Home » Een lithiummijn kan je de kop kosten

Een lithiummijn kan je de kop kosten

Zitten wij zomaar ineens zonder premier, sinds dinsdag! En misschien wel met een demissionair kabinet, vanaf volgende week! (Komt je dat bekend voor?)

António Costa dient zijn ontslag in na beschuldigd te zijn van corruptie, vanwege een lithiummijn

Mijn zoon, die ik erover appte, vond het geen verrassing: “Portugal scoort goed op de corruptie-index” en “Wat wil je van een socialistische premier?” (Hij is geen socialistenliefhebber, dat lijkt me duidelijk, hè?) Ik was wel geschokt, ondanks dat ik de portugese politiek niet op de voet volg (geen enkele politiek trouwens) want António Costa leek een Heel Betrouwbare man.

Hij was verleden jaar nog in een omtzigtelijke* overwinning in z’n eentje een absolute meerderheid – nou ja, met z’n hele partij dan wel – maar nog nooit vertoond: één partij die een meerderheid heeft in het parlement. Een unicum in de geschiedenis van de portugese democratie. Dan had-ie het toch goed gedaan, met z’n coalitie in de vier jaar daarvoor. Zou je zeggen.

Verleden jaar na de verkiezingsuitslag was hij nog “Meneer Veilige Handen”

Voor de verkiezingen beloofde hij “stabiliteit, zekerheid en veiligheid” aan iedereen, en zei dat “de portugezen de rode kaart hadden gegeven aan welk type crisis dan ook”. Jammer. Nog net geen twee jaar in, en er is een crisis, en niet een kleintje ook.

Over een lithiummijn in het noorden van Portugal

Een lithiummijn bij Montalegre, waar de omwoners helemaal geen trek in hebben maar alle bewindslieden in heel Europa wel, onder het motto “Eigen Lithium Eerst”. Er zit al een boel europees geld in, en voorlopig komt er nog helemaal geen lithium uit.

Politie en justitie zijn sinds een paar dagen bezig met koppensnellen en hoofden opsluiten. Het hoofd van het ministerie van Infrastructuur zit nog op z’n plek maar verder zijn er al diverse koppen gesneld. Zeventien huishoudens kregen te maken met een onverwacht bezoekje van – naar ik aanneem – een leuk ploegje getrainde en geüniformde agenten, wellicht met speciale corruptie-snuffel-honden.

Deze rit begon toch al niet zo lekker voor Costa. Het ging eigenlijk al direct mis met de TAP – Take Another Plane, de vliegtuigmaatschappij van Portugal. Ik weet niet wat het is met dat vliegen maar het lijkt wel of men daar het woord integer niet kan spellen.

Ik zag zijn ontslagvideootje op YouTube, met een boel bittere commentaren van ontgoochelde portugezen eronder. “Hij heeft meerdere enorme huizen terwijl wij in een krot mogen blijven wonen omdat de huizenprijzen gigantisch gestegen zijn”. Hebben ze AirBnB en de rolkoffertjes een beetje onder de duim, zijn er weer veels te veel remote workers in Lissabon. Die worden aangetrokken door Costa.

Kunnen mensen nog steeds niet normaal wonen, en da’s Costaze schuld

Gek, ik had totaal geen meelij met Boris J. toen-ie weg moest, met Mark Rutte toen-ie eindelijk oprotte, maar nu vind ik het toch sneu voor deze man. Terwijl: misschien heeft-ie wel stiekem dingen in z’n zak gestoken die er niet horen. Wat weet ik ervan? Hij zegt van niet, maar ja, we moeten de eerste boef nog tegenkomen die direct ruiterlijk toegeeft: “Ja, sorry, dat had ik beter niet kunnen doen, dat was niet zo integer.”

Als dát gebeurt, zijn er waarschijnlijk veel meer mensen geschokt!

.

Wij zijn in 2000 verhuisd van Rotterdam, Holland naar Termas-da-Azenha, Portugal. Een hele stap, zeker met twee kleine kinderen.

We zijn bezig gegaan met het herstel van een van Portugal’s erfgoederen: Termas-da-Azenha, een oud kuuroord met inmiddels 4 vakantiehuizen, 2 gastenkamers, een kampeerterrein en een heleboel leuke dingen om te doen.

Overal vind je mozaieken en muurschilderingen. Het oude badhuis wordt meer en meer een museum, waar je je kunt verwonderen over hoe de dingen veranderd zijn.

Sinds een paar jaar zijn we de enige B&B&B in de wereld: Bed & Breakfast & Bathrobes.

Elke week een blogje over wat er zo om ons heen gebeurt. Lichte kost, makkelijk te lezen, een paar minuutjes in een andere wereld. Even wat meer weten over hoe het reilt en zeilt in Portugal. Mocht je je vakantie naar Portugal plannen, zou dit een goede voorbereiding kunnen zijn.

Je kunt je abonneren op het blog – kijk maar hiernaast »

Dan krijg je het elk weekend in je bus.

Op zondagochtend publiceren we de link op onze Facebookpagina en op Instagram.