Home » De wereld op z’n kop

De wereld op z’n kop

doʞ u,z do pןǝɹǝʍ ǝp

Saamhorigheid – dat is het overheersende gevoel hier in ons dorpje. We zijn met z’n twintigen, en ze hebben allemaal een speciale naam; de duitse familie, nog een duitse familie, een engels stel, een portugees stel, de twee studenten, Paul en wij drieën.

Mooi groepje om de crisis mee te overleven

Eerlijk gezegd – ik ben nu 4 dagen geleden voor het laatst boodschappen wezen doen – het leven gaat hier gewoon door zoals het was. We hoeven niet per se binnen te blijven, we kunnen gewoon naar buiten, de moestuin in, met mekaar praten, fietsen, wandelen, de hond aaien, sporten – vooral het niet verplicht binnen hoeven blijven is geweldig.

Ik zou het binnen een paar dagen echt heel moeilijk hebben, continue binnen

Ik vind een weekje Nederland (pas achter de rug – net op tijd weer terug) altijd heel gezellig, maar dan ben ik al eigenlijk bijna altijd binnen vanwege het jaargetijde en het weer, en dat vind ik al moeilijk. Ik hoop van harte dat jullie allemaal het goed uithouden, en je een beetje kunnen amuseren. De één is daar anders in dan de ander.

blog_de-wereld-op-z'n-kop-Paulie-komt-aan-op-z'n-fiets

Paul “Paulie” – omdat hij altijd refereert aan “The Godfather” – zou gaan verhuizen naar de Alentejo. Hij is dol op warmte, op hitte zelfs – maar dat staat op losse schroeven want in Portugal is het verplichte isolament nu ook van kracht. Bovendien is zijn auto stuk gegaan, en het is niet de beste tijd om nu naar een andere op jacht te gaan.

“De meisjes” – de studenten die het wildleven hier gaan bestuderen – zijn nét op tijd aangekomen

Ze waren er nét voordat het escaleerde, en waren in tranen toen de universiteit pas een bericht uitstuurde dat alle stagiaires onmiddellijk terug moesten. We hebben dat met z’n allen gelukkig kunnen voorkomen, dankzij een heel begripvolle stagebegeleider, die uit zichzelf alle voordelen van het hier blijven begon op te noemen. De foto demonstreert wel hoe dat zit:

blog_de-wereld-op-z'n-kop_de-meisjes-op-hun-balkon

De duitse familie – “the Germans”, standaard aanduiding van mijn pleegzoon Hugo – is in vrijwillig isolement

Al een week, want “the German” was grieperig en verkouden. Hij was nergens geweest, met niemand in aanraking gekomen, maar ze wilden liever zeker zijn van hun zaak. Typisch duitse zorgvuldigheid!

De “New Germans” – een familie van 5 die net op tijd uit Florida zijn komen vliegen, en hun wereldreis hebben onderbroken, proberen te herstellen van hun jetlag. Ze waren hier verleden jaar al een maand, en vonden dit de beste plek om in isolatie te gaan. Ze hebben geluk gehad: ze zijn over de hele wereld het virus nét voor geweest. Desondanks trekken ze zich ook vrijwillig terug in huisje Palmeira voor een paar weken.

“Het Stel” – portugese gelieven, nu toch ook iedereen binnen moet blijven in Portugal, zitten te tortelen in hun kamer. Onze hond Donkie, populair bij iedereen, ligt voor de deur, want ze is hartsvriendin met Maria. De hond voelt gewoon dat ze komt, dan gaat ze al langs de weg liggen wachten.

Last but not least, edelsmeden “Padephanie”

Een samenstelling van beider namen, want waar de één is, is de ander. Donskat Fizzy draait in hun orbit mee, en heeft een prima leven – ze mag door een speciaal voor haar gemaakt luik naar buiten, de heuvel op, en vangt daar hopelijk een boel muizen.

blog_edelsmeden-Padephanie-voor-hun-eigengemaakte-brievenbus

Wellicht zullen “de meisjes” haar nog ’s op video terug zien, want die leggen ’s nachts lokaas neer om beelden te vangen van alle wilde dieren met hun wildcamera’s. Donkie heeft al 4 van hun botten gejat – misschien doet Fizzy ook nog mee aan deze speciale tak van sport.

Wij amuseren ons hier wel! Het leven is eigenlijk niet veel anders dan anders, behalve dan dat het onderwerp van gesprek wat veranderd is …

Voor jullie allemaal: we sturen je licht, lucht, ruimte, zon en gezondheid

Blijf positief, blijf gezond, blijf lachen. Er circuleren leuke grappen op het internet. Goddank dat we al die technologie hebben!

En hopelijk tot later, allemaal. Later in het jaar, hier in de Termas. Als dit straks verleden tijd is, is de Termas een goeie plek om weer ’s een paar anderen te ontmoeten. Met een veilige afstand. Dat dan weer wel.

Blijf gezond, blijf vrolijk!

.

<< vorige

Wij zijn in 2000 verhuisd van Rotterdam, Holland naar Termas-da-Azenha, Portugal. Een hele stap, zeker met twee kleine kinderen. We zijn bezig gegaan met het herstel van een van Portugal’s erfgoederen: Termas-da-Azenha, een oud kuuroord met inmiddels 6 vakantiehuizen, 4 gastenkamers, een kampeerterrein en een een heleboel leuke dingen om te doen. Overal vind je mozaieken en muurschilderingen. Het oude badhuis wordt meer en meer een museum, waar je je kunt verwonderen over hoe de dingen veranderd zijn.

Elke week een blogje over wat er zo om ons heen gebeurt. Lichte kost, makkelijk te lezen, een paar minuutjes in een andere wereld. Even wat meer weten over hoe het reilt en zeilt in Portugal. Mocht je je vakantie naar Portugal plannen, zou dit een goede voorbereiding kunnen zijn.

We hebben leuke aanbiedingen op onze site.

Je kunt je abonneren op het blog:

[mailerlite_form form_id=2]

Dan krijg je het elk weekend in je bus.

Op zondagochtend publiceren we de link op onze Facebookpagina, op Pinterest, en op maandagochtend op LinkedIn.