Home » Mei Mozaiek Maand, met een ei

Mei Mozaiek Maand, met een ei

In mei leggen alle vogels een ei – bij jullie dan, maar hier hebben ze die eieren nu allang uitgebroed, en zitten de pubervogels klaar op de rand van het nest om hun eigen leven te beginnen.

In mei deden we altijd veel mozaiek maken. In mei komen – zoals het was vóór de C-risis – de eerste gasten aan. En vóór die tijd moesten wij dan alle onderhoud afronden.

Mei was altijd een hoogseizoenetje voor de zomer

Wij zijn nu nog steeds bezig met afronden, in mei. Na de C-risis is het leven een beetje anders geworden op de Termas. Steeds minder vakantiegangers, meer vaste huurders die dan op hun beurt weer vakantiegangers aantrekken. Ook leuk. Minder werk voor ons, qua onderhoud en schoonmaken enzo.

Meer tijd om aan details te besteden. Bijvoorbeeld zoiets:

We hebben een parel gevonden: Sérgio de bouwmeester. Van origine spanjaard, maar vanwege zijn vrouw portugees ingezetene. En bekwaam bouwer. Weet je nog van het afgebrande kippenhok? Dat lag vlak naast het afdak van de buitenwerkplaats. Het afdak ging mee in de verwoesting van de brand. De buitenwerkplaats werd gelukkig gespaard.

Het afdak wordt as we speak hersteld en tegelijkertijd verbeterd. Door Sérgio en Broes

We hebben een werkplaats en een buitenwerkplaats. De eerste is meer een grote inloopkast voor het gereedschap, de tweede is een plek om de dingen te doen die je wilt doen. Hout schuren, bijvoorbeeld, doe je onder het afdak van de buitenwerkplaats. Dan gaat al het stof de wijde wereld in, en niet in je gereedschap zitten. Want daar houdt gereedschap niet van.

Sérgio begint om 9 uur, en gaat zijn dingen te doen met hulp van Broes, en aan het eind van de dag heb je ineens weer een Afdak. Als ik maar zorg voor het materiaal, komt alles goed.

En dan gaan de dingen gecombineerd worden: Afdak en mozaiek.

Lekker bezig! Die fries boven de ramen is ingegeven door het grote mozaiek waar ik nu mee bezig ben, en waar Astrid de inspiratie voor geleverd heeft. Op de laatste avond van haar vakantie legde ze een bord vol met een “wild” mozaiek, zoals wij dat noemen. Geen voorstelling, geen echt plan, meer een probeersel, ’s effen kijken hoe dit werkt.

Dat bleef liggen, en het bleef ook in mijn hoofd zitten.

Een ei, zeg maar. Een idee dat nog moet worden uitgebroed

Samen met twee dezelfde typisch portugese blauwe tegels, werd het een mooie fries boven de ramen, omdat Sérgio had geopperd dat er toch iets boven moest, omdat dat nou eenmaal zo gaat met ramen, en omdat Astrid dat had achtergelaten.

Zo gaan die dingen soms.

Een ei groeit soms heel anders op dan je denkt.

Wij zijn in 2000 verhuisd van Rotterdam, Holland naar Termas-da-Azenha, Portugal. Een hele stap, zeker met twee kleine kinderen.

We zijn bezig gegaan met het herstel van een van Portugal’s erfgoederen: Termas-da-Azenha, een oud kuuroord met inmiddels 4 vakantiehuizen, 2 gastenkamers, een kampeerterrein en een heleboel leuke dingen om te doen.

Overal vind je mozaieken en muurschilderingen. Het oude badhuis wordt meer en meer een museum, waar je je kunt verwonderen over hoe de dingen veranderd zijn.

Sinds een paar jaar zijn we de enige B&B&B in de wereld: Bed & Breakfast & Bathrobes.

Elke week een blogje over wat er zo om ons heen gebeurt. Lichte kost, makkelijk te lezen, een paar minuutjes in een andere wereld. Even wat meer weten over hoe het reilt en zeilt in Portugal. Mocht je je vakantie naar Portugal plannen, zou dit een goede voorbereiding kunnen zijn.

Je kunt je abonneren op het blog – kijk maar hiernaast »

Dan krijg je het elk weekend in je bus.

Op zondagochtend publiceren we de link op onze Facebookpagina en op Instagram.