Home » Fado en in de Mouw van de Koning, Coimbra

Fado en in de Mouw van de Koning, Coimbra

Het reisplan was er, de zin erin zeker ook, dus de reservering was gemaakt. Op een mooie dag in februari kwam het volgende mailtje binnen.

Of ik een fado avondje kon organiseren als verrassing voor haar verjaardag

“Hoi Ellen,

Wil je nog iets voor ons doen?? Wij komen de 16e aan bij je. De 17e is mijn lieve vrouw Nel jarig, dus dan weet je het wel. Tja en dan moet je wat verzinnen als cadeau. Ik hoef niets ik heb jou al, antwoordt ze dan.

Maar ja wat moet ik dan; kun jij wat regelen? Ik zit te denken leuk restaurant met echte FADO muziek. Het lijkt mij enorm leuk, zou jij dit kunnen reserveren? Wil je dat en kan je dat?”

Dit stal direct mijn hart. Wat leuk! Zeker wil en kan ik dat. Alleen een echte autenthieke fado avond begint vaak pas na middernacht. Oorspronkelijk was fado helemaal ongepland; gewoon in een bar, café of restaurant, waar iedereen samenkwam om te kletsen en de (nieuwe) wijn uit te proberen. Misschien duurde het zolang voordat men zich moed ingedronken had, wie zal het zeggen? Dan stond er gewoon iemand op, en begon te zingen. We hebben het nu over zo’n vijftig jaar geleden misschien …

Inmiddels worden er voor toeristen fado optredens georganiseerd

In het theatertje op de trappen in het centrum van Coimbra bijvoorbeeld. (Die trappen heten De Rugbreker – “Quebra Costas” – en gaan over een 100 meter afstand best steil omhoog.) Die voorstellingen zijn om een uur of 6, een veel betere tijd voor toeristen. Ik adviseerde om er een zondagse lunch bij te doen – half Portugal luncht op zondagmiddag, en ´s avonds zit iedereen thuis moed te verzamelen voor de maandag.Er is een heel charmant restaurant, ook in het centrum van Coimbra: A Jardim da Manga, de Tuin van de Mouw. Daar hoort natuurlijk een verhaal bij.

Dit renaissancemonument werd in 1533 gebouwd door koning João III. Volgens de legende bezocht koning João III van Portugal op een dag het klooster en schetste, geconfronteerd met een grote ongebruikte ruimte, op de mouw van zijn wambuis een klooster en de omliggende tuin, die hij later liet aanleggen.

Het monument werd met veel details ontworpen, het resultaat van veel nadenken en wijsheid, en presenteerde zichzelf als een werk vol symboliek. Hier zijn de fundamenten van de christelijke religie aanwezig: de Bron van het Leven middenin het paradijs, waar de vier rivieren uitwaaieren naar de vier windstreken. Nu is alleen de koepel (de Bron) nog over, verbonden met vier kleine kapellen en watertjes. Het enige dat overblijft van het oude Manga-klooster, het klooster van Santa Cruz, dat toebehoorde aan de kanunniken van St. Augustinus orde.

Wel, ze hebben zich gelaafd aan de Bron van Alles. Smaak, sfeer, en fado

De volgende ochtend, in het warme zonnetje in de achtertuin, vertelden ze hoe leuk het was geweest.

Missie geslaagd!

.

Wij zijn in 2000 verhuisd van Rotterdam, Holland naar Termas-da-Azenha, Portugal. Een hele stap, zeker met twee kleine kinderen.

We zijn bezig gegaan met het herstel van een van Portugal’s erfgoederen: Termas-da-Azenha, een oud kuuroord met inmiddels 4 vakantiehuizen, 2 gastenkamers, een kampeerterrein en een heleboel leuke dingen om te doen.

Overal vind je mozaieken en muurschilderingen. Het oude badhuis wordt meer en meer een museum, waar je je kunt verwonderen over hoe de dingen veranderd zijn.

Sinds een paar jaar zijn we de enige B&B&B in de wereld: Bed & Breakfast & Bathrobes.

Elke week een blogje over wat er zo om ons heen gebeurt. Lichte kost, makkelijk te lezen, een paar minuutjes in een andere wereld. Even wat meer weten over hoe het reilt en zeilt in Portugal. Mocht je je vakantie naar Portugal plannen, zou dit een goede voorbereiding kunnen zijn.

Je kunt je abonneren op het blog – kijk maar hiernaast »

Dan krijg je het elk weekend in je bus.

Op zondagochtend publiceren we de link op onze Facebookpagina, op Pinterest en op Instagram.