Home » Kerstfeest (en kerktorens) zonder Maria

Kerstfeest (en kerktorens) zonder Maria

Ik had eigenlijk gedacht dat ik een Kerstreces ging houden – klinkt best lekker chique, vinjeniet? – maar de inspiratie vliegt me om de oren, dus hoppekee, we gaan gewoon door.

Dan hou ik wel een Paasreces ofzo.

Want wat gebeurt er? De kerk is de oorzaak. Beter nog: de kerktoren

In plaats van het Avé Maria spelen ze nu Jingle Bells. Ter ere van het Kerstfeest. Dat klinkt heel lomp als het “gespeeld” wordt met een klok in de kerktoren. (Het wordt helemaal niet gespeeld, het is gewoon een opname die versterkt wordt.)

Aan het Avé Maria ben ik helemaal gewend. Je kunt de tijd hier horen in plaats van zien, zoals in de stad. Soms lig ik ’s ochtends in bed, net wakker, overwegend of ik zal opstaan. Het is schemerig, het wordt al licht, maar hallo, het is winter en het is koud, en mijn bed is lekker warm.

Het is een ernstige beslissing die mede door de kerktoren klok genomen wordt

Soms moet je even geduld hebben, maar daar is ze dan toch:

ploenkploenkploenkploenkploenkploenkploenkploenk ploenkploenk,ploenkploenkploenk

ploenkploenkploenk, ploenk ploenk ploenk ploenk ploenk

Nu wordt het spannend. Gaat ze door of niet, want dit is nog maar de helft van het liedje. Als het hierbij blijft, krijgen we zo meteen één Boink! en daarmee is het afgelopen. Dan is het half iets, en dan ben ik verder op mijn biologische klok aangewezen.

Ach, Maria. Ik ga je missen de komende maanden. Avé meid, groetjes en geluk in je kerktoren!

In december verandert alles. Alle kerktorens raken van slag. De éne blijft gewoon bij het oude, de andere verandert naar meer specifiek-kerst-gerelateerde-religieuze liederen,, de volgende populaire liedjes.

Ze gaan soms tot eind maart door met dat ellendige Jingle Bells. Gelukkig doet de andere kerkklok gewoon net alsof er niks aan de hand is. We horen er hier een aantal. Eéntje heeft standaard “Alle Menschen werden Brüder” op staan. Raak je ook makkelijk aan gewend. Ook niks mis mee. Een andere doet nu “Komt allen tesamen”. Ik vond als kind het “jubelend van vreugde” altijd zó raar; er jubelde nooit iemand in mijn directe omgeving.

Mooie gedachte, dat alle menschen broeders zouden worden. En om elk half en heel uur Maria te groeten is ook prima – ook al heb ik niets met het geloof. Het klinkt heel lieflijk, ver genoeg weg en het geeft me nog steeds een gevoel van dat ik in een andere wereld woon. Ik ben niet zo’n fan van in een slee rond te jingelen, vooral omdat het hier niet sneeuwt.

Als in: nevernooitniet.

De verst-wegge klok blijft trouw het Avé Maria klingelen. Voor die moet ik me echt inspannen om de Boinks! te kunnen horen. Als ik niet oplet, mis ik er een paar, en dan is het pas 5 uur. Dan heeft het warme bed het pleit gewonnen natuurlijk, en ben ik straks pas om 9 uur zover dat ik m’n ochtendritueel kan beginnen.

De Jingle Bells v/h Avé Maria staat helaas het dichtst bij

Alle noten hebben dezelfde lengte, dus het klinkt heel dreinerig. Nu vind ik het sowieso niet zo’n geweldig liedje, maar zo wordt het er niet beter op. Drie maanden, mensen!

Ik zou liever broeders met je worden.

.

Wij zijn in 2000 verhuisd van Rotterdam, Holland naar Termas-da-Azenha, Portugal. Een hele stap, zeker met twee kleine kinderen.

We zijn bezig gegaan met het herstel van een van Portugal’s erfgoederen: Termas-da-Azenha, een oud kuuroord met inmiddels 4 vakantiehuizen, 2 gastenkamers, een kampeerterrein en een heleboel leuke dingen om te doen.

Overal vind je mozaieken en muurschilderingen. Het oude badhuis wordt meer en meer een museum, waar je je kunt verwonderen over hoe de dingen veranderd zijn.

Sinds een paar jaar zijn we de enige B&B&B in de wereld: Bed & Breakfast & Bathrobes.

Elke week een blogje over wat er zo om ons heen gebeurt. Lichte kost, makkelijk te lezen, een paar minuutjes in een andere wereld. Even wat meer weten over hoe het reilt en zeilt in Portugal. Mocht je je vakantie naar Portugal plannen, zou dit een goede voorbereiding kunnen zijn.

Je kunt je abonneren op het blog – kijk maar hiernaast »

Dan krijg je het elk weekend in je bus.

Op zondagochtend publiceren we de link op onze Facebookpagina, op Instagram, en op Pinterest.