Home » Nieuwtje: New-Dubai in Tentugal

Nieuwtje: New-Dubai in Tentugal

Verleden week hadden we het over ons, wij arme buitenlanders die niet mogen stemmen, en deze week gaat het ook weer over buitenlanders. Deze week gaat het over over hen, niet-arme buitenlanders. Die mogen ook niet stemmen maar dat interesseert niet want met geld koop je van alles.

Een goeie architect bijvoorbeeld. Een architect zorgt voornamelijk voor de bureaucratie. Dat is hier in Portugal een niet geringe opgave.

Nieuwtje: de Paço van Tentugal is verkocht. Aan Arabieren, men zegt uit Dubai. En de architect is al bezig

Langlang geleden, toen ik nog voor het Agência Imobiliária in Coimbra werkte, ben ik nog ’s in de Paço geweest. Deze makelaar deed namelijk vooral in “rústico” – oude landhuizen (volkomen opgevreten door de houtworm maar met een brasão – wapenschild boven de voordeur); monumentale panden in het midden van een klein dorpje (half ingestort maar erg leuke opknappertjes); enorme quinta’s (zwaar verwaarloosd) en dus ook palácios en paços (onbewoonbaar geworden).

Wat een palácio is lijkt me duidelijk, maar een paço waarschijnlijk niet

Dat is nog een categorietje hoger dan een paleis. Een paço is meestal de verblijfplaats van royalty geweest; zo ook deze in Tentugal. Koning Dom Pedro, en later Dom Afonso, kwam zich hier zo nu en dan verpozen, genieten van de buitengebieden, en waarschijnlijk ook een beetje jagen.

Officieel heet-ie “Paço dos Duques de Cadaval”

Later werd het verkocht aan de hertogen van Cadaval, vandaar de naam. Cadaval is een plaatsje recht onder Caldas da Rainha, wat “de warme baden van de koningin” betekent. Tegenwoordig zou ze in een jacuzzi zitten, toen hadden ze daar een heel stadje voor nodig.

Caldas da Rainha was één van de bestemmingen van de adel en de monarchen om zich buiten Lissabon te vermaken, net als deze paço in Tentugal. Op je dooie gemak baden nemen in het zuivere en lekker warme mineraalwater in Caldas, beetje spanning in het leven brengen door op everzwijnen te jagen in Tentugal … het leven van de adel en royalty was een dikke eeuw geleden zo rot nog niet.

Helaas zijn ze uit de mode geraakt. Het portugese koningshuis werd omvergeworpen in 1910. Jammer voor Dom Manuel II, want die had net pas een paar jaar de kroon overgenomen van zijn vermoorde vader. Niet fijn als je vader vermoord wordt, en je moet zijn baantje overnemen, en het wordt nog niet eens gewaardeerd ook niet!

Portugal is vanaf de stichting van het land in 1139 tot 1910 een monarchie geweest

771 jaar een monarchie, even een republiek, een dictatuur en dan weer een republiek, en nu steeds meer een multiculturele samenleving. Ook al niet meer zo in de mode, maar wie weet wat er gebeurt met al die rijke en stinkendrijke buitenlanders die in steeds grotere getale komen opdagen – nogmaals, met geld koop je van alles.

Het architectenbureau is in elk geval al leuk bezig

Als je zo de foto’s ziet, lijkt me duidelijk dat hier nog een mooie taak ligt te wachten. Wel de moeite waard toch, als je zo het uitzicht bekijkt!

Ik ben reuze benieuwd hoe zich dit gaat ontwikkelen. Niet zozeer het pand, want omdat er Arabieren bij betrokken zijn, en het een dure aanschaf is, lijkt me het niet vreemd om te veronderstellen dat het wel een sterretje of 7 zal krijgen, om een Tentugalese te citeren. Mee eens.

Kan zijn dat ik me laat meeslepen door vooroordelen, maar ik vermoed dat dit er niet ver naast zit.

Verleden week hebben de socialisten ruim gewonnen, met de populisten direct op hun hielen. Echte socialisten zouden iedereen, en vooral de rijke medemens, flink wat belasting moeten laten betalen, en de populisten willen Portugal eigenlijk gewoon voor zichzelf. Een buitenlander hier of daar, allez, dat moet kunnen, maar vooral die uit moslim-landen mogen wegblijven van ze.

Ik kan het niet helpen, maar ik moet hier echt wel een beetje om grinniken.

Wat gaan ze met deze honorabele Arabieren doen? Uitknijpen, of proberen om ze eruit te werken?

Wij zijn in 2000 verhuisd van Rotterdam, Holland naar Termas-da-Azenha, Portugal. Een hele stap, zeker met twee kleine kinderen.

We zijn bezig gegaan met het herstel van een van Portugal’s erfgoederen: Termas-da-Azenha, een oud kuuroord met inmiddels 4 vakantiehuizen, 2 gastenkamers, een kampeerterrein en een heleboel leuke dingen om te doen.

Overal vind je mozaieken en muurschilderingen. Het oude badhuis wordt meer en meer een museum, waar je je kunt verwonderen over hoe de dingen veranderd zijn.

Sinds een paar jaar zijn we de enige B&B&B in de wereld: Bed & Breakfast & Bathrobes.

Elke week een blogje over wat er zo om ons heen gebeurt. Lichte kost, makkelijk te lezen, een paar minuutjes in een andere wereld. Even wat meer weten over hoe het reilt en zeilt in Portugal. Mocht je je vakantie naar Portugal plannen, zou dit een goede voorbereiding kunnen zijn.

Je kunt je abonneren op het blog – kijk maar hiernaast »

Dan krijg je het elk weekend in je bus.

Op zondagochtend publiceren we de link op onze Facebookpagina, op Instagram, en op Pinterest.