Home » Theater!!

Theater!!

Geen idee meer waar ik het foldertje heb opgepikt maar hoedanook, ik ging want het was op een zondagmiddag om 15.30 vlakbij, in de de Associação de Vinha da Rainha.

Theater is altijd leuk, eigenlijk

Eerlijk gezegd: ik heb geen idee wat me te wachten staat. Het is wel helder dat het een lokaal amateurgezelschap betreft. Leuk dat mensen in mijn directe omgeving met theater bezig zijn – nooit geweten. De tijd spreekt me het meeste aan; de meeste dingen beginnen hier pas ’s avonds.

Dan heb ik vaak geen energie meer om wat dan ook nog te doen, en vaak moet je er ook nog voor naar Figueira of Coimbra rijden om wat theater te zien

De zaal zit stampvol als ik aankom. Ik heb gebeld met het nummer op het foldertje om te reserveren, en de meneer, die later de voorzitter van het gezelschap blijkt, komt direct aan met een lichtgevend biljetje met “Azenha” erop geschreven. Blijkbaar heeft mijn portugees toch een onmiskenbaar nederlands accent, en wij zijn de enige nederlanders in de wijde omgeving.

De voorstelling begint op tijd. Een man met een blonde pruik en een rood jurkachtig bloesje over een korte broek komt op, met een collectebus in zijn hand. Of we wat willen geven voor … en dat ontgaat me enigszins, want hij praat heel snel, over dingen die iedereen om me heen blijkbaar weet aan het gelach te merken, en in lingua franca.

Je staat er niet bij stil, hoe snel je in je eigen taal praat, en wat voor uitdrukkingen je allemaal gebruikt.

Het blijken korte sketches, afgewisseld met zang. Vooral dat laatste is heel verrassend, want Heel Erg Goed! Eén trekt speciaal de aandacht, waarin Gonçalo Brandão een prachtig nummer zingt, in travestie, over dat hij zo is zoals zij is, wen er maar aan, maar dan op een zachtmoedige manier, geheel in stijl met de portugese volksaard.

Travestie had ik niet direct verwacht in deze kleine gemeenschap, net als de sketch over een jong echtpaar dat bij een oudere vrouw in een seksshop om raad vraagt. (en die krijgt: glijmiddel? Je kunt net zo goed olijfolie gebruiken. Speeltjes? Waarom niet een komkommer.) Die bijna bruuske openheid had ik niet verwacht – het theater zit bijna recht tegenover de nog steeds redelijk goed bezochte katholieke kerk!

De oudere man die bij mijn aankomst leek te slapen in zijn stoel, lacht luid met de rest van de zaal om deze gewaagde grappen

Jammer dat ik nogal achterin zit, want alle foto’s en videootjes zijn mislukt. Vooral het nummer over zwerfkatten in Lissabon (ook weer gezongen door bovengenoemde Gonçalo) brengt tranen in m’n ogen.

Ik kan niet alles volgen, want zie boven, maar op de één of andere manier zie, hoor, voel, ruik je wat grappig is, en vooral wie er grappig is. Er wordt zo nu en dan ERG DUIDELIJK GESPROKEN, met BEHOORLIJK OVERDREVEN gebaren, maar het is niet storend. Eén van de oudere dames is gewoon al grappig als ze niets doet, of je het nu verstaat of niet.

De voorzitter houdt nog een praatje aan het eind. Ik glip weg zodra het kan want het wordt best warm hier binnen!

.

Wij zijn in 2000 verhuisd van Rotterdam, Holland naar Termas-da-Azenha, Portugal. Een hele stap, zeker met twee kleine kinderen.

We zijn bezig gegaan met het herstel van een van Portugal’s erfgoederen: Termas-da-Azenha, een oud kuuroord met inmiddels 4 vakantiehuizen, 2 gastenkamers, een kampeerterrein en een heleboel leuke dingen om te doen.

Overal vind je mozaieken en muurschilderingen. Het oude badhuis wordt meer en meer een museum, waar je je kunt verwonderen over hoe de dingen veranderd zijn.

Sinds een paar jaar zijn we de enige B&B&B in de wereld: Bed & Breakfast & Bathrobes.

Elke week een blogje over wat er zo om ons heen gebeurt. Lichte kost, makkelijk te lezen, een paar minuutjes in een andere wereld. Even wat meer weten over hoe het reilt en zeilt in Portugal. Mocht je je vakantie naar Portugal plannen, zou dit een goede voorbereiding kunnen zijn.

Je kunt je abonneren op het blog – kijk maar hiernaast »

Dan krijg je het elk weekend in je bus.

Op zondagochtend publiceren we de link op onze Facebookpagina en op Instagram.