Home » Laatste waarschuwing van Moeder Ooievaar

Laatste waarschuwing van Moeder Ooievaar

Zijn ze nou uit elkaar? Wat raar dat er ineens een nest vlak naast de weg zit, op een lantarenpaal. Heel laag bij de gronds voor een ooievaarsnest. Meestal zoeken ze het wat hogerop. Vooral de hoogspanningsmasten in de volgende vallei zijn erg gewild.

Men heeft geprobeerd om de bouw van de ooievaarsnesten te verhinderen

De nieuwe hoogspanningsmasten hebben allemaal een omgekeerde ventilator op de armen, en hele gebogen schouders, zodat alle takken eraf gezwiept worden door die ronddraaiende balletjes of ze er gewoon afglijden door de afhangende schoudertjes.

Jammer voor die slimmerikken die op hun kantoren deze geniale oplossingen zitten te verzinnen, want het kan de ooievaars niet veel schelen. Een hoogspanningsmast heeft vele verdiepingen, dus ze hebben er gewoon een appartementencomplex van gemaakt. Gezellig!

De oude schoorsteen van de ruïne van de rijstfabriek in het aanpalende dorpje wordt al zolang als ik me kan herinneren bewoond door een stel ooievaars. Elk jaar komen ze weer terug, en als ik de kenners mag geloven, zijn het altijd dezelfde.

Ooievaars huwen niet lichtzinnig, ze blijven elkaar een levenlang trouw

Geen idee of dat waar is, want ze zijn zo goed als identiek – je ziet geen verschil tussen de sexen of individuën. Je ziet het wel als ze jong zijn – het lijkt net alsof ze zó versgespoten uit de fabriek komen, alles hagelwit, zwart waar het zwart moet zijn, en een fel-oranje snavel. Voor de rest: allemaal identiek in mijn lekenogen.

We hebben wel ’s een huwelijksdrama mogen meemaken, toen er een kaper op de kust kwam. Een derde ooievaar die dagelijks zijn rondjes om dat nest draaide. Toen ze nota bene ook nog ’s jonge kinderen hadden! Wat een naarling, om dan je avances op een jonge moeder te richten.

Nu lijkt het weer hommeles te wezen, met dat rare lage slordig in elkaar geflanste ooievaarsnest zo laag op die lantarenpaal

Mijn verbeelding gaat met me op de loop. Moeder ooievaar is het zat om altijd maar het nest een beetje leuk en gezellig te houden met die drie onverschillige kerels die nóóit ’s een keer ook maar één takje in hun snavel nemen om recht te leggen. Die niet eens de moeite nemen om naar buiten te plassen, of zich even terug te trekken als ze een grotere boodschap moeten doen.

(Ze hebben twee jongens-ooievaars uitgebroed. Dit stel ooievaars krijgen altijd twee kinderen, voor zover ik het heb kunnen zien, de afgelopen jaren.)

En zij heeft nooit naar een ander gekeken, zelfs niet toen die Einzelgänger jaren geleden zo opdringerig was. Dat was best een mooie jongen, maar zij gaf niet toe, ze bleef haar echtgenoot trouw. En nu? Toen ze bij het appartementencomplex aan het kikkers-vangen waren, knipoogde hij naar een andere vrouw. Gaf haar zelfs zijn pas-gevangen kikker!

“De rotzak. Die kerels zijn ook allemaal hetzelfde”, dacht ze verbitterd, en vertrok naar haar lantarenpaal.

Hij bleef koppig op het nest zitten. “Vrouwen! Allemaal zeurkousen, de één na de ander” denkt hij, ook al verbitterd, “nou, je mag op je knieën terug komen kruipen, heks!”

Ik ben helemaal van de wap. Als zelfs ooievaars huwelijkscrisissen hebben, dan moet het einde der tijden toch nabij zijn, zou je zeggen.

Maar gelukkig. De volgende keer dat ik voorbij rij, is het lantarenpaalnest leeg. En het blijft leeg. En er zijn – zoals dat hoort – gewoon weer twee silhouetten te zien op die schoorsteen.

Goddank. Ze hebben het bijgelegd.

.

Wij zijn in 2000 verhuisd van Rotterdam, Holland naar Termas-da-Azenha, Portugal. Een hele stap, zeker met twee kleine kinderen.

We zijn bezig gegaan met het herstel van een van Portugal’s erfgoederen: Termas-da-Azenha, een oud kuuroord met inmiddels 4 vakantiehuizen, 2 gastenkamers, een kampeerterrein en een heleboel leuke dingen om te doen.

Overal vind je mozaieken en muurschilderingen. Het oude badhuis wordt meer en meer een museum, waar je je kunt verwonderen over hoe de dingen veranderd zijn.

Sinds een paar jaar zijn we de enige B&B&B in de wereld: Bed & Breakfast & Bathrobes.

Elke week een blogje over wat er zo om ons heen gebeurt. Lichte kost, makkelijk te lezen, een paar minuutjes in een andere wereld. Even wat meer weten over hoe het reilt en zeilt in Portugal. Mocht je je vakantie naar Portugal plannen, zou dit een goede voorbereiding kunnen zijn.

Je kunt je abonneren op het blog – kijk maar hiernaast »

Dan krijg je het elk weekend in je bus.

Op zondagochtend publiceren we de link op onze Facebookpagina en op Instagram.