Home » Gezellig een mozaiekje leggen in de zon

Gezellig een mozaiekje leggen in de zon

“Kom dan rond een uur of 11” app ik, “want je hebt toch wel effen de tijd nodig, en als de zon weggaat om een uur of 5, is het niet meer lekker.”

“Oooo lekker in de zon zitten mozaïeken! Wat een goed leven!”

Paula zou gezellig een mozaiekje komen leggen, in de zon. Het is een zonnige winter

Ik had dat ’s in mijn hoge denkhoed gegooid, de afgelopen week, wat een geschikt projectje was om te doen. In één dag af, en opgeplakt, want daar ging het voornamelijk om. Paula wou graag de geheime Termas-methode* leren kennen, waarmee we de mozaieken in één keer op de muur knallen.

Nu heb ik nog niet zo lang geleden de laatste hand gelegd aan de onderkant van de kantoormuur. Een 3-D mozaïek, wat me de kans geeft om erg kitscherige bloementegels te gebruiken, waar ik dan gewoon over de kitsch heen plak, en alleen de bloemen zichtbaar blijven. Dit heeft niets te maken met de geheime Termas-methode, maar ik breng het te berde omdat ik op het eind een klein papegaaitje erbij legde.

Die ging wel met de Termas-methode op de muur.

Het leek me zo leuk om hier en daar nog een paar papegaaien erbij te maken. Prima projectje voor mensen die een dagje of een weekje mee komen mozaïeken

Papegaaien dus. En vol goede moed legde ik alles klaar, en begon alvast met zo´n kleurige gezelligerd.

“Ik ben wat later” appt Paula rond de afgesproken tijd, “tante is gister omgevallen. Met rolstoel en al. Het was niet ernstig, maar ik was toch ongerust, ‘k heb nu toch maar een ambulance gebeld. Dan wordt ze even gecheckt in het hospitaal.”

De omgevallen tante is al 94, en ze heeft nog een zus van 91. Paula is mantelzorger, dat wil zeggen, ze coördineert de mantel, want het is een beetje merkwaardig om heel intieme dingen te doen met familieleden waar je nooit op zo’n manier intiem mee geweest bent.

Meestal helpen tantes jou om naar de w.c. te gaan, als je klein bent.

Er komen dus meisjes om die dingen te doen. Dat moet georganiseerd, want meisjes komen nooit zomaar spontaan uit zichzelf oude tantetjes helpen om hun soep naar binnen te lepelen, de borden af te wassen, en dergelijke dingen meer. Verder hebben de oude dames nog steeds zin in het leven, maar als je in de 90 bent, willen sommige dingen soms niet meer zo lukken.

Bijvoorbeeld omdat je in een rolstoel zit.

’t Is goed afgelopen met de tante, gelukkig. Ze heeft verder niks.

Wij hebben daarentegen van alles! We hebben wel drie vogels op de muur gekwakt! En ik weet nu al: dit gaat weer volledig uit de hand lopen. Want tja, een papegaai komt nooit alleen, ze moeten ook nog ergens op zitten, en die toekan wil graag een vriendje, dat kun je zo zien ….

* Als je de geheime Termas-methode wilt leren kennen, dan kan dat. Kom maar langs om een mozaïek te maken, dan kun je het in levende lijve meemaken. N.B.: alleen voor mensen met ervaring!

Wij zijn in 2000 verhuisd van Rotterdam, Holland naar Termas-da-Azenha, Portugal. Een hele stap, zeker met twee kleine kinderen.

We zijn bezig gegaan met het herstel van een van Portugal’s erfgoederen: Termas-da-Azenha, een oud kuuroord met inmiddels 4 vakantiehuizen, 2 gastenkamers, een kampeerterrein en een heleboel leuke dingen om te doen.

Overal vind je mozaieken en muurschilderingen. Het oude badhuis wordt meer en meer een museum, waar je je kunt verwonderen over hoe de dingen veranderd zijn.

Sinds een paar jaar zijn we de enige B&B&B in de wereld: Bed & Breakfast & Bathrobes.

Elke week een blogje over wat er zo om ons heen gebeurt. Lichte kost, makkelijk te lezen, een paar minuutjes in een andere wereld. Even wat meer weten over hoe het reilt en zeilt in Portugal. Mocht je je vakantie naar Portugal plannen, zou dit een goede voorbereiding kunnen zijn.

Je kunt je abonneren op het blog – kijk maar hiernaast »

Dan krijg je het elk weekend in je bus.

Op zondagochtend publiceren we de link op onze Facebookpagina, op Instagram, en op Pinterest.