we hopen dat het effect heeft, want de inspanning is groot geweest. Drie-hon-derd-vijf-tig-ki-lo-me-ter rennen. Ik ben zwaar onder de indruk. Ik sta al voorover gebogen te hijgen als ik driehonderdvijftig meter moet rennen.

Olá Duarte Barbosa, de kamer is klaar, ga maar lekker even liggen! Een drankje erbij? Vergeet niet van het uitzicht te genieten, want dat is nu op z’n mooist. Alles groen en vredig met een boel ooievaars en ibissen er tussendoor.

blog_rennen-voor-je-leven_een-epische-marathon
heel vroeg weg …

 

Elke dag een marathon lopen, ik geef het je te doen!

Van Porto naar Lissabon, elke dag een stuk van minstens de marathon-afstand. Toen Duarte Barbosa hier aankwam, had-ie er 50 kilometer opzitten. Hij kwam met een taxi uit Figueira da Foz, want het was de bedoeling dat hij elke dag van hospitaal naar hospitaal zou gaan om handtekeningen te verzamelen voor deze actie.

Het grote doel van deze marathon is erkenning

Verpleegkundigen hebben last van werkdruk, stress, onderbetaling en lange uren. Nu willen ze behalve meer salaris, eerder met pensioen, kortere werkweken en erkenning van hun professionaliteit.

Allemaal dingen die je dagelijks in de krant leest

Boeien!, denk je nu misschien, maar Portugal is een van de laagst betaalde landen in Europa, en dat heeft gevolgen. Een kwart van de portugezen is naar het buitenland vertrokken – daar kun je meer verdienen. In augustus wemelt het hier van de auto’s met een L achterop: Luxemburg, het land waar een derde van de bevolking portugees is.

Dit is een sympathieke manier van aandacht vragen voor je situatie, vind je niet?

Heel anders dan wat bijvoorbeeld de gevaarlijke-stoffen-truckers hebben gedaan een tijdje geleden. Die gingen staken, en dat was een stuk minder leuk, want ze gingen de benzinestations niet meer bevoorraden. Binnen een dag stonden er kilometers file voor alle benzinestations in het land.

blog_rennen-voor-je-leven_een-epische-marathon

Ze gingen de mist in, want ze weigerden om de ambulance, politie en brandweer te bevoorraden, als uitzondering. Als er mensen niet meer naar het hospitaal kunnen, of de politie moet op de fiets naar een urgente melding, of je huis brandt af omdat de brandweer alleen maar emmertjes water op het vuur kan gooien, verlies je al snel sympathie voor je goeie zaak. En de rest van hun eisen waren ook behoorlijk hoog. Verdubbeling van hun salaris en halvering van hun uren, onder andere.

Beetje veel.

De regering maakte al direct plannen om het leger in te zetten

Ze kregen weinig sympathie van hun landgenoten. Niemand wordt er blij van als je noodgedwongen uren in de file moet staan, alleen maar om je auto zo vol te kunnen gooien dat je de volgende dag weer naar je werk kunt.

Deze actie dwingt meer respect af. Of het de gewenste positieve gevolgen zal hebben …. ?

blog_rennen-voor-je-leven_een-epische-marathon

.

.

.

.

.

.