Home » De terugkeer van de erfzwerver

De terugkeer van de erfzwerver

Henk is hier kind aan huis inmiddels. De eerste keer dat hij hier kwam, was in 2012, als lid van het vrijwilligersteam dat een van de vakantiehuisjes heeft verbouwd.

Reuze gezellig om het nodige werk te doen met vrijwilliger(s)

Ik had driekwart van het jaar 2013 gereserveerd voor intensief verbouwen, maar het was al maanden eerder klaar. In mei al. Wat wil je, met een groepje slimme gezonde sterke en sommigen zelfs ervaren professionals! Eén ervan kon zelfs lassen (en wij hebben een laskar) dus zelfs de reling van het balkon werd erin gejast.

Henk kan, behalve mensen leren om uit een vliegtuig te springen met een parachute, badkamers bouwen en electriek aanleggen. Heel handig in dit geval. Martin (die kon lassen) en hij konden het prima met elkaar vinden. Martin kon nog veel meer dan lassen. Onder andere goeie grappen maken met Henk onder het werk – misschien wel het belangrijkste tijdens een klus als deze.

Vanaf die tijd valt Henk meestal in de winter binnen met zijn camper. “Hallo Ellen, hoe gaat t ermee? Ik kom donderdag bij je binnen vallen, goed?” Ja, tuurlijk is dat goed. Gezellie!

Elk jaar weer gebeuren er geweldig nuttige dingen als hij er is. En altijd gesprekken over van alles en nog wat – veel over de toestand in de wereld, maar ook persoonlijker dingen, en nu natuurlijk de C-risis.

Het heeft door de covid wel twee jaar geduurd voordat Henk weer binnenviel met z’n camper.

Het is weer als vanouds. Wat vrijwillig begon in 2013, is uitgegroeid tot vriendschap

En dit keer is het ook redding in de nood, geluk bij een ongeluk.

De electrische infrastructuur van het Casa Principal is niet meer in staat om aan de eisen van deze tijd te voldoen. Dat was slecht nieuws, want ook in Portugal is het lastig om een goeie betrouwbare electricien te vinden, die ook nog ’s op korte termijn tijd heeft om zo’n klus aan te pakken.

Vrijwillig geklets

De eerste zondag van januari zaten wij effen in de zon te kletsen, toen ik vroeg: “Joh, Henk, ik denk eigenlijk dat je er niets voor voelt, maar ik ga het toch maar vragen …” en tot mijn grote verrassing en blijdschap wou hij het wél doen, de hele infrastructuur vervangen van dat grote huis.

Als de mensen erin wonen, kun je het natuurlijk niet afsluiten, dus zijn grote delen van de pijperij en de bedrading vervangen door nieuw, dikker “unifilar” draad in de hudige gangbare kleuren. Kan geen kwaad, als je te maken hebt met een gezin dat zonder erbij na te denken dingen wil inpluggen.

Er verblijft daar nu een duitse familie die – zoals de meeste moderne mensen – best veel electrische eisen hebben. Als gewoon gezin heb je al snel 5 computers, laptops of tablets, een amerikaanse koelkast, een vaatwasser, droger, wasmachine … en dan nog het nodige kleine spul, en overal de lichten aan.

Vrijwilliger-zoon

Zoon Broes is een goeie tweede man, die het heel leuk vindt om zijn kennis in praktijk te kunnen brengen, en het zelfs prima vindt om in onmogelijke houdingen weerbarstige draden in lasdoosjes te stoppen.

Een geluk bij een ongeluk dus.

Het jaar begon met het slechte nieuws van het onvermogen van het electrische systeem, maar dat werd rap omgevormd tot het goede nieuws dat het in twee weken helemaal vernieuwd gaat zijn.

Als 2022 zich zó ontwikkelt, vind ik het niet erg!

Wij zijn in 2000 verhuisd van Rotterdam, Holland naar Termas-da-Azenha, Portugal. Een hele stap, zeker met twee kleine kinderen.

We zijn bezig gegaan met het herstel van een van Portugal’s erfgoederen: Termas-da-Azenha, een oud kuuroord met inmiddels 4 vakantiehuizen, 2 gastenkamers, een kampeerterrein en een heleboel leuke dingen om te doen.

Overal vind je mozaieken en muurschilderingen. Het oude badhuis wordt meer en meer een museum, waar je je kunt verwonderen over hoe de dingen veranderd zijn.

Sinds een paar jaar zijn we de enige B&B&B in de wereld: Bed & Breakfast & Bathrobes.

Elke week een blogje over wat er zo om ons heen gebeurt. Lichte kost, makkelijk te lezen, een paar minuutjes in een andere wereld. Even wat meer weten over hoe het reilt en zeilt in Portugal. Mocht je je vakantie naar Portugal plannen, zou dit een goede voorbereiding kunnen zijn.

Je kunt je abonneren op het blog – kijk maar hiernaast »

Dan krijg je het elk weekend in je bus.

Op zondagochtend publiceren we de link op onze Facebookpagina, op Instagram, en op Pinterest.