Home » Net als met de halve finale voetbal in 2004

Net als met de halve finale voetbal in 2004

[et_pb_section admin_label=”section”]
[et_pb_row admin_label=”row”]
[et_pb_column type=”4_4″][et_pb_text admin_label=”Text”]Dit is nog erger dan toen met het voetbalkampioenschap voetbal. De halve finale was tussen Portugal en Nederland. We zaten in een café in Costa de Lavos, vol met Portugezen natuurlijk, die uiteraard allemaal voor Portugal waren.

Ik heb niet zo veel ervaring met voetbal

Het wil maar niet lukken om er geboeid door te raken. Ik vind het meestal leuker om naar de mensen te kijken die naar voetbal kijken. Enfin, het was geloof ik 2004, en daar zaten we dan, in dat café in Costa de Lavos. Europees kampioenschap, geloof ik, en het was de halve finale.

Verbeter me maar als het anders is

Daar zit je dan met je solidariteitsgevoelens. Ik kon niet helpen dat ik onder andere ook dacht: “Tjee, wat zou er gebeuren als Nederland wint? Worden ze dan allemaal boos op ons? Gaan ze ons dan uit frustratie helemaal in elkaar slaan?” – want ja, je hoort wel ’s gekke dingen over voetbalfans. Zó lang woonden we nog niet hier, maar ik had er wel vertrouwen in. Portugezen zijn geen hooligans.

Ik meen dat Portugal gewonnen heeft, dus voor ons in dat café was er niks aan de hand. Mijn gezelschapje was wel wat stilletjes geworden, dat wel.

‘k Zit nu een beetje in hetzelfde dilemma – met wie ben je solidair?

Want daar gaat het nu over, toch? We waren met z’n allen Europa, we gingen samenwerken, en we waren solidair met mekaar. We konden de buitengrenzen sluiten als dat nodig was, en iedereen kon binnen die grenzen gaan en staan waar-ie wou.

Ik volg het niet op de voet, maar ik geloof dat Nederland (en Oostenrijk) niet wil dokken voor de zuiderlingen

Omdat het feestbeesten zijn, die het hele jaar een beetje lopen te slabakken, en dan willen ze nu dat de hardwerkende noorderlingen hun ellende betalen.

Dit is natuurlijk heel overdreven gesteld, maar zo heb ik het wel her en der gelezen. De linkse journalisten vinden dat een schaamtevolle houding van de noorderlingen. De conservatieven vinden het dan weer een schaamtevolle bedoening van de zuiderlingen.

Terwijl Nederlanders deze zomer in eigen land op de camping bivakkeren (in de regen), mogen hun zuurverdiende euro’s wél naar de mediterrane zon. Dat is althans de teneur rond het Europese coronafonds van 750 miljard euro, waarover de regeringsleiders vrijdag in een marathonvergadering opnieuw een knoop proberen door te hakken. De Europese Commissie wil dat tweederde van de pot bestaat uit giften. Nederland is voorstander van leningen en harde hervormingseisen.

kamperen in Nederland in de regen - zomer 2020

Last van het solidariteitsgevoelensdilemma

Lastige situatie hoor. Aan de éne kant snap ik wel dat je niet graag je spaarpot wilt opofferen voor een – in jouw ogen – stelletje luilakken, aan de andere kant weet ik uit eigen ervaring, dat Portugezen bepaald geen luilakken zijn! Er wordt hier heel hard gewerkt, en de crisis van 2013 is bijvoorbeeld zo goed als helemaal uit de zakken van die hardwerkende burgers betaald.

Dat resulteerde in jaren van worstelende burgers die soms niet eens hun kinderen naar school konden laten gaan omdat ze geen geld hadden voor kleren en/of eten. Kijk, zover is het in Nederland toch niet?

Waren we nét weer op de goeie weg na die crisis, begint het weer!

Hier zie je een staaltje van internationale solidariteit. Marcelo* bezoekt de vrijwilligers van de Cozinha Económica in Coimbra – waar een aantal geëmigreerde nederlanders elke week ook goed werk doen.

En portugezen zitten zichzelf wel op de huid hoor, als het op slabakken aankomt. Heb je er eigenlijk geen recht op om brood te eten, omdat je een luiaard bent of een nietsnut, dan: não merece o pão que come (je verdient het brood niet dat je eet). Zo iemand ga je niet helpen, die haal je eerder het brood uit zijn mond: tirar o pão da boca. (uitdrukkingen zijn “gepikt” van Han Overkamp van Portugal Portal)

Het is gewoon anders hier hè

Na hun Gouden Eeuw zijn de portugezen niet zo makkelijk opgekrabbeld – dat ligt ook aan hun geografische positie bijvoorbeeld. Nederland ligt wat gunstiger, zo tussen Engeland en Duitsland in, met Frankrijk op een steenworp afstand.

Daar doe je weinig aan.

Bovendien hoef je hier echt niet van de sociale voorzieningen te gaan profiteren. De bijstand zit tegen de 150 euro per maand. Wie kan daar van leven?

“Voor zover er oog is voor dat grotere plaatje, blijft het doorgaans bij vrome woorden over de voordelen van de interne markt. Volgens schattingen van de Europese Commissie levert die de gemiddelde Nederlander meer dan drie keer zo veel euro’s op als een Italiaan of Spanjaard (of een Portugees).”

Afwachten dan maar, wat de grote geesten die ons leiden beslissen. Het lot van een boel mensen hangt er vanaf … dat dan weer wel

* President van de republiek Marcelo Rebelo de Sousa wordt in de volksmond liefkozend Marcelo genoemd. Hij is ongelooflijk populair.[/et_pb_text][/et_pb_column]
[/et_pb_row]
[/et_pb_section]

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *