Home » Zonnepanelen in de regen

Zonnepanelen in de regen

“Ik weet niet of het gaat lukken, want ze hebben ons hier maar voor één dag ingepland”, vertelt één van de drie zonnepaneleninstallateurs, “We gaan ons best doen.”

“Misschien is het omdat het morgen gaat regenen. Dat is de voorspelling tenminste” antwoord ik, “maar misschien kan ik beter alvast gaan bellen om te zeggen dat het nu écht afgemaakt moet worden. Ik wacht al lang genoeg.” Er wordt regen verwacht.

Zonnepanelen leggen in de regen is geen lolletje

Gister ging het nog best goed. De voorspelde regen kwam pas ’s avonds, en toen zaten die drie hoogstwaarschijnlijk al hoog en droog voor hun favoriete tv-programma. De panelen zitten er al op, maar er moet nog bekabeld en aangesloten.

Het is een heel gedoe geweest, maar daar zijn ze dan toch.

Tien zonnepanelen, die over 5 jaar van ons zijn

In de tussentijd gaat onze maandelijkse rekening omlaag omdat ze overdag de zon als energiebron gebruiken. De rest gaat het net in. Daar krijg je niets voor terug.

“Ja …dat moet aangevraagd … dat kunt u proberen … “ zei de senhora aan de telefoon, toen ik vroeg naar wat er gebeurt met de overgeschoten stroom. Krijgen we daar iets voor terug? Draait de meter terug, als het meer is dan dat wij gebruiken?

Ik had al genoeg gehoord. Niet, dus. Tenzij je de bureaucratische modder in wilt voor een habbekrats.

Toch is het een goeie zonnepanelendeal van de EDP

Ze werven actief, blijkbaar, want er stond – al een hele tijd geleden – ineens een opgewekte senhora voor m’n balie, om voor te stellen dat wij zonnepanelen gingen krijgen. Daarmee kwam er een heel proces op gang, met technische visites; bevestigings-sms-jes; verontschuldigende telefoontjes dat het toch anders gepland ging worden; aanvullende leuke aanbiedingen om “live” je verbruik/besparing te volgen op mijn.edp.

Ze zouden op 24 januari komen installeren, maar helaas had de groep Covid opgelopen, dus dat ging niet door. Jammer genoeg had ik de tip gevolgd van de laatste technische specialist, om – heel gewiekst – nachtstroom aan te vragen. Dat had ik direct gedaan, want ik wist niet beter dan dat de EDP een hele logge organisatie is, dus ik dacht dat dat best even kon gaan duren.

Maar nee, dat was de volgende dag gepiept. Zonder wat voor bureaucratische ellende dan ook. Een hele verandering! Het is alleen jammer omdat ik nu al dik drie maanden de hoofdprijs betaal voor overdag, en beduidend minder voor ’s nachts, als we zo goed als niets gebruiken.

Nou ja. Niet zeuren

Ik ben al blij dat het nu eindelijk gaat gebeuren, want dit is de eerste van de drie aansluitingen die bezonnepaneeld worden. Volgende week is de overkant aan de beurt, en eind van de maand de laatste aansluiting, die van het Casa Principal.

Maar de weergoden, met hun flauwe gevoel voor humor, gooien nog even wat roet in het eten. Er is voor de komende week, en misschien langer, regen voorspeld.

Haha. Lachen hoor, weergoden. Reuze leuk.

Maar wij zijn degenen, die het laatst lachen, toevallig!

.

Wij zijn in 2000 verhuisd van Rotterdam, Holland naar Termas-da-Azenha, Portugal. Een hele stap, zeker met twee kleine kinderen.

We zijn bezig gegaan met het herstel van een van Portugal’s erfgoederen: Termas-da-Azenha, een oud kuuroord met inmiddels 4 vakantiehuizen, 2 gastenkamers, een kampeerterrein en een heleboel leuke dingen om te doen.

Overal vind je mozaieken en muurschilderingen. Het oude badhuis wordt meer en meer een museum, waar je je kunt verwonderen over hoe de dingen veranderd zijn.

Sinds een paar jaar zijn we de enige B&B&B in de wereld: Bed & Breakfast & Bathrobes.

Elke week een blogje over wat er zo om ons heen gebeurt. Lichte kost, makkelijk te lezen, een paar minuutjes in een andere wereld. Even wat meer weten over hoe het reilt en zeilt in Portugal. Mocht je je vakantie naar Portugal plannen, zou dit een goede voorbereiding kunnen zijn.

Je kunt je abonneren op het blog – kijk maar hiernaast »

Dan krijg je het elk weekend in je bus.

Op zondagochtend publiceren we de link op onze Facebookpagina, op Instagram, en op Pinterest.