Termas da Azenha

Vakantiehuisjesverhuur in Portugal

The first and only Bed & Breakfast & Bathrobe in the world

Die deutsche Welle aan het strand

Zijn vrouw staat voor me in het halletje voor het badhuis vol vuur te vertellen over hun avonturen op het strand de afgelopen dag, en de capriolen van het water.. Hij staat nonchalant tegen de deur geleund, met een gezicht dat weinig uitdrukking vertoont, maar je kunt voelen dat hij plezier heeft in het verhaal van zijn vrouw.

Het was dan ook wel een avontuur met de golven, vandaag aan het strand

Bijna elke dag naar het strand. Je kunt kiezen welke. Wil je lekker druk en zo goed als zeker kunnen zwemmen? Dan ga je naar Figueira. Wil je het liever rustig hebben, en misschien een lekker visje kopen, zó vers uit de oceaan, dan ga je naar Costa de Lavos.

Wil je klimmen tussen de rotsen bij Buarcos? Naar de surfschool in Costa Cova? Beter nog: naar Cabedelo, de beste plek (zeggen de experts, en ik zeg het maar na) om te surfen bij de riviermonding van de Mondego?

blog_die-deutsche-welle

Kan allemaal. Op een krap half uurtje ligt een mooi schoon strand op je te wachten

De duitse familie was fan. Maar ze hadden niet op de onberekenbaarheid van de oceaan gerekend.

Wel een beetje, want: “We hadden goed gekeken, en uitgerekend dat we dan dáár de handdoeken en de spullen wel konden leggen.” Ze moet weer even heel hard lachen, en haar man glimlacht mee, bij de herinnering.

Zo te merken, ziet ze het zó allemaal weer voor zich

Het waren mooie golven, de afgelopen weken. Mooi hoog, en veel! Je kunt er enorm veel plezier aan beleven. Maar! Koester ten alle tijde een heilig ontzag voor de zee, want er zijn sterke krachten aan het werk.

Je denkt: okee, het wordt eb, dus we kunnen hier makkelijk gaan liggen, stukje van de waterlijn af. Je spreidt je handdoeken uit, legt je telefoons en je e-reader neer, en je gaat met z’n allen met de golven spelen.

Ze kwamen net teruglopen, toen er een uitschieter kwam. Dat heb je weleens. Het is een oceaan, met een onberekenbaar temperament.

Onze duitse gast klapte nog dubbel van het lachen toen ze terugdacht aan de paniek die die uitslaande golf veroorzaakte. “Ik had nét mijn handdoek te pakken, toen ik achter me m’n schoenen zag wegdrijven, en ik riep: O! Kijk nou! M’n schoenen!”

Haar man stond nog steeds tevreden tegen de deur aangeleund en genoot op een undercover-mannelijke wijze van haar smakelijke verhaal. Ik stond volop mee te lachen, maar ook te fronsen toen ze het drama van haar e-reader vertelde. Die was gered, gelukkig: “Er staan wel 400 boeken op, ik lees nogal veel, en dit is mijn alles!”  –   maar er zit nu een lelijke scheur op het scherm. En toen haar dochter in haar ijver om haar te troosten en te helpen ging poetsen, kwamen er nog twee minder diepe bij.

Haar man was een uurtje geleden komen vragen of ze nog in alle haast een paar wassen konden draaien

Alle handdoeken waren kledder en zaten onder het zand van het strand. Ik wist toen nog niet van het drama, en zei: “Natuurlijk! Laat ze maar hier achter, dan neem ik ze wel mee naar de wasmachines.”

Het woog een ton! Vijf handdoeken maar wel met een paar kilo zand elk, en doorweekt.

blog_die-deutsche-welle

’t Is allemaal goed gekomen. Ze konden droog weer mee naar huis, want de volgende dag reden ze weg. Gelukkig dat ze niet weggedreven zijn … dan waren ze nooit meer thuis gekomen …

Elke week op zondagochtend vind je een nieuw blogje in je mailbox. Elke week waan je je een paar minuutjes in Portugal. Zomaar op je eigen comfortabele bank.

Even geduld a.u.b.

Dank voor uw inschrijving!

Wij zijn in 2000 verhuisd van Rotterdam, Holland naar Termas-da-Azenha, Portugal. Een hele stap, zeker met twee kleine kinderen. We zijn bezig gegaan met het herstel van een van Portugal’s erfgoederen: Termas-da-Azenha, een oud kuuroord met inmiddels 6 vakantiehuizen, 4 gastenkamers, een kampeerterrein met een zwembad, en een grote zaal met pingpong, tafelvoetbal, poolbiljart, bordspellen, en onze specialiteit: de Verkleedkamer.

Overal zie je grote mozaieken en muurschilderingen.

Het oude badhuis wordt meer en meer een museum, waar je je kunt verwonderen over hoe de dingen veranderd zijn. Het geneeskrachtige water stroomt er nog steeds doorheen, en is nog steeds van een excellente kwaliteit.

Sinds 2018 noemen we onszelf de eerste en enige B&B&B in the world – Bed & Breakfast & Bathrobes. Je kunt een kimono of badjas in onze webshop kopen, of er één bestellen – dan wordt-ie op maat gemaakt voor je, helemaal naar je eigen wensen.

Elke week een blogje over wat er zo om ons heen gebeurt. Lichte kost, makkelijk te lezen, een paar minuutjes in een andere wereld. Even wat meer weten over hoe het reilt en zeilt in Portugal. Mocht je je vakantie naar Portugal plannen, zou dit een goede voorbereiding kunnen zijn.

We hebben leuke aanbiedingen op onze site.

Je kunt je abonneren op het blog, dan krijg je het elk weekend in je bus.

Op zondagochtend publiceren we de link op onze Facebookpagina, op Pinterest, en op maandagochtend op LinkedIn.