Home » Grafiti en straatkunst

Grafiti en straatkunst

Ik ben er nog speciaal voor teruggereden. Ik kwam net van de parkeerplaats van de supermarkt af, en mijn oog viel op een tekst op het fietsenstallinkje, maar er zat iemand achter me dus ik kon niet stoppen voor een foto.

Een heel enkele keer ben ik blij met grafiti

Deze lijkt erg van toepassing: “Podia ser pior – het kon erger”. De omstandigheden hiero zijn een beetje problematisch – dat heb je soms, nietwaar; iedereen heeft zo z’n uitdagingen van tijd tot tijd – dus ik knapte helemaal op van deze tekst. Heel toepasselijk, heel waar.

Precies, en dankjewel lieve grafiti-schrijver, je hebt helemaal gelijk: het kon erger. Je kunt een Oekraïen zijn, en alles zijn kwijtgeraakt. Je kunt maar lopen te puzzelen en te rekenen omdat je door de inflatie steeds een stuk maand overhoudt. Je kunt een jeukende bult hebben, die niet erg is maar waar je wel erg veel last van hebt omdat je op je werk of in de trein niet uitgebreid aan je bil kan gaan zitten krabben.

Ik zeg maar wat. Het kon erger. Geweldige tekst.

Vervolgens keek ik nog ’s goed om me heen, en zag allemaal heel positieve grafiti, tenminste hier in Soure. En natuurlijk ook de gebruikelijke lelijkheid, gemaakt door jongeren die nog niet zo goed kunnen omgaan met een spuitbus plus vrijheid, en maar een beetje wild om zich heen spuiten.

katholieke graffiti

Ik geloof dat we het hoogtepunt van de hype wel gehad hebben nu – je ziet niet zoveel wilde grafiti meer

Een paar jaar geleden kwam het volgespoten treintje uit Figueira nog voorbij, helemaal vol met onherkenbare hanepoten en amorfe “plaatjes” met hier en daar een herkenbaar konijn. Dat werd niet op prijs gesteld maar de CP (Comboio de Portugal) diende geen klacht in. Nu hoeft dat niet, want justitie heeft geen klacht nodig om dit soort boeven voor het gerecht te slepen. Het wordt gezien als een publieke misdaad.

De twee van het konijn werden veroordeeld om de schade/schoonmaak te betalen, en ontliepen daarmee 2 tot 5 jaar gevangenis. (Podia ser pior!)

Nu is er nogal een verschil tussen gewoon maar in het wilde weg wat spuiten en straatkunst

In Lissabon kun je of lopend of met een tuktuk langs een boel straatkunst geleid worden – men is daar wat trots op. ’t Is niet alleen gespoten/geschilderde kunst maar ook de beelden, gemaakt van afval, van Bordalo II (wereldberoemd in Portugal en mijn absolute favoriet), mozaieken in de traditie van de Romeinen tussen de zwart/witte stoepen gemaakt van de typisch portugese steentjes of schilderingen aangevuld met 3-D. Verder heel verschillende stijlen, van communistisch aandoende propaganda tot een heel klein elegant schilderingetje naast een voordeur.

Ook in kleinere steden is veel moois te vinden. Aveiro is daar één van. En veel prachtige gevels, plus de zoutvelden en het meer, plus de kanalen en de kleurige gondels plus een paar musea die zeker de moeite waard zijn. In Porto is er nog véél meer te bekijken en te doen – behalve dat het centrum Erfgoed der Mensheid is, je een heel leuk tochtje op de rivier kunt maken, je volkomen daas aan de wijn kunt proeven, en ’s avonds uit je bol kunt gaan in het uitgaansleven, zijn er ongelooflijk veel straatkunstenaars actief geweest.

Ook studentenstad Coimbra heeft veel straatkunst maar vooral veel grafiti. Studenten vinden het nu eenmaal leuk om overal overheen te pissen – letterlijk of figuurlijk, en hun gedachten en politieke overtuigingen via een muur kenbaar te maken.

Zie je wel? Het valt wel mee, podia ser pior.

.

Wij zijn in 2000 verhuisd van Rotterdam, Holland naar Termas-da-Azenha, Portugal. Een hele stap, zeker met twee kleine kinderen.

We zijn bezig gegaan met het herstel van een van Portugal’s erfgoederen: Termas-da-Azenha, een oud kuuroord met inmiddels 4 vakantiehuizen, 2 gastenkamers, een kampeerterrein en een heleboel leuke dingen om te doen.

Overal vind je mozaieken en muurschilderingen. Het oude badhuis wordt meer en meer een museum, waar je je kunt verwonderen over hoe de dingen veranderd zijn.

Sinds een paar jaar zijn we de enige B&B&B in de wereld: Bed & Breakfast & Bathrobes.

Elke week een blogje over wat er zo om ons heen gebeurt. Lichte kost, makkelijk te lezen, een paar minuutjes in een andere wereld. Even wat meer weten over hoe het reilt en zeilt in Portugal. Mocht je je vakantie naar Portugal plannen, zou dit een goede voorbereiding kunnen zijn.

Je kunt je abonneren op het blog – kijk maar hiernaast »

Dan krijg je het elk weekend in je bus.

Op zondagochtend publiceren we de link op onze Facebookpagina en op Instagram.