Home » Buitenlanders mogen niet kiezen in Portugal

Buitenlanders mogen niet kiezen in Portugal

Vandaag is de dag van de verkiezingen voor de “Assembleia da República” – het portugese parlement.

Als buitenlander mag je niet aan de verkiezingen voor het parlement meedoen

Je mag als buitenlander/resident voor de gemeenteverkiezingen stemmen, en dat is veel veelomvattender dan alleen de gemeenteraad. Die bestuurslaag is veel dikker, omdat het er maar één van de drie is. (Ter vergelijking: in Nederland is dat één van de vijf.)

Je kiest niet alleen de wethouders en de raad, je stemt ook voor de burgemeester – presidente da Câmara, én voor de Junta de Freguesia.

Nu was de keuzestress heel klein – zullen we het maar positief formuleren?

Verder valt er voor buitenlanders niets te kiezen, niet voor het parlement, niet voor de president. Dat mogen buitenlanders niet, hoe lang ze ook in Portugal wonen. Pech gehad, jammer dan, had je maar niet niet in Portugal geboren moeten worden.

Zelfs mijn jongste zoon, die hier vanaf z’n 5e woont, en geen idéé heeft over hoe het in zijn oorspronkelijke moederland gaat, zou daar wel mogen stemmen maar hier niet. Ik woon hier toch ook al een derde deel van m’n leven, maar ik heb niets te zeggen in hoe het land georganiseerd wordt.

Alle portugezen, die daarentegen al hun hele leven in Luxemburg wonen, mogen dáár dan weer niet stemmen, maar hier wel. Terwijl dat waarschijnlijk hetzelfde is als voor Broes – je weet wel wat van je moederland, maar je hebt nooit les gehad in die taal, in de geografie, in de geschiedenis, en je weet nauwelijks wat er aktueel is en wat er verder speelt.

Ik vind dat jammer. En ook wel een beetje vreemd. Ik bedoel, het is geen wereldschokkend drama, maar ik stel een democratische staatsvorm erg op prijs (ook vanwege het gebrek aan werkende alternatieven), en ik mag graag mijn stem laten horen.

Bovendien wordt het steeds aktueler, met al die herverhuizende buitenlanders overal in heel Europa

Ik hoop dus van harte dat dat heroverwogen wordt, maar ik zou niet weten wie het voor ons – arme buitenlanders – zou willen en kunnen opnemen.

Ik legde het per (gr)appje aan een portugese vriendin voor, die jarenlang in Nederland gewoond en gewerkt heeft. “Jullie hebben vast andere bedoelingen dan de portugezen”, grapte zij terug, wat ik las als “andere belangen”.

Ja, dat kan. Dat weet ik eerlijk gezegd niet. Ik lees net dat de vorige verkiezingen erg lauw benaderd zijn, slechts 49% nam verleden keer de moeite om naar de stembus te gaan. En dat, terwijl de verkiezingen altijd op een zondag gehouden worden. Een dag die nog steeds als heilig beschouwd wordt, in de zin van dat het een rustdag is en je niemand mag storen met werkgerelateerd gepraat of gebel. En, niet een onbelangrijk detail, dat de Anjerrevolutie pas 48 jaar geleden heeft plaatsgevonden.

Nou ja, allez, als je meer wilt weten over (de techniek van) de portugese verkiezingen, dan weten google, wikipedia en portugalportal daar veel meer van dan ik.

Mijn punt is meer, dat wij buitenlanders wél belasting mogen betalen, maar niet mogen kiezen voor de volksvertegenwoordigers die bepalen hoeveel, wanneer en waarvoor. Da’s een wat rechtse benadering van het onderwerp, dat realiseer ik me, maar het voegt nog meer gewicht toe aan mijn pleidooi voor stemrecht voor buitenlanders, namelijk:

Stel je het geval voor, dat de portugezen nu bijvoorbeeld massaal voor André Ventura van Chega (= Genoeg!) gaan stemmen, dan moet het land om te beginnen al een enorme draai van links naar rechts maken, maar dan hebben wij buitenlanders echt geen centimeter kans meer op stemrecht voor het parlement. Buitenlanders – en dan vooral natuurlijk die, die uit arme en/of islamitische landen komen, uit een terroristisch-technisch gevaarlijk land, of uit helemaal geen land, zoals de Ciganos (= zigeuners) – zijn geen portugezen, en daarmee geen factor waarmee je rekening zou moeten houden. Volgens Chega.

Hoe lang je ook in een land leeft: buitenlander = buitengesloten

En ja, ik vind het aardig hoor, om de president van de gemeente te mogen helpen kiezen, maar als ik drie keuzes heb: links, rechts of lokaal, dan denk ik niet dat dát nou zo’n enorm verschil gaat maken. (In ons geval: dus niet. Zelfde burgemeester, heel druk met de volgende stap in zijn carrière nu, want laatste termijn dattie burgemeester mag zijn.)

Heb je hier wel ’s over nagedacht? Vind je dit ook niet vreemd? Laat ’s wat van je horen!

Wij zijn in 2000 verhuisd van Rotterdam, Holland naar Termas-da-Azenha, Portugal. Een hele stap, zeker met twee kleine kinderen.

We zijn bezig gegaan met het herstel van een van Portugal’s erfgoederen: Termas-da-Azenha, een oud kuuroord met inmiddels 4 vakantiehuizen, 2 gastenkamers, een kampeerterrein en een heleboel leuke dingen om te doen.

Overal vind je mozaieken en muurschilderingen. Het oude badhuis wordt meer en meer een museum, waar je je kunt verwonderen over hoe de dingen veranderd zijn.

Sinds een paar jaar zijn we de enige B&B&B in de wereld: Bed & Breakfast & Bathrobes.

Elke week een blogje over wat er zo om ons heen gebeurt. Lichte kost, makkelijk te lezen, een paar minuutjes in een andere wereld. Even wat meer weten over hoe het reilt en zeilt in Portugal. Mocht je je vakantie naar Portugal plannen, zou dit een goede voorbereiding kunnen zijn.

Je kunt je abonneren op het blog – kijk maar hiernaast »

Dan krijg je het elk weekend in je bus.

Op zondagochtend publiceren we de link op onze Facebookpagina, op Instagram, en op Pinterest.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *