Home » Het wilde leven in en om Termas-da-Azenha

Het wilde leven in en om Termas-da-Azenha

In de natuur werkt alles met mekaar mee.

Kippen, katten, kakkerlakken en slakken

Ik heb een paar leuke trucs ontwikkelt, samen met de kippen. Big Mamma en de tantes dan, want de drie K’s zijn nog te jong. Kukel, Kuifje en zonderKontje zijn nog te onervaren om te snappen dat ik met goede dingen kom. Blijkbaar.

De drie ouderen weten dat maar al te goed, en komen met fladderende vleugels op me af gerend, zodra ze ook maar een beetje beweging zien richting hun kippenwei. Ik breng altijd lekkers, en ze hoeven niet eens zoet te zijn.

Alle slakken die ik vang, breng ik. En dat zijn er een hoop! Zeker in deze tijd van het jaar, waarin de grote slakken hun romances tot een goed eind hebben gebracht, en ze tevreden ergens in een hoekje gaan zitten vergaan.

Er zijn wel een miljoen kleintjes. Slakken zijn nog vruchtbaarder dan mensen, zo te merken. En ze zijn de enige niet.

Vanochtend vond ik een huiveringwekkend tafereeltje

Het is winter, dus alle beesten zijn naarstig op zoek naar eten. Ik mag nog wel uitkijken met die kippen, want hongerige vossen of fretten zijn er niet vies van om je hele kippenhok uit te moorden, en er dan maar ééntje mee te nemen voor thuis. Muizen proberen de keuken binnen te komen, maar gelukkig hebben we een paar loslopende gedoogkatten, die daarmee korte metten maken.

Geen beesten in me keuken!

Een heel enkele keer vind ik een jong kakkerlakje in de keuken, verstopt onder de flessenkrat. Toen ik ze voor het eerst zag, een volwassen exemplaar in de grote zaal, dacht ik dat het een grote kever was. Mooi! Ik ben dol op kevers. Ze zijn meestal prachtig, en ze doen geen kwaad.

Pas toen een vrijwilligster hard begon te gillen: “Aaaaah!!! Kakkerlak!!!” wist ik dat dit geen kever was. Wist ik veel. Nog nooit een kakkerlak gezien, en zeker niet zo’n grote.

Nu herken ik ze direct natuurlijk. En vanwege hun reputatie donder ik ze gelijk de keuken uit, en haal de hele zooi omver om te kijken of er niet meer zijn. (Waarom eigenlijk? Wat doen kakkerlakken voor kwaad? Altijd voorzichtig met insecten; ze zijn deel van de basis van ons bestaan.)

Enfin, vanochtend vond ik een huiveringwekkend tafereeltje dus.

Ik heb achter de keuken altijd een bak hondenbrokken staan. Voor de komende en de gaande man. De gedoogkatten eten ervan, als die sappige muis ze ontsnapt is; Bobby de dorpshond eet ervan; onze eigen Donkie eet ervan, als ze écht niks anders krijgt van niemand niet – maar vanochtend zat die hele bak onder de kakkerlakken.

Die eten er dus ook van

Getver. Ik heb me inmiddels aangepast aan het geciviliseerde leven, en vind kakkerlakken dus nu ook vies. Wat te doen? Ik pak de bak voorzichtig op, en loop ermee naar de kippen. Misschien weten zij een oplossing.

En ja hoor! Met hun scherpe oog en dito snavel pikken ze met z’n drieën enthousiast alle kakkers feilloos tussen de brokken vandaan. Ik schud nog wat, en daar komen nog een boel kleintjes onder vandaan. De tantes en mammamamma zijn niet meer te houden. Wat een lekker hapje!

Zou dat een goeie marketing move zijn: eieren van met slak-en-kakkerlak-gevoerde scharrelkippen?

Wij zijn in 2000 verhuisd van Rotterdam, Holland naar Termas-da-Azenha, Portugal. Een hele stap, zeker met twee kleine kinderen.

We zijn bezig gegaan met het herstel van een van Portugal’s erfgoederen: Termas-da-Azenha, een oud kuuroord met inmiddels 4 vakantiehuizen, 2 gastenkamers, een kampeerterrein en een heleboel leuke dingen om te doen.

Overal vind je mozaieken en muurschilderingen. Het oude badhuis wordt meer en meer een museum, waar je je kunt verwonderen over hoe de dingen veranderd zijn.

Sinds een paar jaar zijn we de enige B&B&B in de wereld: Bed & Breakfast & Bathrobes.

Elke week een blogje over wat er zo om ons heen gebeurt. Lichte kost, makkelijk te lezen, een paar minuutjes in een andere wereld. Even wat meer weten over hoe het reilt en zeilt in Portugal. Mocht je je vakantie naar Portugal plannen, zou dit een goede voorbereiding kunnen zijn.

Je kunt je abonneren op het blog – kijk maar hiernaast »

Dan krijg je het elk weekend in je bus.

Op zondagochtend publiceren we de link op onze Facebookpagina, op Instagram, en op Pinterest.