Home » Stormen, kloosters, en van die dingens meer

Stormen, kloosters, en van die dingens meer

Na wat heen en weer ge-app zijn we er dan toch uit: Harald gaat zaterdag komen. Hij vond het wat lastig om zich vast te leggen want als je zo at random vertrekt, en je ziet wel, dan … tja … dan zie je wel. Ik had wel gewaarschuwd dat het wellicht handiger was om niet in het weekend te komen.

Maar ja. Uiteindelijk was het niet zo’n punt. Het liep niet storm

Nou ja, dat zeg ik nou, maar er was wél een storm. Een hele speciale, een zandstorm. Als er een zandstorm in de Sahara woedt, en de wind staat verkeerd, zitten wij hier onder het fijne zand. Kun je nagaan wat een storm vermag. De Sahara is best wel een eind weg van hier.

Alles onder het stof. Nou ja, allez, er zijn ergere dingen in de wereld.

drie uur ’s middags zonder bewolking

Harald bleek een bereisde jongeman, en omdat de verbouwing van de keuken van kamer 2 nog niet klaar was, voelde ik me verantwoordelijk voor zijn welzijn. De restaurants in de omgeving waren altijd al meer van de lunch dan van het diner, maar na de C-risis zijn er nog maar een paar over. En die zijn nog steeds meer van de lunch dan van het diner, en noorderlingen zijn meer andersom.

En ook: uit ervaring weet ik dat het nou niet echt geweldig is om in je eentje in een restaurant te gaan zitten. Je voelt je toch wat merkwaardig; meestal komen mensen daar om gezellig met z’n tweeën of met een groepje te gaan zitten eten. Zit je dan, in je eentje.

“Volgende week is de keuken klaar” appte ik, maar ja, daar heb je nu niet zoveel aan. Je kunt wel de magnetron gebruiken – en dat was heel prettig. Ik had hem uitgenodigd om gezellig even te kletsen, met een wijntje en een hapje erbij.

Ik kwam te weten dat hij beter Kloosterboer dan Van Gils van z’n achternaam zou kunnen heten. Ik dacht aan herenmode terwijl ik eigenlijk aan heremieten had moeten denken. Harald heeft namelijk een gids gemaakt voor iedereen die geinteresseerd is in alles wat met (nederlandse en belgische) kloosters te maken heeft.

Nu hebben kloosters mijn speciale belangstelling

Ze staan zo goed als altijd op mooie rustige plekjes, en als jachtige yup kun je er vaak terecht om even op adem te komen. Harald heeft een gids gemaakt van alle (!) nederlandse en belgische kloosters. Dat is niet niks, en een project van jaren geweest.

Ik heb vroeger nog wel ’s een paar keer een retraite gedaan. Mooi woord voor even op adem komen, en dingen op een rijtje proberen te krijgen. Het is een prima methode, even afstand nemen, en in een andere wereld verblijven om je normale wereldbeeld op orde te krijgen.

Jammer dat er steeds minder kloosters zijn

Dat is hier in Portugal niet anders. Zo goed als alle kloosters zijn verherverbouwd tot bezienswaardigheden of pousadas, mooi verbouwde luxe hotels. Andere, zoals het klooster in Louriçal, zijn nog steeds klooster, met zusters en al, gesticht rond 1630.

Het kerkje dat erbij hoort, is prachtig. Volgeplakt met die typisch blauwe portugese tegeltableaus, een met bladgoud versierd bootje met Maria de Brito die de dingen hier initieerde.

We hebben het er éven over gehad: de volgende gids eentje met portugese kloosters. En dan de spaanse. Kom. ’t Is effen een werkje, maar dan heb je ook wat, en waarschijnlijk bedien je een dankbaar deel van de mensheid dat op zoek is naar vrede, rust, spiritualiteit en samenzijn.

Toch?

.

Wij zijn in 2000 verhuisd van Rotterdam, Holland naar Termas-da-Azenha, Portugal. Een hele stap, zeker met twee kleine kinderen.

We zijn bezig gegaan met het herstel van een van Portugal’s erfgoederen: Termas-da-Azenha, een oud kuuroord met inmiddels 4 vakantiehuizen, 2 gastenkamers, een kampeerterrein en een heleboel leuke dingen om te doen.

Overal vind je mozaieken en muurschilderingen. Het oude badhuis wordt meer en meer een museum, waar je je kunt verwonderen over hoe de dingen veranderd zijn.

Sinds een paar jaar zijn we de enige B&B&B in de wereld: Bed & Breakfast & Bathrobes.

Elke week een blogje over wat er zo om ons heen gebeurt. Lichte kost, makkelijk te lezen, een paar minuutjes in een andere wereld. Even wat meer weten over hoe het reilt en zeilt in Portugal. Mocht je je vakantie naar Portugal plannen, zou dit een goede voorbereiding kunnen zijn.

Je kunt je abonneren op het blog – kijk maar hiernaast »

Dan krijg je het elk weekend in je bus.

Op zondagochtend publiceren we de link op onze Facebookpagina, op Instagram, en op Pinterest.