Home » Europa – hulp van noord naar zuid

Europa – hulp van noord naar zuid

Gotspe

Hoe kun je als premier van een land in nood andere landen in de steek laten? Of als minister van Financiën op dit moment andere zwaar getroffen landen de les lezen? Wat een gotspe om nu honderden miljarden uit het Europese noodfonds te blokkeren.

Straks zitten jullie hopelijk weer op een zuidelijk terras. Dan geven jullie hoog op van al die vriendelijke, relaxte zuiderlingen met hun levenshouding die je (stiekem) zelf graag zou willen hebben. Maar nu niet. Nu mogen de krekels even niet bij de mieren uit het noorden aankloppen.

Dit was een ingezonden brief aan de Volkskrant van meneer Gerard van de Laar uit Zandvoort.

Ik heb ‘m zonder toestemming gecopieerd met de gedachte dat het een uitstekende representatie van de huidige politieke toestand is, en dat de betrokkenen het niet erg zullen vinden aangezien het een open brief is, en de Volkskrant er geen bezwaar tegen zal hebben om een beetje extra reclame te krijgen.

Zoals oud-primier Enrico Letta fijntjes opmerkte: “Aan alle landen die nu nog twijfelen over hulp aan de zwaarst getroffen landen: wie koopt er straks jullie tulpen?”

En António Costa – onze premier – zit waarschijnlijk met een rood waas voor ogen als hij iets over die “holandês” hoort – en tja, hebben ze gelijk of wat? Het is nu geen tijd voor wapperende refo-vingertjes – jaja, jullie hebben gelijk, en dan? Het is het gelijk van de vismarkt.António-Costa-geeft-een-speech-met-op-de-achtergrond-de-europese-en-de-portugese-vlag

Wie dan ook hun zaakjes niet helemaal op orde had, het is daar nu geen tijd voor

Da’s voor later. Nu is het zaak om Europa bij mekaar te houden, want als “zij” – onze honorabele leiders – ons het slechte voorbeeld gaan geven, hakken we misschien straks weer leuk op los. Dat schiet lekker op, dat hebben onze ouders al ’s meegemaakt. En onze grootouders al 2 keer. Deze Corona oorlog is al erg genoeg.

Ik dank alle goden op mijn blote knieën dat ik al 58 jaar in leven ben, en nog nooit een oorlog heb meegemaakt. En dat wou ik graag zo houden, alsublieft.

Want weet je – het gáát helemaal niet over “de grote jongens”

Die blijven allemaal wel buiten schot. Nou ja, behalve Boris Johnson dan (die het heeft), maar dat is een gevalletje van onkruid dat niet vergaat.

En bovendien horen die Engelanders er nu niet meer bij. Eigen schuld, dikke bult.

Het gaat over al die “kleine” mensen

Alle kleine zelfstandigen, eenmansbedrijven die in een land als dit al niet een dik belegde boterham verdienden, maar nu komt er helemaal niets meer binnen. En Portugal is niet zo’n rijk land als Nederland; waar er miljarden uitgetrokken wordt voor eerstehulp aan iedereen die het nodig heeft.

Ik had met de voetbalkampioenschappen (EK – halve finale Portugal – Nederland) al een beetje last van solidariteitsproblemen, maar dat wordt er nu niet makkelijker op.

Beide kanten hebben een punt

Zuidelijk standpunt: dit is niemands schuld, en wij hebben nu hulp van het europese steunfonds nodig anders knalt de economie richting nulpunt.

Dan zitten we allemaal met de gebakken peren, want dan hebben wij straks dus geen geld om die tulpen van jullie te kopen, hoor!

Het Nederlandse standpunt komt voornamelijk neer op dat men bang is dat de nationalistische krachten hier veel sterker van gaan worden, dat de roep om uit Europa te gaan te hard wordt om nog te negeren, en dan zitten we allemáál met de gebakken peren. Stel je voor dat Nederland uit Europa wil.

Wordt het helemaal een ingewikkelde zaak met die tulpen.

En je kunt niet aan de gang blijven met daar leuke kunststukjes mee te maken

kunstwerk-van-tulpen-getiteld-let-hope-bloom

Gelukkig hebben ze in Den Haag ook ingezien (en van alle kanten gehoord) dat dit niet een prettig meelevend standpunt is. Portugal wordt nooit genoemd in de commentaren, het gaat altijd over Spanje en Italië, maar ik kan je verzekeren dat in een land als Portugal het stilleggen van de economie net zo goed het leven van een heleboel mensen niet makkelijk maakt!

Er is sowieso al veel stille armoede, en er gaan hele generaties naar het buitenland om daar hun heil te zoeken

Nu is dat óók zo, omdat portugezen bijvoorbeeld het rijden in een dure auto Heel Belangrijk vinden, maar het is voornamelijk ingegeven doordat er decennia lang de nadruk gelegd wordt op Groot en Meer, Flex en Fusie.

Daarmee zijn alle kleine zelfstandigen, winkeltjes, onderneminkjes, kantoortjes weg, ten bate van grote supermarkten, multinationals, ketens en franchise ondernemingen. En daar zitten wij nu met de gebakken peren.

Wij kunnen hier in Portugal niet eens onze tulpen verkopen straks … want die hebben we niet.

Het enige dat we kunnen doen, is het land verkopen

De ruimte. Het licht. De lucht. De zon. De stranden. De bossen. De heuvels. De bergen. De charmante stadjes. Lissabon. Porto. De fado. En overal & altijd de lachende mensen.

Maar jammer genoeg lachen die nu even niet zo hard meer …

.

<< vorige

Wij zijn in 2000 verhuisd van Rotterdam, Holland naar Termas-da-Azenha, Portugal. Een hele stap, zeker met twee kleine kinderen. We zijn bezig gegaan met het herstel van een van Portugal’s erfgoederen: Termas-da-Azenha, een oud kuuroord met inmiddels 6 vakantiehuizen, 4 gastenkamers, een kampeerterrein en een een heleboel leuke dingen om te doen. Overal vind je mozaieken en muurschilderingen. Het oude badhuis wordt meer en meer een museum, waar je je kunt verwonderen over hoe de dingen veranderd zijn.

Elke week een blogje over wat er zo om ons heen gebeurt. Lichte kost, makkelijk te lezen, een paar minuutjes in een andere wereld. Even wat meer weten over hoe het reilt en zeilt in Portugal. Mocht je je vakantie naar Portugal plannen, zou dit een goede voorbereiding kunnen zijn.

We hebben leuke aanbiedingen op onze site.

Je kunt je abonneren op het blog:

[mailerlite_form form_id=2]

Dan krijg je het elk weekend in je bus.

Op zondagochtend publiceren we de link op onze Facebookpagina, op Pinterest, en op maandagochtend op LinkedIn.