Termas da Azenha

Vakantiehuisjesverhuur in Portugal

The first and only Bed & Breakfast & Bathrobe in the world

Emigreren naar Portugal – hoe werkt dat?

Stephanie heeft de tijd tot 30 juni – tot dan heeft Portugal alle engelse emigranten de tijd gegeven om hun papieren in orde te maken. Als dat het enige was dat je moest doen, dan viel het allemaal reuze mee!

Helaas: er komt nog wel wat meer bij kijken, als je naar Portugal gaat emigreren

blog_emigreren-naar-Portugal-hoe-werkt-dat_de-verhuiswagen

Als je europeaan bent, komt er al een overdonderende hoeveelheid bureaucratie op je af. Tegenwoordig kom je van buiten Europa, als je engels bent, en dan wordt alles anders. Ik ben onder de indruk van wat ze al opgegoogeld hebben, maar als ik het zo hoor, is dit pas het begin.

Paddy is iers van oorsprong, en heeft het dus wat makkelijker. Ierland blijft europees.

Waarom zou je gaan emigreren? En waarom naar Portugal?

Bristol was helemaal niet zo’n gekke plek om te wonen. Veel muurschilderingen overal, veel muziek, theater, kunstzinnige graffiti – en omdat zij zelf scheppers van moois zijn, vonden ze dat een hele prettige sfeer. Ze zijn sieradenmakers – maken hele mooie dingen, kijk maar eens op hun pagina op Etsy.

London was vreselijk, Cambridge idem, Southampton nog net om uit te houden. Maar overal: ongelooflijk domme en luidruchtige mensen, en onbeschofte afzetters als huisbaas.

Ok. Het zal, ik weet het niet. Dit zijn hun ervaringen blijkbaar. Ik leef nog steeds in de veronderstelling dat alle engelsen heel beschaafd zijn, met een stiff upperlip – hoewel ik wel de engelse reputatie uit de Algarve ken. De portugezen daar zijn helemaal niet zo gelukkig met die gasten, want ze maken ongelooflijk veel kapot. En niet alleen fysieke dingen ….

Stephanie en Paddy zijn in elk geval aardige, levendige en beschaafde mensen. Met een hele rustige, beschaafde, mooie kat. Vandaar de naam van hun bedrijf: Fizzcatcreations

blog_emigreren-naar-Portugal-hoe-werkt-dat_fizzcatcreations

En dat Fizzcatcreations wordt nog een dingetje in de bureaucratische mallemolen. “Als je je auto wilt invoeren, moet je ‘m 6 maanden vantevoren in je bezit hebben”, vertelt Paddy, “maar de onze ging stuk, dus we moesten een paar weken voor vertrek een andere. En dan het bedrijf nog, daar komt ook nog wel het een en ander bij kijken! Belastingtarieven bijvoorbeeld!”

Dat was gistermiddag, toen we lekker in het zonnetje zaten te kletsen. Nu denk ik: je begint toch gewoon een nieuw portugees bedrijf, en je houdt die site aan? Maar ja, het hele systeem is anders natuurlijk, en als je niet precies weet of je én belasting moet betalen over je verkoop, én dan nog ’s inkomstenbelasting – tja, dan snap ik dat je dat eerst ’s grondig moet uitzoeken.

Je kunt er leuk van leven, als goudsmid, maar het is niet zo dat je bij de bovenste 1% hoort natuurlijk.

Emigreren is nog steeds niet zo eenvoudig – zelfs niet naar Portugal

Maar als je iets graag wilt, is er altijd een manier te vinden. Brexit heeft niet erg geholpen qua bureaucratische ellende, maar wel bij het doorhakken van de knoop: gaan of niet? Uiteindelijk kun je overal ter wereld goudsmeden, en je sieraden via de post versturen.

Voorlopig zijn ze hier, en ze blijven ook nog wel een tijdje. Gezellig!

Wat vinden jullie van alle nieuwelingen? Ben je blij met hun komst, of mogen ze wat jou betreft wegblijven – of iets daar tussenin? Vertel er iets over in de comments!

Elke week op zondagochtend vind je een nieuw blogje in je mailbox. Elke week waan je je een paar minuutjes in Portugal. Zomaar op je eigen comfortabele bank.

Even geduld a.u.b.

Dank voor uw inschrijving!

Wij zijn in 2000 verhuisd van Rotterdam, Holland naar Termas-da-Azenha, Portugal. Een hele stap, zeker met twee kleine kinderen. We zijn bezig gegaan met het herstel van een van Portugal’s erfgoederen: Termas-da-Azenha, een oud kuuroord met inmiddels 6 vakantiehuizen, 4 gastenkamers, een kampeerterrein met een zwembad, en een grote zaal met pingpong, tafelvoetbal, poolbiljart, bordspellen, en onze specialiteit: de Verkleedkamer.

Overal zie je grote mozaieken en muurschilderingen.

Het oude badhuis wordt meer en meer een museum, waar je je kunt verwonderen over hoe de dingen veranderd zijn. Het geneeskrachtige water stroomt er nog steeds doorheen, en is nog steeds van een excellente kwaliteit.

Sinds 2018 noemen we onszelf de eerste en enige B&B&B in the world – Bed & Breakfast & Bathrobes. Je kunt een kimono of badjas in onze webshop kopen, of er één bestellen – dan wordt-ie op maat gemaakt voor je, helemaal naar je eigen wensen.

Elke week een blogje over wat er zo om ons heen gebeurt. Lichte kost, makkelijk te lezen, een paar minuutjes in een andere wereld. Even wat meer weten over hoe het reilt en zeilt in Portugal. Mocht je je vakantie naar Portugal plannen, zou dit een goede voorbereiding kunnen zijn.

We hebben leuke aanbiedingen op onze site.

Je kunt je abonneren op het blog, dan krijg je het elk weekend in je bus.

Op zondagochtend publiceren we de link op onze Facebookpagina, op Pinterest, en op maandagochtend op LinkedIn.